Nyrebekkenbetennelse

Har du nyrebekkenbetennelse må du komme deg til lege

En gruppe er ekstra utsatt.

NYREBEKKENBETENNELSE: Symptomer på nyrebekkenbetennelse er høy feber, smerter i sidene som kan gå frem i magen og ned i korsryggen, frostanfall og kvalme med eller uten oppkast.
NYREBEKKENBETENNELSE: Symptomer på nyrebekkenbetennelse er høy feber, smerter i sidene som kan gå frem i magen og ned i korsryggen, frostanfall og kvalme med eller uten oppkast. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

Symptomer på nyrebekkenbetennelse

Kilde: Helseleksikonet.no

Nyrebekkenbetennelse vil si at man har en betennelse i de øvre urinveiene.

Ifølge Helseleksikonet.no gir nyrebekkenbetennelse høy feber, smerter i sidene som kan gå frem i magen og ned i korsryggen, frostanfall og kvalme med eller uten oppkast. Den kan komme akutt, men i mange tilfeller har man, eller har hatt, symptomer på nedre urinveisinfeksjon, som svie ved vannlating og økt trang til å late vannet ofte.

- Nyrebekkenbetennelse gir ofte sterk sykdomsfølelse med feber, slapphet og smerter. Det er ingen forskjell på symptomene hos menn og kvinner, sier allmennlege Kjell Vaage, som driver sitt eget legekontor på ferieøya Gran Canaria.

Nyrebekkenbetennelse er en vanlig infeksjon

- Nyrebekkenbetennelse utgår som oftest fra en blærebetennelse. Infeksjonen går opp i urinveiene og blir til en nyrebekkenbetennelse, sier overlege Dag Berild ved infeksjonsavdelingen ved Oslo universitetssykehus.

Ifølge Berild er nyrebekkenbetennelse en av de mest vanlige infeksjonene de ser på sykehus. Har du en misdannelse i urinveiene kan du lettere få nyrebekkenbetennelse. Kvinner er mest plaget.

- Det har sammenheng med at bakteriene har kortere vei frem til urinblæren. Urinveisinfeksjon er derfor langt mer sjelden hos menn. Diabetes og obstruksjon på grunn av forstørret prostata øker hyppigheten hos menn, sier Vaage.

Gravide er ekstra utsatt

- Gravide er mer utsatt for å få nyrebekkenbetennelse fordi graviditeten gjør at de de får endringer i strukturene i urinlederen. Finner man bakterier i urinen til gravide uten at de har symptomer på nyrebekkenbetennelse, behandler vi fordi bakteriene lettere kan føre til infeksjon og komplikasjoner i graviditeten, sier Berild. 

Nyrebekkenbetennelse kan være en alvorlig tilstand. Det er derfor vesentlig at du oppsøker lege.

- Du kan i verste fall få blodforgiftning, som er alvorlig tilstand. I teorien kan du dø av blodforgiftning, men det er sjelden i Norge. Dessuten er det mange sykdommer som ligner på nyrebekkenbetennelse, derfor er det viktig å komme seg til lege. Blindtarmbetennelse, betennelse i galleblæren og eggstokkbetennelse er noe av det som kan ligne på nyrebekkenbetennelse, forklarer Berild.

Nyrebekkenbetennelse behandles med antibiotika

- Nyrebekkenbetennelse behandles alltid med antibiotika. Den kliniske tilstanden følges til man ser at pasienten er i bedring og infeksjonsprøvene og funnene i urinen normaliseres. Noen ganger kan det være aktuelt å sjekke nyrefunksjonen i en blodprøve for å se at det ikke oppstår skade i nyrene, sier allmennlege Birgitte Øie ved Centrum Fastlegegruppe.

Hun understreker at pasienter med alvorlige infeksjoner med høy feber og oppkast må passe på å få i seg tilstrekkelig med væske.  

Barn må behandles raskt

Ifølge Helseleksikonet.no kan de fleste behandles utenfor sykehus, men de med kraftig nedsatt allmenntilstand og gravide legges som regel inn på sykehus for behandling.

Barn bør behandles raskt, da særlig små barn kan utvikle permanente skader på nyrene.

- Nyrene er umodne og faren for varig skade er derfor stor, sier allmennlege Vaage.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning