God helse har mye å si for livskvalitet og en fin hverdag. Kvinnesykdommer og -plager er dessverre mye mer enn overgangsalder, brystkreft og underlivsplager.

Heldigvis er det mye du kan gjøre selv for å forebygge alvorlige kvinnesykdommer.

Vanlige plager

Ledd- og muskelplager er den hyppigste årsaken til legebesøk, og kvinner er mer disponert for disse tilstandene enn menn.

- Generell fysisk aktivitet ser ut til å være gunstig for leddbevegelsen, sier Doktor Onlines allmennlege, Kjell Vaage.

Kvinner har også økt risiko for benskjørhet, dels på grunn av østrogenbortfall i overgangsalderen, dels på grunn av aldring.

- Vi ser økt risiko ved arv, samt langvarig kortisonbehandling og spiseforstyrrelser. Det er også kjent at slanke, høye kvinner har økt risiko, sier Vaage.

Kreft og hjerte-kar

Det er mange skjulte, atypiske tegn og symptomer som kan peke mot mulig hjertesykdom.

- Ved uklare symptomer, som smerter eller unormal tretthet ved fysisk aktivitet, bør du snakke med lege, råder Mette Haase Moen, professor, dr.med. ved NTNU og overlege ved Kvinneklinikken på St. Olavs Hospital i Trondheim.

Hun har i mange år svart på spørsmål om kvinnehelse på Doktor Online, og er opptatt av at kvinners symptomer på hjertesykdom kan være andre enn symptomene menn får.

- Overvekt, alkohol, lite mosjon og langvarig østrogen/gestagenbehandling i overgangsalderen øker også risikoen for brystkreft, sier Moen.

- Dersom du har en nær slektning som har utviklet brystkreft, kan det hende at du trenger særlig oppfølging, sier Vaage.

Den beste måten å forebygge risiko for blodpropp og slag på, er å passe på hjerte og kar.

Les også:

8 tegn på at du har et helseproblem

Slik finner du din biologiske alder

Styr unna de sju vanligste kvinnesykdommene, gi kroppen full service. Her er ekspertenes beste tips:

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!