Det er rift om tomtene i store byer. Den store urbane veksten i storbyer skal møtes med god og kreativ arkitektur, og ofte er løsningen såkalte infill-prosjekter.

I sentrum av byen Ghent i Belgia fikk ifølge design- og arkitekturnettstedet Arch Daily arkitektene fra det lokale firmaet Dierendonck Blancke Architecten i oppgave å tegne en bolig for en kunde som lenge hadde vært på jakt etter en tomt hvor han kunne få bygget sitt nye hjem.

Budsjett skulle overholdes og huset skulle gjøres så funksjonelt som overhodet mulig - til tross for at tomten bød på en del utfordringer for arkitektene.

Huset stod ferdig i 2010, og reultatet er et smart og funksjonelt hjem i overkant av 100 kvadratmeter.

Det er ikke flust med ledige tomter i de store byer.

BYLANDSKAPET: Spennende kontrast mellom nye og gamle bygg i den belgiske byen. © FOTO: Filip Dujardin

Kjøpte to hus

Under jakten på en passende tomt for å kunne bygge på, kom klienten, i samråd med arkitektene, på at det smarteste i denne situasjonen var å kjøpe to hus ved siden av hverandre. Noe som i utgangspunktet gjorde at klientenes budsjett kom inn langt over det som i utgangspunktet var tatt høyde for.

- Ved å kjøpe de to sidesliggende husene fikk vi mulighet til å definere byggetomten på en helt annet måte, forklarer arkitekt Alexander Dierendonck til Bonytt.no.

- Nå kunne vi bygge et hus på den ene av tomtene, og klienten bo i det andre huset mens arbeidet med det nye huset pågikk.

Da hans nye bolig stod ferdig i 2010, kunne huseieren nå selge nabohuset han hadde bodd i mens han ventet på at arkitekter og byggeherrer skulle gjøre seg ferdige.

Tomten

Tomten i byen Ghent som huset skulle bygges på var alt annet enn enkel.

- Huset skulle riktignok ikke være så stort, men på en lang og smal tomt bød konstruksjonen likevel på noen utfordringer, forklarer arkitekten.

Arkitekten avslører at de for å utnytte den smale tomten til det fulle, tegnet et hus med tre fulle etasjer.

- Vi måtte se på huset som en serie av tre unike elementer, forklarer Dierendonck.

- Husets to første deler består av tre nivåer, som er knyttet til hverandre ved hjelp av en trapp plassert midt i huset.

Trappen er et sentralt element i boligen, og gjør at flyten og romfølelsen i huset fortsetter fra ett nivå og opp på neste.

Utnyttet lyset ovenfra

Den smale bytomten ligger inneklemt mellom andre bygg, og faren ved slike boliger er at de kan virke mørke. I dette tilfellet løste arkitektene problemet med å installere et stort skylight-vindu som gjør at lyset strømmer inn i boligen, ned trappen og sprer seg gjennom de forskjellige nivårene og etasjene.

Måtte bygge tre etasjer for å få utnyttet plass i høyden.

BAKSIDEN: Huset er bare knappe 3 meter i bredde. © FOTO: Filip Dujardin

Lag for lag

Boligens inngangsparti befinner seg i en del av huset som har et nokså lavt tak. Denne delen benytes hovedsaklig som en slags gang - eller vestibyle.

- Her har man bygget inn en del oppbevaringsløsninger i det som effektiv blir et slags overgangsrom mellom gaten utenfor og stuen inne i boligen, forklarer arkitekten til nettstedet Homedesign.

Spisestuen og kjøkkenet er lokalisert i en annen del av huset, hvor takhøyden er betydelig høyere. Her har man også oversikt over det lille hjemmekontoret som befinner seg på nivået ovenfor, og inngangshallen.

Det er viktig å utnytte naturlige lyskilder - spesielt i denne typen arkitektur.

DAGSLYS: Store skylightvinduer fyller dette huset med lys. © FOTO: Filip Dujardin

Stuen befinner seg i en utvidet del av kjøkken og spisestue, slik at alle rom i stor grad er åpne mot hverandre, noe som bidrar til at det relativt kompakte huset føles luftig og større enn det i realiteten er.

- Enda mer lys slipper inn i brukssonene ved at nok et skylightvindu, identisk med det som befinner seg over trappen, er satt inn i taket direkte over stuen, forklarer arkitekt Dierendonck.

Delte trappen

Ovenfor trappen ligger hjemmekontoret plassert, og direkte ovenfor det igjen, baderommet. To soverom befinner seg over spisestuen, og den spesielle trappen er utnyttet maksimalt i forhold til husets nivåer.

Arkitektene har definert soner i huset.

ALLROM: Rommene i første etasje flyter sammen. © FOTO: Filip Dujardin

Satte inn messaniner

Arkitektene fra Dierendonck Blancke Architecten tegnet huset så høyt som det lokale byplanleggingskontoret lot dem få lov til.

- Ved å bygge i denne høyden fikk vi mulighet til å installere messanin-nivåer i det øverste soverommet.

- På denne måten fikk vi utnyttet grunnflaten i huset til det absolutt maksimale, forklarer arkitekten.

Arkitekten forklarer at midt under byggingen bestemte klienten seg for at han ville få bygget et hageskjul, en slags liten hytte i hagen.

- Dette ble så det fjerde og siste elementet som skulle på plass, forklarer Dierendonck.

Smalt byhus med funksjonelle løninger.

MESSANIN-NIVÅER: For å få utnyttet grunnflaten i huset tegnet arkitektene inn flere messanin-nivåer. © FOTO: Filip Dujardin

Industri-stil i det smale byhuset.

MURSTEIN: PÅ innsiden har man beholdt mye av de rå mursteinen på veggen. © FOTO: Filip Dujardin

Taket

I og med at dette huset - og tomten det ligger på - befinner seg i en del av byen som er beskyttet av den lokale byantikvaren, fikk arkitektene mange hensyn å ta i forhold til byggeplanter og løsninger.

- Det var mange foreskrifter å forholde seg til med dette nybygget, forklarer arkitekten til Bonytt.no.

- Etter en del runder frem og tilbake, og en konsultasjon med et byrå som spesialiserer seg på urban design, ble vi til slutt enige om å legge et skåtak - parallelt med gateplanet.

Dette, forklarer arkitekten, er det som er den vanlige løsningen på hustak i denne delen av byen.

Trappen er plassert midt i boligen.

TRAPPEN: Trappen midt i boligen forbinder etasjer og messanin-nivåer med hverandre. © FOTO: Filip Dujardin

Skråtak og rå murstein skaper steming i dette huset.

GJESTEROM: I andre etasje befinner soverommene seg. © FOTO: Filip Dujardin

Bruk av like materialer

Ifølge en uttalelse til design- og arkitekturnettstedet Arch Daily har arkitektene forsøkt å tenke på alle fire delene av huset når de planla interiøret og de innvendige løsningene.

- Selve strukturen er tenkt at den skal være nokså selvforklarende, røper arkitekt Dierendonck.

- Huset består av to langvegger, hvor malt mursein skaper en liten følelse av industri og røffhet.

Inne i boligen er rom avdelt fra hverandre ved hjelp av vegger som er satt opp av store betongblokker.

- En av tingene som gjør denne boligen nokså unik, er at det er en svært liten overgang mellom ute og inne - i allefall i form av materialer som er brukt, avslutter arkitekten.

Spekket med smarte løsninger.

SUPERMODELL: Høy og tynn, dette huset er arkitekturens svar på en supermodell. © FOTO: Filip Dujardin

Arkitektene fra Dierendonck Blancke Architecten fikk jobben med dette huset.

SLIK GJORDE DE: Sjekk løsningene i det smale huset. © Illustration: Dierendonck Blancke Architecten

Sjekk hva arkitektene gjorde med det smale byhuset.I HØYDEN

I HØYDEN: På den smale tomten måtet man utnytte hver milimeter - selv oppover. © Illustration: Dierendonck Blancke Architecten

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!