Derfor bør familien spise sammen
Høsten er i full gang, og det er er lett å gripe mat i farta eller spise foran tv-en. Men det å spise sammen, hele familien, er viktigere enn du tror.

– Jeg tror at mye av det vi ser på som komplisert, egentlig er veldig enkelt. Helt siden jeg startet som matformidler, har jeg vært opptatt av hvor viktig det er å samle familien rundt et måltid. Hvis vi klarer å sitte rundt bordet fra ungene er små og spise middag, løser man også mye verdensproblemer i heimen, forteller matformidler og forfatter Marit Røttingsnes Westlie, også kjent som Fru Timian.
Hun mener det å samles rundt maten skaper gode rutiner for å prate sammen, være åpne om hva som har skjedd i løpet av dagen, og lære om hverandres liv.
Lærer om hverandre
Westlie mener disse samtalene lærer små barn å få et bedre språk, og om hvordan man kommuniserer med andre. Det gir både barn og voksne muligheten til å lære om hverandres liv.
– Jeg vet veldig mye om Formel 1 og bil, uten å ha det som interessefelt.
Dersom barna tidlig blir vant til å dele måltider med familien, vil det bli noe de setter pris på etter hvert som de blir eldre også.
– Det blir et sted man er sammen om noe, ikke et sted man krangler eller stresser. Man kan bevare middagsbordet som et hyggelig fristed for hele familien.
Les også: Maten som kan forebygge kreft
Dårlig tid
Matentusiasten understreker at disse måltidene ikke trenger å være lange og omfattende for å ha en verdi.
– Kanskje rekker man bare et måltid på ti minutter, og kanskje går det ikke hver eneste dag. Men alle skal være trygge på at middagen er et sted man kan senke skuldrene. Da er det lettere for 17-åringen å komme til deg og fortelle når ting er kjipt.

Hun oppfordrer til å skape et sted der man kan se hverandre i øyene og snakke sammen, ikke stirre på en skjerm.
Hun understreker at selv om man ikke liker å lage mat, kan litt planlegging gjøre det lettere, man blir fortere ferdig, og har mer tid til det man liker å gjøre.
Kjapt, men sunt
Selve måltidet trenger heller ikke være komplisert. Westlie lager selv middager som kan ta 15, 30 eller 60 minutter å lage, alt ettersom hva man har tid til.
– Det handler om å legge ting til rette. Har du ingrediensene klare og vet hva du skal lage på forhånd, tar det kortere tid enn om du i tillegg skal planlegge hele måltidet. Planlegg måltidene på lørdag eller mandag ettermiddag.
Dette gjelder alle, også de som hater å planlegge. En ukeplan du kjøper inn til på forhånd kan gjøre hverdagen mindre stressende.
– Ta ut det som må tine av fryseren før du drar på jobb, eller du kan kutte opp grønnsakene en dag du har bedre tid, slik at alt er klart. Barna kan også være med på matlagingen, eller sitte med leksene mens maten lages, tipser hun.
Les også: (+) Test av tomatsuppe: Folkefavoritt på sisteplass
Sunt for kroppen
Ernæringsrådgiver i Aleris, Kine Næss Dagsland, er enig med Westlie i at man bør sitte sammen og spise i ro og fred.
– Stress påvirker fordøyelsen vår rent fysiologisk gjennom å øke utskillelsen av «stresshormonet» kortisol som hjelper kroppen vår å respondere gjennom en «fight-or-flight» mekanisme. Kortisol påvirker kroppens insulinutskillelse, som blant fører til forhøyede blodsukkerverdier, sier hun, og utdyper:
– Disse påvirker fordøyelsen vår i negativ retning ved at maten blir værende lengre i magesekken samtidig som det undertrykker kroppens evne til å bryte ned næringsstoffer. Disse mekanismene kan resultere i fysiske symptomer som oppblåsthet, kvalme og smerte.

I tillegg er det mer sannsynlig at man velger usunne matvarer høyt innhold av fett og sukker når man er stresset.
– Forskning viser at langvarig stress-spising er koblet til overvekt, diabetes og hjertesykdommer, forteller hun
Dårlig fordøyelse
– Spising mens man er stresset kunne føre til at fordøyelsessystemet vårt ikke fordøyer maten vår optimalt. Mange vil oppleve plager fra fordøyelsessystemet i stressede perioder, selv når man spiser sunn mat. Å unngå stress når man spiser middag er derfor viktig. Et avslappet spisemiljø fremmer bevissthet rundt matinntak, bedre fordøyelse og sunnere matvarevalg, sier hun, og fortsetter:
– Som nevnt over vil stresshormonet kortisol kunne føre til overvekt ved å forstyrre hormonbalansen, øke appetitten på energirik mat og forstyrre fordøyelsen. På motsatt side vil det å spise i rolige omgivelser uten stress kunne forebygge overvekt ved å stabilisere hormoner og blodsukkeret som regulerer metthetsfølelse og matlyst. Disse endringene kan forebygge overspising og vektøkning.
Les også: Kroppen din er full av virus – og noen av dem er livsviktige
Hyller produktivitet
Næss Dagsland trekker fram at det i dagens samfunn er mye fokus på produktivitet, men det setter ikke fordøyelsessystemet pris på.
– Rent fysiologisk vil det å være i en avslappet tilstand aktivere det parasympatiske nervesystemet, som vil bedre næringsopptaket i tarmen gjennom å blant annet øke produksjonen av spyttsekret og fordøyelsessafter.
Også sosialt er det lurt for familien å roe ned rundt måltidene.
– Det vil hjelpe barna å utvikle sunnere spisevaner gjennom å lære å gjenkjenne metthetsfølelse og øke bevisstheten rundt spisingen. Det fremmer positive assosiasjoner til mat, oppmuntrer til å prøve nye matvarer og bygger sterke følelsesmessige relasjoner ved å ha gode samtaler uten distraksjoner fra eksempelvis skjerm, sier hun.
Ernæringsrådiveren mener derfor at avslappede måltider vil ha en positiv effekt for barn både fysisk og sosialt.
– Spesielt for de minste barna er det viktig å lære at måltidene skal være en sosial og hyggelig arena der de skal få spise seg gode og mette i fred og ro.