5 hjelpemidler mot menssmerter:

 • Trening
 • Onani
 • Smertestillende/betennelsesdempende midler (ibux/paracet)
 • Hormonspiral
 • P-piller

Mange kvinner opplever kraftige menssmerter hver måned.

- Ved smerter kan du ta medikamenter som ibux og paracet, sier jordmor Siri von Krogh.

- Jeg ønsker ikke å anbefale at du begynner på p-piller kun fordi du har smerter før eller under menstruasjon, ettersom det fører til en betydelig økt fare for blodpropp, sier von Krogh.

Hun understreker at norske kvinner hvert år får større eller mindre lammelser, eller i verste fall dør, av blodpropp på grunn av p-pillebruk.

Økt sirkulasjon lindrer menssmertene

All form for mosjon øker sirkulasjonen i kroppen. Kramper i livmor i forbindelse med menssmerter, skyldes sammentrekninger i vevet som fører til forsnevring av blodårene.

Mosjon øker blodsirkulasjonen og dermed gjennomstrømmingen til vevet, forteller treningsekspert Yngvar Andersen fra NRK Puls til Klikk.no.

Også onani hjelper mot menssmertene, da opphisselse og eventuell utløsning fører til økt blodgjennomstrømming i vevet.

Smertene kan være sykdom

I stedet for å begynne på p-piller for å slippe smertene, synes von Krogh du skal vurdere andre alternativ.

- Da er det bedre å ta sterkere smertestillende, eller du kan sette inn en hormonspiral. Hormonspiralen gir samme effekt som p-piller, men uten like stor økt fare for blodpropp. Det er nok mest aktuelt dersom du har født, fordi det er lavere sjanse for at kroppen støter den ut hvis livmoren har utvidet seg under en graviditet, sier von Krogh.

- Hormonspiral har gunstig effekt på PMS og derfor også på migrene som kan følge med menstruasjonen. Blødningene blir borte - eller kraftig redusert. 40 prosent får ingen blødninger - og spiralen er garantert å virke i minst fem år. Har kvinnen meget kraftige menstruasjoner, menstruasjonsbundet migrene eller problemer med PMS kan hormonspiral med fordel også benyttes av steriliserte kvinner, selv om disse ikke har behov for den preventive effekten, har gynekolog Unni Larsen tidligere opplyst overfor DinKropp.no.

Kan være sykdom

For en av ti kvinner er menssmertene unormale og skyldes en sykdomstilstand kalt endometriose.

- Har du så sterke smerter at det kreves medikamenter hver gang, bør du oppsøke lege og forsikre deg om at det ikke er endometriose, sier jordmor Siri von Krogh.

Endometriose er en tilstand der vev som ligner det vi har i livmoren, finnes andre steder i kroppen.

Mari Parelius Wammer

Redaksjonen

Brystvorten kan avsløre kreft

På dette bildet ser du to ulike symptomer på brystkreft. Vet du hvilke?

Dette vevet kalles endometriosevev og er funnet i bukhule, mage/tarm, vagina, i blindtarmen og i blæren, og i sjeldne tilfeller så langt unna livmoren som i lunger, armer, nese, bak øynene og i hjernen, ifølge Endometriose.no.

Vevet blør hver syklus, slik som livmorslimhinnen, og blodansamlingene forårsaker store smerter for kvinnene som er rammet.

Endometriose er en av mange årsaker til at kvinner oftere sliter med sexlysten enn menn.

Sjekklisten

Dette er tegnene på endometriose:

 • Smerter før og under menstruasjonen (noen få har smerter gjennom hele syklusen)
 • Smerter ved eggløsning
 • Smerter ved samleie
 • Infertilitet
 • Smerter ved avføring og/eller vannlating
 • Forstoppelse og/eller diarè
 • Tretthet, utmattelse, lavt energinivå
 • Kvalme
 • Kraftige og/eller uregelmessige blødninger
 • Smerter i korsryggen
 • Lav feber

Endometriose kan også være symptomfritt. Tilstanden kan behandles medisinsk og kirurgisk.

Primær dysmenoré

Primær dysmenoré er menstruasjonssmerter som ikke skyldes sykelige forandringer i underlivet.

Over halvparten av alle kvinner opplever dysmenoré i ungdomsårene, og cirka 10 prosent er så plaget at de må holde seg hjemme fra skole eller arbeid første dagen av menstruasjonen.

Faktorer som øker sjansen for slike menstruasjonssmerter:

 • Ung alder
 • Har ikke født barn
 • Sterke menstruasjonsblødninger
 • Røyking øker risikoen for smerter
 • Forsøk på vektreduksjon blant kvinner 14-20 år gir økte menstruasjonssmerter
 • Det er usikkert om overvekt øker sjansen for menssmerter
 • Faktorer som fysisk aktivitet og alkohol øker ikke forbundet med dysmenoréDepresjon, angst og
 • Depresjon, angst og endringer i det sosiale nettverket er forbundet med dysmenoré, men ikke sosioøkonomisk status

Kilde: NHI.no

Mest plager i tenårene

Dysmenoré er mest plagsomt i tenårene. Plagene avtar som regel fra 20-årsalderen og etter barnefødsler.

Smertene starter gjerne noen timer før blødningen setter inn. De sitter midt i nedre del av magen, men kan stråle til ryggen og innsiden av lårene.

Smertene varer vanligvis bare en dag, men noen kan være plaget i flere dager. Av og til er smertene ledsaget av kvalme, hodepine, diaré, ansiktsvarme og rødhet.

Bedre med smertestillende enn p-piller

Etter eggløsning dannes det noen stoffer som kalles prostaglandiner, i livmorslimhinnen. Disse stoffene kan medføre smertefulle sammentrekninger i livmoren.

- Dersom vanlig maksdose av ibux eller paracet ikke hjelper, er det bedre å ta sterkere smertestillende enn å begynne på p-piller, synes jordmor Siri.

- Et annet råd er å forsøke progesteronkrem eller -piller. Dette tar du fra eggløsning til menstruasjon.

Hun synes også at det er verdi i "gammeldagse" alternativ som varmeflaske på magen, som i likhet med trening og onani øker sirkulasjonen lokalt i området, og kamille-te, som får livmormuskulaturen til å slappe av.

Helseleksikon: Menstruasjonsplager

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Menstruasjonsplager

Det er mange forhold som kan virke forstyrrende inn på menstruasjonssyklusen: følelser, kosthold, medisinbruk og hormonelle svingninger.

Bakgrunn

I løpet av menstruasjonssyklusen vil skiftende hormonverdier bidra til å forberede eggstokkene og livmoren på graviditet. Syklusen når et høydepunkt rundt 14 dager etter første dag av foregående menstruasjon. Fram til dette stadiet har eggstokkene blitt stimulert av et follikkel-stimulerende formon (FSH), et hormon som utsondres fra hypotalamus, og som bidrar til at et lite antall egg modnes. Et hormon som utløses i hypofysen: luteiniserende hormon (LH) sørger for at ett av disse eggene løsner.

Parallelt med dette forløpet frigir egg som er i ferd med å modnes østrogen. Dette bidrar til at blodårene inne i livmorslimhinnen vokser og settes i stand til å tilføre det modne egget næring. I tillegg begynner eggstokken å utsondre graviditetshormonet progesteron, som gjør livmoren ennå bedre i stand til å ta i mot egget.

Kroppen er mest innstilt på befruktning midtveis i menstruasjonssyklusen. Blir man ikke befruktet i denne fasen, faller progesteron- og østrogenverdiene igjen, og den omfattende blodtilførselen til livmorslimhinnen opphører til en slik grad at slimhinnen dør og utsondres fra kroppen i form av en menstrusjonsblødning.

Man er vant til å tenke at en menstruasjonssyklus er av 28 dagers varighet, men det er like vanlig å ha en syklus på eksempelvis 21 eller 33 dager.

Typer plager

Menstruasjoner kan utebli, være uregelmessige eller utpreget langvarige. Blødningene kan være sparsomme, voldsomme, smerteløse eller gi sterke smerter. Mange menstruasjonsplager er dessuten knyttet til variasjonene de ulike hormonene imellom.

Uteblitte eller uregelmessige blødninger

Årsaker

Både når man først begynner å menstruere og når man nærmer seg klimakteriet, hender det ofte at eggstokkene ikke lykkes med å produsere egg. Dette medfører at progesteron- og østrogenverdiene ikke blir så høye som de skal, og innebærer at menstruasjonsblødningene kan bli uregelmessig - og noen ganger voldsomme.

Det hender også ofte at menstruasjonen uteblir eller at blødningen blir sparsom, i flere måneder etter at man har sluttet å bruke p-pillen. Uregelmessigheter kan også skyldes følelsesmessige problemer, slanking (eksempelvis slutter anorektikere helt å menstruere), eller hard fysisk trening. Det er bare en sjelden gang at uregelmessighetene skyldes mangelfull produksjon av hormon i hypofysen. En annen, og vanligere forklaring på uregelmessig menstruasjon, er polycystiske ovarier (PCO), som fører til en unormalt stor produksjon av mannlige kjønnshormoner. Symptomer på polycystiske ovarier er at menstruasjonen uteblir, at man får økt hårvekst og akne, og blir overvektig. Man må selvsagt også vurdere om en uteblitt menstruasjon kan skyldes graviditet.

Når en kvinne over 30 år, som har pleid å ha regelmessige blødninger gjentatte ganger opplever at menstruasjonen uteblir, kan dette skyldes at hun har kommet tidlig i overgangsalderen.

Symptomer

Det kan dreie seg om alt fra mestruasjoner som uteblir, til uregelmessige og små blødninger. Blødningene kan forårsake alt fra sterke smerter til ikke å gi smerter overhodet.

Behandling

Jenter som ikke har fått sin første menstruasjon når de fyller 16, bør undersøkes av gynekolog, som kan finne ut om forsinkelen skyldes en svikt i hypotalamus, hormonelle forhold, eller anatomiske eller genetiske særegenheter.

Har yngre kvinner uregelmessigheter som ikke skyldes patologiske forhold, er det ingen grunn til å påbegynne noen form for behandling. Lurer man på om uregelmessige blødninger kan skyldes at man er gravid, får man avklart dette gjennom en graviditetstest. Ønsker man å oppnå en regelmessig menstruasjonssyklus, kan man begynne med p-pillen.

Når voksne kvinner som har pleid å ha regelmessige blødninger får uregelmessigheter, bør de utredes hormonelt med tanke på at de kan ha nådd overgangsalderen tidligere enn det som er normalt. Under graviditet stimulerer prolaktin brystene til å produsere melk, men hormonet kan også skilles ut ved sykdom i hypofysen. Aktuelle former for behandling her er medisinering med bromokriptin, som får produksjonen av prolaktin til å opphøre. Skyldes forstyrrelsen svulst på hypofysen, fjernes den kirurgisk eller med strålebehandling.

Behandling av polycystiske ovarier kan bestå i bruk av p-pille, steroider eller clomifen som stimulerer eggproduksjonen og gjør en mer fertil.

Sterke eller smertefulle blødninger

Årsaker

Mange kvinner har sterke menstruasjonssmerter de første årene de menstruerer. Oppstår det sterke smerter i forbindelse med blødninger på et senere tidspunkt, kan dette skyldes fibromer, akutt bekkeninfeksjon (PID - Pelvic Inflammatory Disease), eller endometriose. Bruk av spiral forårsaker også sterkere blødninger enn det som er vanlig. En annen, men sjeldnere årsak til sterke blødninger er livmorkreft, som først og fremst rammer kvinner over 40 år som opplever å ha betydelige forandringer i sitt menstruasjonsmønster.

Symptomer

Det som anses for å være en sterk blødning hos en kvinne, kan være en normal blødning hos en annen. Gjennomgående ligger blodtapet hos en menstruerende kvinne på 30-80 milliliter totalt. Indikasjoner på at en kvinne virkelig har sterke blødninger, er at hun blir anemisk og at blodet formelig flommer eller klumper seg. Har man smerter under samleie, i tillegg til sterke og smertefulle menstruasjonsblødninger, kan dette indikere sykdom i livmoren.

Behandling

Når man har utelukket at plagene skyldes andre forhold enn hormonelle, vil eventuell behandling bestå i hormontilskudd. Bruk av p-pillen innebærer at blødningene blir regelmessige og moderate. Progestogen-piller, som noretisteron eller dydrogesteron, kan være nyttige hvis de tas noen dager sammenhengende hver måned. En spiral som inneholder hormonet levonorgestrel som medvirker til at blødningene blir mindre, og som samtidig er et prevensjonsmiddel, er nyttig for mange.

Hvis blødningene ikke blir mindre med medikamentell behandling, overveier man ofte en utskraping.

Uregelmessige blødninger

Årsaker

I de fleste tilfeller skyldes uregelmessige blødninger hormonelle svingninger. Det er først og fremst jenter som nylig har begynt å menstruere og kvinner som nærmer seg overgangsalderen som er plaget av at blødningene ikke følger noe fastlagt mønster. Det er sjelden uregelmessighetene skyldes alvorlige forhold.

Det er viktig å skille mellom uregelmessige (dvs. uforutsigbare) blødninger, og mellomblødninger (dvs. større eller mindre blødninger som oppstår mellom ordinære menstruasjoner) - ofte etter samleie. Mellomblødninger bør tas på alvor ettersom de kan være en indikasjon på erosjon i livmorhalsen, livmorhalskreft, polypper i livmoren eller livmorkreft.

Får man den minste form for blødninger etter å ha nådd klimakteriet, er det svært viktig at man blir utredet, slik at man kan utelukke livmorkreft.

Symptomer

Menstruasjonssyklusen kan være helt uregelmessig, eller man kan en relativt regelmessig syklus, men i tillegg episoder med blødninger mellom menstruasjonene, dvs. mellomblødninger.

Behandling

Det er ingen grunn til å behandle en uregelmessig menstruasjonssyklus hos yngre kvinner, så lenge allmenntilstanden er god og ulike prøver viser at uregelmessighetene ikke skyldes sykdom. Er det viktig for en å ha forutsigbare blødninger, kan en oppnå dette ved å ta p-pillen.

Hormonelle svingninger er den vanligste årsaken til uregelmessigheter også hos godt voksne kvinner. Like fullt bør også denne aldersgruppen la seg utrede, ettersom sykdom i livmoren eller livmorhalsen er vanligere blant godt voksne, enn blant yngre kvinner. Det er spesielt viktig at kvinner i denne aldersgruppen oppsøker lege hvis de er plaget av mellomblødninger. Ved både erosjon i livmorhalsen og polypper består behandlingen i kauterisering (etsing/brenning).

Ved mistanke om kreft, tar man ut og undersøker en liten bit av livmorslimhinnen.

Helseleksikon: Endometriose

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Endometriose

Tilstand som innebærer at vev fra innsiden av livmoren begynner å vokse andre steder - oftest utenpå livmoren eller på eggstokkene. Endometriose forårsaker smerter og fertilitetsproblemer.

Årsaker

Endometriose er en av de vanligste underlivssykdommene blant kvinner. Slimhinnen i livmoren består av celler som er spesielt sensitive overfor østrogen og progesteron, hormonene som regulerer menstruasjonssyklusen. Mot slutten av syklusen degenererer og blør slimhinnen i form av menstruasjonsblødning. Av uvisse grunner kan cellene i livmorslimhinnen også slå seg ned andre steder i kroppen og like fullt forårsake månedlige blødninger.

Det er mange mulige teorier på hvordan dette kan skje. En av dem er at noen celler "flykter" under menstruasjonen, og lar seg føre gjennom egglederne og inn i bekkenet, snarere enn å bli ført ut av kroppen med blødningen. De slår seg så ned på eggstokkene, eller på utsiden av livmoren eller tarmene. Cellegruppene er ofte små, men endometriose kan spre seg i bekkenorganene og forårsake store cyster.

Symptomer

Lettere tilfeller av endometriose er relativt utbredt og gir ikke nødvendigvis de typiske symptomene. Hvis celleansamlingene er store, kan de føre til smerter i forbindelse med menstruasjon, ettersom blodet de produserer hoper seg opp i form av smertefulle cyster. Ved mer alvorlige endometriose-tilfeller, blir vevet arrete og fører til at livmoren og eggstokkene blir innsnevret, på tilsvarende vis som ved bekkeninfeksjon.

Symptomer på endometriose er smerter langt inne i skjeden ved samleie, og smertefulle og voldsomme menstruasjonsblødninger. Sykdommen innebærer alltid en risiko for at kvinnen får fertilitetsproblemer ettersom egglederne pga. arrvev kan bli blokkerte.

Celleansamlinger kan påvises ved en gynekologisk undersøkelse. Diagnosen gis imidlertid vanligvis først etter at det er foretatt en kikkhullsundersøkelse (laparoskopiundersøkelse).

Selv om de aller fleste cystene er lokalisert i bekkenet, kan celleansamlinger som skriver seg fra livmoren også dukke opp andre steder i kroppen. Det er kjent at denne typen celleansamling kan forårsake nokså spesielle symptomer, som f.eks. en navle som har nøyaktig samme blødningssyklus som menstruasjonen.

Behandling

Inntil nylig fantes det ingen behandling for tilstanden, og fjerning av livmoren (hysterektomi) eller egglederne var det eneste smertelindrende tiltaket som ble tilbudt pasientgruppen. Nå er imidlertid hormonbehandling som virker hemmende på østrogenproduksjonen en tilgjengelig behandlingsform. Det finnes flere typer medikamenter med få bivirkninger som kan brukes i denne sammenheng.

Større celleansamlinger kan også ødelegges med laser/kikkehullskirurgi. Blokkerte eggledere kan åpnes, noe som bedrer sjansene for at kvinnen kan bli gravid. Bruk av p-pillen kan være et alternativ for kvinner som bare har smerter i forbindelse med menstruasjon.

TrudeSusegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!