Tips til loftsleiligheter med skråtak

Slik innredet hun leiligheten med tre tårn

På toppen av Mandals eldste murgård bor gründeren av livsstilsbutikken Olivias hus. Den særegne loftsleiligheten er røft og enkelt innredet.

SJARMERENDE: Det er bare tre slike murgårder i Mandal, dette er den eldste av dem, bygget i 1909. Første etasje er leid ut til næringsvirksomhet, mens Lisa bor øverst.
SJARMERENDE: Det er bare tre slike murgårder i Mandal, dette er den eldste av dem, bygget i 1909. Første etasje er leid ut til næringsvirksomhet, mens Lisa bor øverst. Foto: Foto: Espen Grønli
Publisert Oppdatert

Lisa Frandsen har eid og drevet møbel- og interiørbutikken Olivias Hus i Mandal i snart et tiår. Virksomheten startet med kaffe, te og interiørvarer i et lite hjørnelokale i 2004.

Hun og mannen Sverre kjøpte en treetasjes murgård i sentrum av byen, med næringsvirksomhet i første etasje og boliger i etasjene over. Olivias Hus skulle holde til på bakkeplan, mens de selv skulle bo på toppen.

- Vi bor veldig usjenert til tross for at vi bor midt i sentrum. Leiligheten ligger så høyt og fritt at ingen kan se inn til oss, og vi blir heller ikke plaget av trafikkstøy, sier hun til Bonytt.

Det var bare det at butikken gikk så godt at den stadig vokste. I fjor flyttet de den inn i den gamle postgården i Mandal sentrum, der det nå er 700 kvm med møbler, interiør og klær over tre etasjer.

Selv ble de boene i murgårdens øverste etasje.

- Jeg synes også det er godt å slippe å ha en stor hage å stelle, slik vi hadde før. Det er veldig lettvint å bo slik som dette, sier Lisa.

Like lettvint var det ikke å finne gode interiørløsninger som passet i leiligheten med tre tårn og mange merkelige vinkler mellom dem. Takhøyden varierer fra drøyt tre til nesten fem meter.

- Leiligheten er full av skjeve vinkler, skråtak, kriker og kroker. Det gir høy sjarmfaktor, men gjør den utfordrende å innrede, sier Lisa.

På kjøkkenet ble løsningen spesialtilpasset innredning, som i sin tid ble bygget på stedet. Og stuen har skråtak med synlige dragere, som også begrenser mulighetene for å møblere på mange måter.

SPISS VINKEL: Det er nesten fem meter under taket på det høyeste. Den spesialbygde innredningen sto der da Lisa overtok boligen, men frontene er malt. Det gamle spisebordet er kjøpt iFrankrike. Stolen er fra Vitra og Hay. Styling: Tone Kroken.
SPISS VINKEL: Det er nesten fem meter under taket på det høyeste. Den spesialbygde innredningen sto der da Lisa overtok boligen, men frontene er malt. Det gamle spisebordet er kjøpt iFrankrike. Stolen er fra Vitra og Hay. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Espen Grønli
PRAKTISK OG PENT: I kjøkkenet er kroker og hjørner utnyttet med plassbygde hyller og skap. Fjøler fra HK Living. Styling: Tone Kroken.
PRAKTISK OG PENT: I kjøkkenet er kroker og hjørner utnyttet med plassbygde hyller og skap. Fjøler fra HK Living. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Espen Grønli
HVIT BASE: Den nøytrale fargepaletten reflekterer lyset og demper ned det urolige preget som et så definert skråtak kan skape. Deler av leiligheten har flat himling med hems over. To sofaer fra Eilersen er plassert mot hverandre, med tv under skråtaket til venstre og peis til høyre. Den mørke puten er fra By Nord, og stuebordet fra nå nedlagte Villa Collection. Den stripete vasen på benken bak sofaen er fra Kähler. Menneskefigurene laget barna på skolen, de står alltid fremme. Styling: Tone Kroken.
HVIT BASE: Den nøytrale fargepaletten reflekterer lyset og demper ned det urolige preget som et så definert skråtak kan skape. Deler av leiligheten har flat himling med hems over. To sofaer fra Eilersen er plassert mot hverandre, med tv under skråtaket til venstre og peis til høyre. Den mørke puten er fra By Nord, og stuebordet fra nå nedlagte Villa Collection. Den stripete vasen på benken bak sofaen er fra Kähler. Menneskefigurene laget barna på skolen, de står alltid fremme. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Espen Grønli
EIEREN: Lisa Frandsen etablerte interiør og livsstilsbutikken Olivias Hus i 2004.
EIEREN: Lisa Frandsen etablerte interiør og livsstilsbutikken Olivias Hus i 2004. Foto: Foto: Espen Grønli

- Det er en vanskelig leilighet å møblere, men fordelen er at når møblene først har funnet sin plass, blir de stående der. Sofaene i stuen kunne i grunnen bare stå ett sted, sier Lisa.

Mellom tårnene er himlingen flat, med hems over. Fra stuen går en trapp opp til hemsen, som brukes til oppbevaring. Dessuten er det favorittrommet til barnebarnet Nelly på 3 år når hun er på besøk.

Da de kjøpte bygningen, fremsto leiligheten som mørk, med lukkede rom uten forbindelse med hverandre. Det første de gjorde var å sørge for gjennomlys. Tette dører ble erstattet med glassdører.

Tak, vegger og gulv er malt hvite, og interiøret preges av grove materialer og rolige farger.

- Fordi jeg jobber så mye, vil jeg ha det rolig, enkelt og lettstelt hjemme. Jeg har ikke så mange ting, men jeg må ha friske blomster eller planter i alle rom, sier Lisa.

De tre tårnene har store, spisse vinduer som minner om kirkevinduer. De opprinnelige vinduene måtte byttes ut, men de nye er laget i samme stil.

For å få et større bad, gjorde de et soverom om til bad, mens det opprinnelige badet er blitt kontor.

SLUSER LYSET: Fra entreen er det åpent inn til kjøkkenet. En dobbel glassdør til høyre leder inn til stuen. Til venstre ligger kontoret med veranda utenfor. Kelimteppet i entreen er et fargerikt unntak i interiøret, og fremhever gangens linjer. Men som regel unngår Lisa mange farger. Takpendel fra Ikea.
SLUSER LYSET: Fra entreen er det åpent inn til kjøkkenet. En dobbel glassdør til høyre leder inn til stuen. Til venstre ligger kontoret med veranda utenfor. Kelimteppet i entreen er et fargerikt unntak i interiøret, og fremhever gangens linjer. Men som regel unngår Lisa mange farger. Takpendel fra Ikea. Foto: Foto: Espen Grønli
LESEKROK: Lisa skulle gjerne hatt mer tid til å lese bøker. Lenestolen Control fra Eilersen står klar, sammen med Bestlite-lampen. Det runde
bordet er fra HK Living, pleddet fra Westport og puten fra By Nord. De spisse tårnvinduene gir rommet en sakral stemning. De høye lysestakene i vinduskarmen er fra Tine K. Styling: Tone Kroken.
LESEKROK: Lisa skulle gjerne hatt mer tid til å lese bøker. Lenestolen Control fra Eilersen står klar, sammen med Bestlite-lampen. Det runde bordet er fra HK Living, pleddet fra Westport og puten fra By Nord. De spisse tårnvinduene gir rommet en sakral stemning. De høye lysestakene i vinduskarmen er fra Tine K. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Espen Grønli
LUNT: Soverommet vender ut mot baksiden av gården. Veggen bak sengen er malt i en varm grålilla farge. Fotografiet over sengen er av Kai-Wilhelm Nessler. Sengetøy fra By Nord. Gyngestolen er fra Vitra og bordet fra Hay, alt fra Olivias Hus. Eukalyptusplanten står ute om sommeren og tas inn til vinteren. Styling: Tone Kroken.
LUNT: Soverommet vender ut mot baksiden av gården. Veggen bak sengen er malt i en varm grålilla farge. Fotografiet over sengen er av Kai-Wilhelm Nessler. Sengetøy fra By Nord. Gyngestolen er fra Vitra og bordet fra Hay, alt fra Olivias Hus. Eukalyptusplanten står ute om sommeren og tas inn til vinteren. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Espen Grønli
RAUST BAD: Et soverom ble ofret for å få et rommelig bad, og den gamle veggpanelen fikk være der det var mulig. Gulvet har fliser i strørrelse 60x 60 cm, mens kun dusjnisjen har fliser på veggene. Innredningen er fra Kvik. Krakken fra danske Muubs og håndklærne fra Tine K kommer fra Olivias Hus. Styling: Tone Kroken.
RAUST BAD: Et soverom ble ofret for å få et rommelig bad, og den gamle veggpanelen fikk være der det var mulig. Gulvet har fliser i strørrelse 60x 60 cm, mens kun dusjnisjen har fliser på veggene. Innredningen er fra Kvik. Krakken fra danske Muubs og håndklærne fra Tine K kommer fra Olivias Hus. Styling: Tone Kroken. Foto: Foto: Espen Grønli

Med bare ett soverom er det ikke plass til overnattingsbesøk, men løsningen ligger i etasjen under. Der har Lisa innredet en liten leilighet, omtrent som et hotellrom, med eget bad og kjøkkenkrok. Her bor den voksne sønnen og datteren hans, når de er hjemme på besøk.

- Jeg opplever leiligheten som praktisk og fin som den er nå. Jeg er veldig fornøyd med de flotte vinduene, og det er deilig å ha stort bad. Kjøkkenet fungerer bra for mange, men også når vi er bare to, sier Lisa.

Les også:

Ny balkong på gammel bygård

Bilverkstedet ble en av Oslos kuleste leiligheter

Presset inn huset på tre meter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning