Kvalme

Nausea

Sist oppdatert 27.08.2015

Kvalme betegner en ubehagsfornemmelse i øvre del av magen som ofte ledsages av en følelse av å måtte kaste opp. Kvalme og oppkast er vanlig ved sykdommer i mage-og tarmkanalen, men kan også utløses av en rekke andre tilstander.

Definisjon

Kvalme og oppkast forårsakes ofte av sykdomstilstander i mage-tarmsystemet. Bakterier og virus, bakteriegifter (toxiner) i mat, inntak av skadelige stoffer og avklemming eller innsnevring i tarmen kan føre til irritasjon av slimhinnene eller forhøyet trykk i mage- og tarmkanalen. Som en følge av dette blir det via nervesystemet sendt beskjed til brekningssenteret i hjernestammen om å sette i gang brekninger. Slik sett er kvalme og oppkast kroppens måte å beskytte seg mot skadelige stoffer og sykdomsutløsere på. Kvalme forhindrer videre inntak av de skadelige stoffene, og oppkast gjør at magesekken tømmes for skadelig innhold.

Kvalme og brekninger kan også utløses av sykdommer eller skader i selve hjernen. Svulster, blødninger eller andre sykdommer som fører til at det blir økt trykk inne i hodet kan lede til kvalme og eventuelt oppkast. Forstyrrelser i balanseorganet i det indre øret eller i balansenerven kan påvirke brekningssenteret og gir kvalme. Brekningssenteret kan også aktiveres gjennom forandringer i blodets sammensetning eller ved fremmede stoffer i blodet.

Alle typer smerter kan gi kvalme. Også frykt, sterke lukter og synsinntrykk kan lede til kvalme via mekanismer som ikke er fullstendig kjent. Kvalme ledsages ofte av blek hud, kaldsvette og hjertebank.

Kvalme skyldes påvirkning av et bestemt område i hjernestammen, det såkalte brekningssenteret. Herfra utløses også brekningsrefleksen. Brekninger kommer i stand ved at kraftige muskelbevegelser i mellomgulvet og i magen skaper en trykkbølge. Den starter i tynntarmen, treffer så på magesekken og skyver mageinnholdet oppover i spiserøret og ut. Musklene i spiserøret hjelper til. Samtidig må pusten stanse og luftrøret stenges, slik at ikke mageinnhold trekkes ned i lungene.

Vurdering

Den vanligste årsaken til kvalme og oppkast er sykdommer i mage-tarmkanalen. Ved mange av disse tilstandene går kvalmen over av seg selv etter noen dager. Hvis kvalmen vedvarer kan den imidlertid være utrykk for underliggende sykdom som må behandles. Ved vedvarende og kraftig oppkast består også en fare for at man kan bli uttørret (dehydrert).

Man bør derfor kontakte lege ved kvalme og/eller oppkast som vedvarer, symptomer på dehydrering, som sparsom urinproduksjon, mørk urin og tørre slimhinner, oppkast uten forutgående kvalme. Kontakt lege umiddelbart ved oppkast som inneholder blod; friskt rødt eller kaffegrutlikende sort. Dette er en akutttsituasjon som krever raskt legetilsyn. Lege skal også kontaktes ved kvalme og oppkast når man har kjent diabetes, og ved tilleggssymptomer som høy feber, magesmerter eller kraftig hodepine og påvirket allmenntilstand.

Man bør ha lav terskel for å kontakte lege ved kvalme og oppkast hos små barn og eldre.

Sykehistorien og ledsagende symptomer vil gi viktige opplysninger om hva som forårsaker kvalmen og eventuelt brekningene. En grundig og målrettet klinisk undersøkelse og blodprøver vil også hjelpe til å avdekke årsaken. Ved kvalme og oppkast er det viktig å innta rikelig drikke, gjerne små mengder av gangen, men hyppig, for å erstatte væsketapet. Ofte anbefales en blanding av Farris og eplemost, slik at man får i seg både sukker og salter. På apoteket finnes en spesiell salt-sukkerblanding som skal løses opp i vann.

Kvalme ledsages ofte av en forsinket tømming av magesekken. Man bør derfor unngå tungtfordøyelig mat som blir liggende lenge i magen og heller spise lett kost og små mengder av gangen.

Ved kjent årsak til kvalmen, for eksempel ved reisesyke eller svangerskapskvalme, kan man benytte kvalmestillende medikamenter som blokkerer impulsene til brekningssenteret eller påvirker tarmbevegelsene. Det brukes også av og til kvalmestillende medikamenter ved andre tilstander, spesielt ved kvalme utløst av kreftbehandling eller annen medisink behandling.

Behandlingen avhenger ellers av sykdommen som ligger til grunn for kvalmen.

Forekomst

Kvalme og oppkast er allmenne symptomer som kan forekomme ved en hel rekke tilstander. Eksempler på dette er:

Kvalme kan også være bivirkning av en rekke medikamenter. Dette gjelder særlig antidepressiva, sterke smertestillende medikamenter, cellegift og visse typer antibiotika.

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk