Endometriose

- Mange kvinner som oppsøker legen med smerter får beskjed om at de overdriver

Men endometriose rammer mange - en av ti kvinner i fruktbar alder.

ENDOMETRIOSE: - Dette er en sykdom mange tror de er alene om, sier daglig leder Karen Bertelsen i Endometrioseforeningen Norge.
ENDOMETRIOSE: - Dette er en sykdom mange tror de er alene om, sier daglig leder Karen Bertelsen i Endometrioseforeningen Norge. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Symptomer på endometriose:

Endometriose rammer ca ti prosent av den kvinnelige befolkning i fruktbar alder.

Det er en godartet tilstand hvor vev av samme type som slimhinnen som bekler innsiden av livmorhulen (endometriet) er "feilplassert" utenfor livmoren. 

- Dette er en sykdom mange tror de er alene om, sier daglig leder Karen Bertelsen i Endometrioseforeningen Norge.

Symptomer på endometriose

Ifølge Helseleksikonet.no er de typiske symptomene på endometriose relatert til menstruasjonssyklus med smertefulle menstruasjoner, eventuelt eggløsningssmerter, og smerter i flere dager før menstruasjonen starter. Samleiesmerter med smerter dypt i skjeden (støtsmerter) er et annet symptom. Smerter kan medføre tretthet. I de mest uttalte tilfellene kan det være kroniske smerter.

Dersom endometriosen er lokalisert et annet sted, kan den gi andre symptomer. Endometriose lokalisert i tarmen kan gi endret avføringsmønster, og smertefull avføring. Endometriose på blæren kan medføre smertefull vannlating. Endometriose i lungen kan gi blodig oppspytt i forbindelse med menstruasjon.

For lang tid å få diagnosen

Bertelsen mener det tar altfor lang tid å få diagnosen.

- Mange fastleger har ikke god nok kunnskap om endometriose. Mange kvinner som oppsøker legen med smerter får beskjed om at de overdriver, og at dette er noe de må leve med. Kvinner blir ofte stående alene med sykdommen uten å bli henvist videre, sier hun.

30-40 prosent av kvinner med endometriose har problemer med å bli gravide, men med riktig hjelp kan mange få barn.

- De aller fleste jeg kjenner med endometriose har fått barn, men noen bruker veldig lang tid, sier Bertelsen.

Gynekologen svarer deg på spørsmål

Gynekolog Mette Moen, som svarer på spørsmål gratis i forumet på Doktor Online, er en av Norges fremste eksperter på endometriose.

Her er fire spørsmål om endometriose gynekologen har svart på i år. Dersom du vil stille henne egne spørsmål, kan du gjøre det her.

1. Kan det være endometriose?

Jeg lurer på om jeg kan ha endometriose. Jeg fikk mensen da jeg var 11, er nå 19, og har alltid vært plaget med forferdelige menstruasjonssmerter. Jeg får forferdelige kramper i magen, og det kjennes ut som at smerten går fra nederst i magen og oppover. Det gjør også vondt å sette meg ned når jeg har mensen og jeg får forferdelig hodepine. Det er også veldig vondt å gå på do under menstruasjonen, det er vondt å gå og vondt å ligge. Kan det være endometriose?

Jo, det kan være endometriose, men det kan bare avklares ved laparoskopi, kikkhullsoperasjon i narkose. Jeg foreslår at du forsøker med p-pille uten pause for å stoppe menstruasjonen. Du kan eventuelt forsøke p-sprøyte satt hver måned til blødningene stopper opp. Hvis det ikke hjelper, bør din fastlege henvise deg til gynekologisk avdeling for vurdering. I mellomtiden kan du forsøke med Ibux 400mg kombinert med Paracet. Vennlig hilsen Mette H. Moen.

Innlegget er noe forkortet. Les hele innlegget her

2. Kraftige menssmerter

Jeg har helt siden jeg første gang fikk mensen hatt store menstruasjonssmerter. Det er sterke smerter som gjør meg sengeliggende. Det er helt forferdelig vondt, og ofte er det eneste som hjelper naproxen og søvn (da jeg ikke kjenner smertene når jeg sover). Det er ofte et problem når jeg er på jobb, da jeg kun har naproxen. Det hjelper en stund, men ikke så lenge om gangen. Disse smertene kommer i form av kraftige kramper i mageregionen. Jeg og kjæresten har også prøvd en liten stund å bli gravide (6 mnd). Jeg vet det er kort tid, men har googlet endometriose, og lurer på om det kan være det jeg har. Ser der at både menssmerter, og ufrivillig barnløshet er nevnt.

Underlivsproblemet med sterke menstruasjonssmerter kan være tegn på endometriose. Ca en tredel av de med endometriose har problemer med å bli gravid. Jeg foreslår at du ser det an et halt år til. Hvis du ikke har oppnådd graviditet, kan det bli aktuelt med kikkhullsoperasjon (laparoskopi) for å se etter endometriose og eventuelt fjerne det. Det bedrer mulighet for graviditet. Hvis det ikke lykkes å bli gravid etter behandling, blir neste trinn prøverørsbehandling. Vennlig hilsen Mette H. Moen.

Innlegget er forkortet. Hele innlegget finner du her.

3. Endometriose og uregelmessige blødninger

Jeg er ei jente på 20 år som fikk påvist endometriose for 1,5 år siden. Jeg sliter med sterke smerter både under og utenom menstruasjon, og har hatt problemer med det så lenge jeg kan huske.  Det er så ille, at jeg ikke orker å gjøre noen ting, bare ligge i sengen og vri meg i smerter. Når jeg har mensen, blør jeg utrolig mye og lenge (over en uke). Jeg har gått på p-piller i flere år, og har hoppet over mensen i tre-fire måneder for å lindre endometriosen. Nå vil jeg starte på p-piller igjen etter et opphold, men har ikke hatt mensen på snart fire måneder. Skyldes det endometriosen? Jeg er ikke gravid. Jeg har fått time hos gynekolog, men det er så lenge til. Har du noen svar til meg? 

Det er ikke endometriose som er årsaken til at menstruasjonen uteblir. Årsaken er at du ikke har eggløsning, og det skyldes igjen hormonforstyrrelser. Det kan utredes med en blodprøve for hormonanalyse og ultralyd av eggstokkene. Det er vanlig måle følgende hormoner: FSH, LH, østradiol, prolaktin og TSH. Du kan be fastlegen din om å ta disse prøvene. Når det gjelder smertene, er det ulike behandlinger. Du kan starte opp med p-pille igjen og hoppe over menstruasjonene helt. Hvis du er sikker på at du ikke er gravid kan du starte med p-piller igjen når som helst. Jeg synes du skal få utført hormonanalysen først, for det kan ikke gjøres når du bruker p-pille. Du kan også bruke gestagenbehandling (provera eller visanne-tabletter) eller depo-provera, som er en p-sprøyte. Hvis p-pillen ikke hjelper tilstrekkelig, synes jeg du skal få fremskyndet timen hos gynekologen. Med vennlig hilsen Mette H. Moen.

Innlegget er noe forkortet. Les hele innlegget her.

4. Har jeg endometriose?

Jeg er ei jente på 27 år som lurer på om jeg kan ha endometriose. Jeg debuterte i tenårene, og har mer eller mindre alltid opplevd smerter under samleie. Jeg har ikke opplevd noe dramatisk eller traumatisk, så jeg er sikker på at det ikke er psykisk. Jeg fikk menstruasjon ganske sent i tenårene og den har aldri vært regelmessig. Syklusen varer fra 26 til 58 dager. Jeg opplever en del smerter rett før og under menstruasjon, og det har blitt verre med årene. Jeg har ikke brukt p-piller eller noen annen form for prevensjon de siste fem årene da jeg er i et stabilt forhold med ønske om barn. Vi har ikke aktivt prøvd å bli gravide så lenge, men jeg begynner å miste motet litt, grunnet at sex ikke er veldig behagelig for meg uansett hvor "klar" jeg er på forhånd. Jeg kjenner ofte smerter rundt eggstokk-området, for eksempel når jeg hoster, strekker meg og under samleie. Min fastlege avviser at det er endometriose. En gynokolog jeg var hos, ba meg ta en paracet for smerter ved samleie. Jeg mister litt motet og kjenner at det er tungt å ikke bli "trodd". Hva tror du? 

Endometriose er en godartet tilstand med livmorslimhinne 'på avveie', på bukhinnen eller på eggstokker. Typiske symptomer ved endometriose er smerter ved menstruasjon og smerter i dagene før menstruasjonen starter, eventuelt også smerter ved eggløsning. Det kan være smerter ved samleie i form av dype smerter (ikke ved inngangen til skjeden). Ved alvorligere former for endometriose kan det også være smerter ved avføring og vannlating.

Noen kvinner med endometriose har problem med å bli gravid. Det gjelder ca. en tredel. Perioden hvor man kan bli gravid er seks dager, som avsluttes ved eggløsningsdagen som igjen er ca 14 dager før ventet menstruasjon. Med uregelmessig syklus er det vanskelig å finne dette tidspunktet. Jeg vet ikke helt hva du mener med 'aktivt prøvd å bli gravid'? Hvis dere har hatt regelmessig samleie 2-3 ganger per uke og ikke har oppnådd graviditet på ett år, kan dere be om henvisning til gynekolog eller et infertilitetssenter.

Jeg synes ikke du skal akseptere at du bare kan ta paracet for samleiesmerter. Endometriose kan bare påvises ved laparoskopi, kikkhullskirurgi, ikke ved vanlig undersøkelse eller ved ultralyd. Ved barnløshet er prøverørsbehandling en effektiv metode. De uregelmessige menstruasjonene kan tyde på sviktende eller uregelmessig eggløsning, som kan reguleres med pergotime. Vennlig hilsen Mette H Moen.

Innlegget er noe forkortet, les hele innlegget her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning