TEST: Stor test av olivenoljer

Stor test av olivenoljer

Klikk har testet 17 extra virgin olivenoljer fra dagligvarebutikker. Her er vinnerne.

Hele 17 produkter er testet i vår store test av extra virgin olivenolje fra butikk.
Hele 17 produkter er testet i vår store test av extra virgin olivenolje fra butikk. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto
Publisert Oppdatert
Landlord Olivenolje extra virgin deler førsteplassen i denne testen.
Landlord Olivenolje extra virgin deler førsteplassen i denne testen. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto
Illiada Golden Selection Kalamata Extra Virgin Olive Oil gikk helt til topps i denne testen sammen med olivenoljen fra Landlord.
Illiada Golden Selection Kalamata Extra Virgin Olive Oil gikk helt til topps i denne testen sammen med olivenoljen fra Landlord. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto

Utvalget av extra virgin olivenoljer i butikkene er enormt, og oljene varierer i pris og kvalitet. Mange av olivenoljene smaker ingenting, mens andre er harske.

Klikk har testet 17 olivenoljer, og her er dem du bør bruke pengene dine på:

Best i test

Landlord og Illiada kom best ut i test. Prismessig er Landlord noe rimeligere enn Illiada, så derfor er Landlord testens beste kjøp.

Vi beklager at vi i går skrev feil navn på den ene av de to beste oljene og at prisen var nesten den samme. Dette er feil og er nå rettet opp i.

Landlord Olivenolje extra virgin, 500 ml, kr 29,90, 6 poeng.

Lys gulgrønn på farve. En god og fyldig olivenolje med rene, klare smaker. Den har fin balanse mellom frukt og syre. Olivenoljen er fersk med god sødme.

Illiada Golden Selection Kalamata Extra Virgin Olive Oil, 500 ml, kr 49,90, 6 poeng.

Lys gulgyllen på farve. En god og rund olivenolje med fin balanse mellom frukt og syre. Et hint av gress og urter på smak.

Dårligst i denne testen er oljene fra Ica, ICA IL eco Ekologisk Olivolja Extra Virgin, og Coop Coops Italiensk Extra Jomfru Olivenolje som, bare fikk ett poeng hver. Disse oljene kan ikke beskrives som annet enn dårlige.

Les også: Middelhavskost reduserer kreftrisiko

Les også: Lev sunnere med middelhavskosthold

Hva er extra virgin olivenolje?

Extra virgin er en olivenolje av aller høyeste kvalitet. Den utvinnes ved førstegangs pressing og uten bruk av varme. Oljen kjennetegnes på fargen, som varierer fra gyllen til klar grønn, og den inneholder maksimalt 1% frie fettsyrer. Større mengder frie fettsyrer gir oljen mindre olivensmak og mer smak av olje.

Smaken på extra virgin olje er kraftigere og mer karakteristisk enn smaken av andre olivenoljer, som er fremstilt ved annengangs pressing eller ved varmebehandling. Extra virgin oljene inneholder store mengder enumettet fett som minsker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Kaldpressede oljer er ikke varmebehandlet. Det er dette som særpreger kvaliteten, og de skal egentlig ikke varmebehandles igjen. En extra virgin olivenolje brukes derfor først og fremst kald og der smaken av oljen kommer til sin rett, i dressinger, marinader, over pasta og grønnsaker. Det er bortkastet å steke mat i denne oljen.

Hvordan skal en ekstra virgin olivenolje smake?

Den skal smake oliven, og den kan gjerne ha innslag av fruktige elementer, som f.eks. epler. Det skal være en fin balanse mellom fruktighet og bitterhet. Er du på jakt etter en veldig mild olje, bør du heller kjøpe en vanlig olivenolje fremfor en extra virgin.

Les også: 10 mattips som gjør livet enklere

Les også: Elsket og hatet

Innkjøp og oppbevaring

At det står extra virgin på etiketten burde være en garanti, men det finnes oljer på markedet som har andre typer olje innblandet. Generelt kan vi si at desto mer omfattende og detaljert informasjon du finner på etiketten, desto større sannsynlighet for at du har med en skikkelig olje å gjøre.

Ved innkjøp bør du sjekke årgang (tappedato) og holdbarhetsdato. Desto ferskere olje, desto bedre. Olivenoljer har to fiender, og det er lys og luft. Flaskene bør derfor være mørke, eventuelt lyse, men med mansjett. Metallkanner er også bra. Olivenolje skal oppbevares i romtemperatur, og når du først har åpnet flasken, sørg for at du skrur korken skikkelig igjen. La det heller ikke gå flere måneder før bruker opp oljen.

Testpanel og testmetodikk

Til testen satte vi sammen et testpanel som bestod av Christopher Sjuve og Eivind Seiness. Sjuve er redaksjonssjef på Klikk Mat og Seiness er kokk.

Alle produktene ble smakt blindt, dvs. at ingen i testpanelet visste hvilke produkter de smakte på. Produktene ble vurdert etter følgende kriterier: Duft, smak og ettersmak. Klikk gjør oppmerksom på at prisen kan variere på produktene, avhengig av hvor de kjøpes. Enkelte av produktene føres av ulike butikker.

Les også: Mett med rett fett

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning