Kjøpe nye vinterdekk:

Sjekk datoen på dekkene

Og 9 andre uunværlige tips til dekk-kjøpet.

Foto: Åserud, Lise
Sist oppdatert

Å kjøpe et sett nye vinterdekk kan være kronglete.

Det finnes utallige dekkmerker og -modeller, og svært mange forhandlere - som kanskje har økonomisk egeninteresse av å selge deg et visst dekk.

Om du følger våre enkle tips når du skal handle dekk, kan du både spare mange tusenlapper og slippe å ende opp med et dekk som verken passer deg, føret du skal kjøre på eller bilen din.

Les også:

Nye vinterdekk? Her er vår store test av årets piggfrie dekk

Her finner du en stor test av årets piggdekk

Sjokkforskjell på dekkpriser - les her for å spare mange tusenlapper

Lysten på ny bil? Se alle våre biltester her

Dekkmesterens dekktips:

Kjell Magne Aalbergsjø, landets mest erfarne dekktester, som også har stått bak våre dekktester denne sesongen, har noen viktige råd til deg som skal kjøpe nye dekk:

1. Sjekk dimensjonen

- Det trenger ikke være vanskelig å kjøpe riktige dekk. Hold deg til kjente merker, og pass på at dekkenes dimensjon er godkjent.

Ikke vær jålete. Sikkerheten er viktigere! Dimensjonene som er godkjent finner du i vognkortet.

På vinterføre kan det være greit å ikke overdrive dekkutrustningen; ikke tro du vet mer om hvilke dimensjoner som passer enn det bilprodusenten selv har testet ut.

Smale dekk gir bedre marktrykk, noe som særlig kan være en fordel om du kjører med piggdekk.

2. Kjøp til kjøremønsteret

Foto: Kallestad, Gorm

- De fleste produsenter av premiumdekk lager også billigdekk under andre merkenavn. Du får det du betaler for. Dekk er kompromiss, men et premiumdekk er normalt akseptabelt bra på alle områder. Billigere dekk har ofte prioritert en spesiell egenskap på bekostning av andre. Problemet er at du ikke vet hvor de er dårlige. Ikke før du begynner å bruke dem, i hvert fall.

Her ser du hvilket piggfritt vinterdekk du bør kjøpe, og her kan du se hvilket piggdekk du bør kjøpe. Om du skal velge piggdekk eller piggfrie, ser du i denne testen.

Det er egentlig ingen ting som heter "testvinner" i en dekktest - ulike dekk har ulike egenskaper, og du må selv vurdere hvilke egenskaper som er de viktigste for deg.

Da må du tenke på hva slags underlag du stort sett kjører på. Sko deg for det du kjører på mesteparten av tiden, og heller være ekstra varsom når føret er annerledes, i stedet for at du har dekk som er ekstremt gode på det føret du møter på tre ganger i løpet av vinteren.

4. Ikke spar penger

Det er korttenkt å prøve å spare penger på dekk. Du har tross alt bare en overflate som tilsvarer fire håndflater som treffer bakken.

Det er ikke rare bulken som skal til før du har brukt opp en eventuell besparelse.

Les også:

SUV-er må ha piggdekk!

Video: Slik skifter du hjul på best mulig måte

Så mye koster bulken din

5. Unngå villeding

Ikke la dekkselgeren overtale deg til å kjøpe noe annet enn du egentlig skulle ha.

Forhold deg heller til uavhengige, ferske dekktester som er gjennomført av noen uten egeninteresse for hvilke resultater de ulike dekkene får - slike tester finner du lenker til i forrige avsnitt.

Og pass på at dekket heter nøyaktig det samme.

Argumenter som "det er akkurat samme dekket, bare med annet navn", "det er samme selskapet som eier denne dekkprodusenten også", og "disse er like gode, bare med et annet og mindre kjent navn" dukker stadig opp.

Kanskje akkompagnert av en helt annen pris - lavere eller høyere. Ikke la deg overtale, men hold deg til det du hadde bestemt deg for å kjøpe, om du så må dra et annet sted for å få tak i de riktige dekkene.

6. Sjekk ferske tester

- Når du bytter ut dekk som kom originalt med bilen i nye, kan de ha samme utseende, men likevel - på visse områder - helt andre egenskaper. Egne dekk utvikles nemlig spesifikt for ettermarkedet.

Derfor er det nyttig å lese årets vintedekktester, så du får oppdatert informasjon om hvilke dekk som nå er de beste for deg. Utviklingen er løpende, så det er i prinsippet kun den ferskeste testen som gir riktig bilde av virkeligheten.

Årets vinterdekktester finner du her:

Stor test av åtte piggfrie vinterdekk

Her ser du hvilket piggdekk du bør kjøpe

Piggdekk eller piggfrie? Les her, så får du svaret!

7. Sjekk priser på forhånd

- Kjøp også premiumdekk på pris. Den varierer. Ring rundt eller bruk internett. Ikke kjøp noe du ikke vet hva er. Billige dekk kan godt være kjente merker, men også ukjente merker med ukjente egenskaper.

Du kan spare mange tusenlapper på en kjapp prissjekk - vi fant sjokkerende store forskjeller på dekkprisene etter en rask sjekk.

Foto: Åserud, Lise

8. Stor bil - store dekk

- Vær forsiktig med å sette vanlige personbildekk på en SUV eller ei kassevogn Slike biler bør ha dekk som er forsterket i forhold til bæreevne.

Da er de merket "XL", eller sjekk eventuelt "load index" på dekksiden.

Les også:

Tester av fire billige, gode firehjulstrekkere

Vinterkjøring - slik bruker du bilen best

Rallydebutantene - se oss kjøre et ordentlig rally!

Nødhjelp på vinterføre - slik kommer du deg fram

9. Sjekk datoen

- Dekk er ferskvare. Ikke kjøp dekk som er eldre enn fire år. Produksjonsdatoen finner du på dekksiden. Er dine nye dekk produsert for 2-4 år siden, bør du forlange prisavslag. Et helt nytt dekk er nemlig alltid bedre, for utviklingen går kontinuerlig - selv om dekket heter det samme og ser likt ut som det gamle.

10. Kjør pent

Og uansett hva slags dekk du har på bilen din, er det en hovedregel som alltid gjelder:

Kjør fornuftig!

Les også:

Hvilke vinterdekk skal du velge?

Slik kjører du inn vinterdekk

SUV-ene vi elsker

Denne saken ble første gang publisert 12/10 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også