Gode råd var dyre da familien ønsket seg blant annet nye soverom, hems med arbeidsplass og nytt bad i de øvre etasjer i den moderne leiligheten i tradisjonsrike Ullevål Hageby. Dette er ikke store boliger, og med svært bratte skåtak er det langt fra lett å foreta fornuftige endringer av disse eldre husene.

Maksimal plassutnyttelse

Ombygging av trapperommet var selve bærebjelken i prosjektet.

- Selv om vi ikke hadde så mange kvadratmeter til rådighet, måtte det på grunn av kompliserte byggtekniske forhold bli mye geometeri og matematikk i dette kompakte prosjektet, kommenterer arkitekt Løvseth i Løvseth+ Partners.

- Alt måtte regnes ut på millimeteren i det svært beskjedne arealet jeg hadde til disposisjon, sier arkitekten.

Lekkert i form og farge.

HIMMELHØYTt. Trappen står som et ni meter høyt skulpturelt volum. Den snor seg som en slange, flere ganger i den smale sonen mot det tilgensende huset. © Foto: Espen Grønli

Maksimal plassutnyttelse

Beboerne ble raskt enige med arkitekten om at den nye trappen ville fungere best ved garderoben i inngangspartiet.

Nå står den skreddersydde trappen som et ni meter høyt spenstig og åpent volum som strekker seg rett oppover og gjennom husets tre etasjer.

=

ROM UNDER TRAPPEN: Alle kroker i huset er benyttet, her er toalettet rett under trappen. © FOTO: Espen Grønli.

Glassvegger åpner

Eierne falt for ideen med glassvegger som skille mellom bad, gang og soverom i anne etasje.

Veggen, som fortsetter helt opp til det åpne, nyinnredete loftet, gjør at de fra mange kanter får en helhetsopplevelse av det flotte skråtaket.

En juvel

Det nye wc-et like ved det restaurerte kjøkkenet er bitte lite og uttnytter plassen til siste trevl. De lyse fargene og skinnende flisene har en plassutvidende effekt på rommet.

Kul kontrast

SPENSTIG BAD: Det nye badet oppleves som en tøff boks, noe som understrekes av den gule fargen. © Foto: Espen Grønli

Husene har 648 leiligheter.

ULLEVÅL HAGEBY: Ullevål Hageby (1915-22) ble tegnet blant annet av den idealistiske og dyktige arkitekt Harald Hals. Det er Norges største og vakreste eksempel på kommunal boligbygging, skriver Arne Gunnarsjaa i Norges Arkitekturhistorie. © Foto: Espen Grønl

Grått og gult

Baderommet i annen etasje er en markant, funksjonell "boks" som defineres tydelig med en skrap, gul kontrastfarge. For å tydeliggjøre formen på rommene ytterligere ble taket malt i en lysegrå, nestens hvit farge, mens veggen ble mellomgrå.

Camingvogndesign

- Dette minimalitiske prosjektet minner meg faktisk om en av de første oppgavene jeg hadde som ung arkitektstudent fikk på NTH, som jeg kalte "Utnytt absolutt all plass, hver enenste millimeter i en campingvogn", sier arkitekten som blant annet har tegnet Norsk Oljemuseum i Stavanger.

Puselspill

- Planløsningen og innredningen i alle tre etasjer ble som et tredimensjonalt puslespill. For å plassert innbo som senger, skap og baderomsinnredning jeg måtte regne ut absolutt alle avstander.

- Faste føringer som den gigantiske pipen, skråtaket til tre sider, kraftige bærekonstruksjoner i tre samt flere vinduskarnapper bød også på noen utfordringer, sier arkitekten.

Skreddersydde skap.

PLASSUTNYTTELSE: Med skap hele veien rundt hodeenden av dobbeltsengen utnyttes all tilgjengelig plass i hovedsommet © Foto: Espen Grønli

Kul glassvegg

Smart vindu på barnerom.

FIKS LØSNING MED DAGSLYS: Med en skrå glassvegg mellom barnerommene fikk begge rommene glede av dagslyset. © Foto: Espen Grønli

Historiske vinduer

Et smykke

ÅTTEKANTET VINDU: Den gamle, åttekantete vinduet er som et selvstendig designobjekt. Den nye trappen står i fint sampill til den gamle, ærverdige stilen. © Foto:Espen Grønli

Detaljer som teller

Ren stil.

FINTEGNET TRAPP: Arkitekten tenget alle detaljer, blant annet denne renlinjete avslutningen på trappegelenderet. © Foto: Espen Grønli

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!