Barnevogntest

Test av barnevogner

Vi har testet syv ulike vogner, og en av dem passer helt sikkert til ditt bruk.

TEST AV DUOVOGNER: Vi fikk en klar vinner, men det viste seg også at vognene hadde forskjellige styrker på forskjellige felter, og derfor ble poengsummene ganske like.
TEST AV DUOVOGNER: Vi fikk en klar vinner, men det viste seg også at vognene hadde forskjellige styrker på forskjellige felter, og derfor ble poengsummene ganske like.
Publisert

Å velge riktig barnevogn handler mye om hvilket behov du har.

Hva slags underlag den skal trilles på, bor du midt i byen eller ute på landet, størrelse på bilen og andre forhold.

Så er selvsagt kvaliteten og egenskapene på selve vognen viktig, og her er det noen objektive kriterier.

Det handler om enkel betjening av de ulike funksjonene, hvor enkel den er å slå sammen, og hvor komfortabelt det er for barnet.

Når det gjelder det vi kaller trilleegenskaper, har vi delt det inn i to: Hvor god vognen er å trille, uansett underlag, og hvor lett den er å manøvrere på trange steder. To egenskaper som ikke alltid lar seg forene.

Så er det viktig å ta hensyn til at vognen skal brukes på vinteren også. Små knapper som sitter vanskelig til, blir knotete med vottene på, og fotbremsen skal betjenes med både klumpete vintersko og lette flippflopper.

Vognene i testen skiller seg ganske mye fra hverandre med styrke på ulike felter. Likevel er det slik at poengsummene blir ganske like når vi legger de generelle kriteriene til grunn.

Bugaboo skiller seg riktig nok ut som en klar vinner, men på resten av vognene er det kun desimaler som skiller poengmessig. Men det hindrer oss ikke i å gi klare råd, tvert imot. Vet du hva du har av behov, skal vi hjelpe deg med å finne den rette vognen.

KJØPETIPS

1. Sjekk om vognen får plass i bilen. Hvor enkel er den å plassere? Må hjulene tas av?

2. Prøvekjør vognen i butikken, gjerne med litt last, det er stor forskjell på en tom vogn og en som er fullastet.

3. Sjekk bredden. Går vognen inn der du vil, for eksempel i heisen eller nærbutikken?

4. Sjekk tilgjengelig ekstrautstyr. Mange av vognene kan tilpasses ditt behov med eksempelvis større hjul, annen kalesje mm.

5. Har barnet god plass til å vokse? Sjekk rygglengde. Husk også at noen vogner stopper på en ganske lav vektgrense.

6. Sjekk hva vognen veier. En litt tyngre vogn kan være mer stabil, men sam tidig vanskelig å løfte inn og ut av bilen og opp trapper.

7. Kjøper du vogn om sommeren, husk at den også skal brukes i kalde vintermåneder. Bagen må være stor nok, særlig hvis babyen din skal sove ute om vinteren.

8. Har vognen vann- og vindtette tekstiler for nordiske forhold.

Slik ble testen utført:

Ekspertpanelet består av Hege Marie Høyer og Aase Synnøve Ruud. Begge utdannet barnehagelærere.

Vognene er kun testet med sittedel, og de er kjørt på ulike underlag, gress, løs grus, asfalt og skogsterreng. I tillegg har de blitt dratt opp trapper og kjørt ned høye kanter. Vi laget også en egen testløype ikke ulik et trangt butikklokale. Vi har brukt 15 kg vekt i sittedelen og 9 kg i bagasjedelen.

I panelet har vi hatt to superbrukere av barnevogner. Begge er utdannet barnehagelærere og jobber i barnehage. I tillegg har vi hentet brukererfaringer fra en egen barnevogngruppe på Facebook og Foreldre & Barns egen Facebook­gruppe.

Alle vognene er vurdert etter en skala fra én til seks, der seks er best.

Pris er ikke med i vurderingen. Vi har oppgitt to priser, som ren sportsvogn og som kombi med sovedel inkludert.

Vi har hentet inn det som kalles duovogner, beregnet på allsidig bruk. Vognene er plukket ut med hjelp fra Babyshop og mimmis.no.

Vi har tatt med både praktiske trehjulinger og fancy firehjulinger. Vi har endt opp med sju ulike vogner, prismessig ligger snittet noe under 10.000 kroner.

Vognene kommer fra kjente produsenter og er tilgjengelige hos de store kjedene og i nettbutikker.

Vinneren

Vognene i testen skiller seg ganske mye fra hverandre med styrke på ulike felter. Likevel er det slik at poengsummene blir ganske like når vi legger de generelle kriteriene til grunn.

Bugaboo Fox skiller seg riktig nok ut som en klar vinner, men på resten av vognene er det kun desimaler som skiller poengmessig.

Men det hindrer oss ikke i å gi klare råd, tvert imot. Vet du hva du har av behov, skal vi hjelpe deg med å finne den rette vognen.

Les mer om vognene i testen her:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning