Maten som kan forebygge kreft
– Du kan ikke kontrollere alt, men du kan gjøre mye, sier Fedon Lindberg.

– Da noen av mine aller nærmeste fikk kreft, endret det ikke bare livene deres, det endret også mitt syn som lege. Jeg visste mye om ernæring og livsstil, men at de jeg var glad i ble rammet, gjorde det personlig, sier Fedon.
Han har jobbet som lege i over 40 år og er kjent for sitt engasjement for mat som medisin.
– Jeg ønsket å finne ut hva kan vi selv gjøre, i tillegg til behandling, for å støtte kroppen og styrke motstandskraften, forteller han.
Kreft er en sykdom som berører mange, og som kommer til å ramme enda flere i fremtiden.
Kan forebygges
Årlig får om lag 38.000 nordmenn kreft. Før fylte 80 år har rundt fire av ti nordmenn fått minst én kreftdiagnose.
– Mange tror at kreft er arvelig og uunngåelig, men det er en misforståelse. Det er mulig å forebygge at sykdom rammer, selv om kreft noen ganger ikke er til å unngå, sier Fedon.
Han viser til Kreftforeningens tall, der fem til ti prosent av krefttilfellene i Norge skyldes arvelige faktorer alene, mens resten er påvirket av miljø, kosthold, livsstil og uflaks.
– Ifølge Verdens helseorganisasjon kan én av tre krefttilfeller forebygges gjennom livsstil og miljøfaktorer, og det viser at vi har mer påvirkningskraft enn mange tror. Det gir håp, mener Fedon.
Les også: Parkinsons sykdom rammer stadig flere. Det finnes ingen kur
Middelhavskosten
– Når alvorlig sykdom rammer, virker det ofte som om det kommer som lyn fra klar himmel. Men sannheten er at vi kanskje ikke har vært oppmerksomme på faresignalene, sier Lindberg.
Han er aktuell med boken «Kampen mot kreft – forskningsbaserte livsstilsendringer som kan forebygge kreft og øke overlevelse – ditt aktive supplement til medisinsk behandling».
For å forebygge kreft og annen sykdom, anbefaler han den tradisjonelle og lavglykemiske middelhavskosten. Det baseres på grønnsaker, belgfrukter, fisk, sunne fettkilder som olivenolje og nøtter, kombinert med minst mulig sukker, ultraprosessert mat og rødt kjøtt.

I tillegg mener han at det er viktig å passe på at tarmfloraen er sunn, fordi det påvirker både immunforsvaret, nivået av betennelser og hormonbalansen.
– Kronisk betennelse i tarmen kan nemlig gi grobunn for kreft, skape celleforandringer og fremme vekst og spredning. En sunn tarmflora kan beskytte mot kreft, mens en ubalansert flora kan fremme betennelse og svekke kroppens forsvar. Tarmen er nemlig ikke bare fordøyelse, den er en viktig del av immunforsvaret, slår han fast.
Les også: (+) Ned i vekt med helgekos? Slik er det mulig
Kosthold ved behandling
I tillegg til forebyggende tiltak, skriver Fedon også om hvordan kosthold og en sunn livsstil kan støtte når sykdom rammer.
Kreftpasienter og de som er ferdig behandlet bør spise mat som er tilpasset deres situasjon. Som regel må kostholdet inneholde færre karbohydrater enn ved forebygging.
– Maten kan være vår beste medisin, sier Fedon.
Han understreker at boken ikke er ment som erstatning til konvensjonell medisinsk behandling, men som et supplement. Det er derfor viktig å oppsøke helsepersonell som behandlere for å få riktig oppfølging.
Fedons mål er at leserne skal sitte igjen med kunnskap og pågangsmot etter å ha lest boken.
– Det er min mest personlige bok til nå. Du kan ikke kontrollere alt, men du kan gjøre mye. Boken handler ikke om garantier, men om muligheter.
Fedons anbefalinger
– Den tradisjonelle middelhavskosten er rik på grønnsaker, frukt, belgfrukter, fullkorn og sunt fett (som olivenolje og nøtter), med moderat mengde fisk og lite rødt kjøtt. Kostfiber, spesielt fra fullkorn, nøtter, belgfrukter og grønnsaker, bidrar til en sunn tarmflora og reduserer risikoen for tykktarmskreft, sier Lindberg.
Han abefaler å begrense sukker og raffinerte karbohdrater, og å velge fettsyrer av høy kvalitet.
– Omega-3-fettsyrer fra fet fisk har betennelsesdempende egenskaper, og enumettet fett fra olivenolje, avokado og nøtter støtter hjertet og kan redusere kreftrisiko, sier han.
Samtidig slår han et slag for fargerike frukter og grønnsaker, samt krydder som gurkemeie og ingefær, som inneholder mye antioksidanter som han forteller at beskytter cellene mot skader.
– Vitamin D spiller også en kritisk rolle for et godt immunsystem.
I tillegg anbefaler han å vurdere periodisk faste, ha minst 30 minutter med fysisk aktivitet daglig, redusere stress og unngå miljøgifter, og å unngå røyking og begrense alkohol.
– Søvn er også veldig viktig, man bør få minst syv til ni timers søvn hver natt.
Les også: Derfor bør du ta livmorhalsprøve
Ingen garanti
Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, understreker at det ikke finnes noen garanti mot å få kreft.

–Ingen skal føle skyld eller skam over å ha fått en kreftdiagnose. Likevel kan mye gjøres for å minske risikoen. Minst ett av tre krefttilfeller har sammenheng med levevaner der usunt kosthold er en kjent risikofaktor, forteller hun, og utdyper:
– Brystkreft, lungekreft og kreft i mage og tarm er noen eksempler på kreftformer som kan ha sammenheng med kostholdet. Spesielt ved tykktarmskreft vet vi at fysisk aktivitet, fullkorn, fiber og meieriprodukter reduserer risikoen, mens rødt kjøtt, prosessert kjøtt, alkohol og overvekt øker risikoen.
Hun er med på anbefalingene til Lindeberg.
– Vi anbefaler som Fedon Lindberg å spise mer grønnsaker, grove kornprodukter og fiber - og mindre mat og drikke med mye salt, sukker og fett.
Hun forteller at et sunt og variert kosthold er viktig for å forebygge kreft, men det er også viktig når du først har fått en kreftdiagnose.
– Derfor er vi utrolig glade for at regjeringen endelig lover å sørge for at alle norske sykehus skal ha en egen ernæringsstrategi. En av tre norske pasienter står i fare for å bli underernært, og rundt halvparten av disse er kreftpasienter. For dem er mat nesten like viktig som medisin. Hvis du spiser, toler du behandlingen bedre, og behandling er viktig for å overleve.