Nyrebekkenbetennelse

Pyelonefritt

Sist oppdatert 02.06.2015

Nyrebekkenbetennelse vil si at man har en betennelse i de øvre urinveiene, i den delen av nyren som samler opp urin og går over i urinlederen.

Nyrebekkenbetennelse gir høy feber, kraftige smerter i siden med utstråling til mage og/eller ryggen, kvalme og redusert allmenntilstand. Ofte har man også klassiske symptomer på en urinveisinfeksjon, med svie ved vannlating og sterk trang til å late vannet. Nyrebekkenbetennelse betyr at man har en betennelse i de øvre urinveiene, i den delen av nyren som samler opp urin og går over i urinlederen. Nyrebekkenbetennelse kommer oftest av at en urinveisinfeksjon sprer seg oppover til nyrene. Nyrebekkenbetennelse sees oftere hos kvinner, og gravide er ekstra utsatt. 

Nyrebekkenbetennelse skyldes som oftest infeksjon med tarmbakterier. Nyrebekkenbetennelse og urinveisinfeksjoner generelt sees oftere hos kvinner enn hos menn. Det kommer av at urinrøret er kortere hos kvinner, og at det ligger plassert med kort avstand til endetarm og skjede, slik at bakterier herfra lettere kan vandre oppover i urinveiene. Nyrebekkenbetennelse er ofte forbundet med en form for motstand i urinveiene slik at urinen ikke kan renne fritt fra nyrene og ned i urinblæra og videre ned i urinrøret. Dersom urinen "stagnerer" på vei ned, kan det gi gode vekstforhold for bakterier, og urinen kan lettere presses tilbake og opp mot nyrene og gi infeksjon. Forstørret prostata hos menn, nyrestein, forstørret livmor hos gravide kvinner kan alle være grunner til dette. 

Symptomer

Nyrebekkenbetennelse gir klassisk høy feber, smerter i sidene, frostanfall og kvalme med eller uten oppkast.

Nyrebekkenbetennelse gir klassisk høy feber, smerter i flankene/sidene som kan gå frem i magen og ned i korsryggen, frostanfall og kvalme med eller uten oppkast. I mange tilfeller har man, eller har hatt, symptomer på nedre urinveisinfeksjon, som svie ved vannlating og økt trang til å late vannet ofte. Barn og eldre med nyrebekkenbetennelse kan være uten disse symptomene eller ha nedsatt allmenntilstand som eneste symptom. 

Behandling og forebygging

Nyrebekkenbetennelse behandles med antibiotika.

Nyrebekkenbetennelse behandles med antibiotika for å hindre skader på nyrene. De fleste kan behandles utenfor sykehus, men de med kraftig nedsatt allmenntilstand og gravide legges som regel inn i sykehus for behandling. Nyrebekkenbetennelse hos voksne behandles med trimetoprim-sulfametoksazol, ciprofloxacin eller pivmecillinam i syv til ti dager. Barn bør behandles raskt, da særlig små barn kan utvikle permanente skader på nyrene. Vanligvis gis pivmecillinam eller trimetoprim-sulfametoksazol i syv til ti dager.

Undersøkelse og diagnostikk

Nyrebekkenbetennelse diagnostiseres på bakgrunn av symptomer og påvisning av bakterier i urinen.

Nyrebekkenbetennelse diagnostiseres på bakgrunn av symptomer, og påvisning av bakterier i urinen. Det tas vanligvis en urinstiks som vil være positiv for hvite blodceller, protein og nitritt, og noen ganger blod. Vanligvis vil man også sende urinprøve til dyrkning, som betyr at man ser spesifikt hva slags bakterier som finnes i urinen. Rutinemessig tas også blodprøve, som vanligvis vil vise en høy CRP (infeksjonsmarkør). Dersom man har gjentatte episoder med nyrebekkenbetennelse, bør nyrer og urinveier undersøkes for unormal struktur, og det gjøres vanligvis med ultralyd.

Årsak

Tarmbakterier er vanligste årsak til infeksjon, og har ved nyrebekkenbetennelse oftest spredt seg fra de nedre urinveiene.

Tarmbakterier er hyppigste årsak til infeksjon i urinveiene, og nyrebekkenbetennelse kommer oftest som en spredning av infeksjon fra de nedre urinveiene.  Grunnen til at infeksjonen sprer seg oppover kan være flere, men ofte foreligger det en eller annen form for hindring som gjør at urinen ikke kan flyte fritt nedover. Nyrestein, svulster, forstørret livmor ved graviditet og forstørret prostata hos menn kan alle være grunner til dette og øker risikoen for nyrebekkenbetennelse. Diabetikere med dårlig kontrollert blodsukker vil ha sukker i urinen, noe som kan gi gode vekstforhold for bakerier. Det gjelder også de som behandles med glukokortikoider, da det er medisiner som hemmer immunforsvaret i å fungere optimalt. 

Vesikoureteral refluks er en annen tilstand som kan øke risiko for infeksjoner i de øvre urinveiene. Det er vanligvis medfødt, og vil si at urin som ligger i blæra, kan flyte tilbake oppover mot nyrene. Årsaken er en svakhet i muskelen i overgangen mellom urinlederen og urinblæra. Innsetting av instrumenter som kateter gir også en lett vei inn for bakterier, og det gir økt risiko for infeksjon. Dette er ofte grunnen til at menn får nyrebekkenbetennelse.

Prognose

Nyrebekkenbetennelse har en god prognose dersom det behandles tidlig og riktig.

Nyrebekkenbetennelse har en god prognose dersom det behandles tidlig og riktig. Prognosen kan være noe dårligere for dem med underliggende nyresykdom. 

Fakta om Nyrebekkenbetennelse:

Nyrebekkenbetennelse gir høy feber, kraftige smerter i siden med utstråling til mage og/eller ryggen, kvalme og redusert allmenntilstand. Ofte har man også klassiske symptomer på en urinveisinfeksjon, med svie ved vannlating og sterk trang til å late vannet. Nyrebekkenbetennelse kommer oftest av at en urinveisinfeksjon sprer seg oppover til nyrene. Nyrebekkenbetennelse sees oftere hos kvinner, og gravide er ekstra utsatt.

Nyrebekkenbetennelse behandles med antibiotika. De fleste kan behandles utenfor sykehus. Men gravide og syke med dårlig allmenntilstand, blir som regel innlagt på sykehus for behandling der. Nyrebekkenbetennelse kan gi skade på nyrene hvis den ikke blir behandlet. Det gjelder særlig barn som trenger raskt behandling ved denne sykdommen.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Kristin Tånes

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Sykdommer i nyrer og urinveier:

Forskjellige typer infeksjoner står for den største andelen av sykdomstilfellene i nyrer og urinveier. Nyresykdommer, steiner i urinveiene og ondartede svulster er andre, mer sjeldne tilstander. Hos eldre menn er forstørret prostata en hyppig årsak til vannlatningsplager. 

Sykdommer i urinveiene kan gi smerter i sidene, smerter ved vannlatingen, endret vannlatningsmønster og blod i urinen. Slapphet, blek hud og hevelser i kroppen kan være tegn på nyresykdom.  

 

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk