Hurtigkjetting

Nødhjelp på snøføre

Selv den beste kan sette seg fast på slikt snøføre som østlandet har nå. Men med hurtigkjetting og litt sinnsro kommer man løs over alt.

ENKELT, BILLIG: Kay Bech hos Mekonomen forteller at hurtigkjetting selger mye bedre enn Autosock i butikken på Jessheim. Han tror det skyldes prisen, den norskutviklede sokken koster omtrent det doble av kjetting. Til gjengjeld er sokken mye enklere å få på.
ENKELT, BILLIG: Kay Bech hos Mekonomen forteller at hurtigkjetting selger mye bedre enn Autosock i butikken på Jessheim. Han tror det skyldes prisen, den norskutviklede sokken koster omtrent det doble av kjetting. Til gjengjeld er sokken mye enklere å få på.
Sist oppdatert

Hurtigkjetting, Autosock, dekk-klister og knipetak - det er bare noe av hva man kan bruke når veigrepet svikter. Gulvmatter, kvister og bondens traktor er også vanlige remedier.

Men det lønner seg å være snøføre var. Med ett eller flere av disse hjelpemidlene i bilen (se tabell under) er sjansene større for å komme seg løs uten lengre opphold.

Viktig: Riktig dimensjon!

Dette er viktig: Kjøper du for små kjettinger, er de umulige å få på. Og for store kjettinger kan ødelegge komponenter rundt hjulet. Ikke stol på at ekspeditøren gir deg riktig størrelse! Sjekk påskriften på forpakningen mot det som står på dekkene dine.

Produkt

Ca. pris

Ca. vekt

Kommentarer

Autosock

680 kroner

1,2 kilo

Leveres i pose, plasthansker medfølger, bildeforklaring på posen. Autosock har en web med størrelseskalkulator. Sokken tåler gjenbruk, kan vaskes i maskin.

Snøkjetting fra Biltema

189 kroner

4,5 kilo

I plastboks, plasthansker medfølger, ekstra lenker, kronglete bruksanvisning. NB! Kun til størrelser fra 12 til og med 16 tommer, og ikke alle dekkstørrelser er angitt. Sjekk websiden.

König E12 fra Torshov Bilrekvisita

299 kroner

4,2 kilo

I plastboks, plasthansker medfølger, engelsk bruksanvisning, ekstra ledd. Billigste utgave fra kvalitetsprodusenten König, men så billig at produsenten ikke markedsfører den selv.

Arctic Chain fra Mekonomen

269 kroner

4,2 kilo

Kommer i to varianter: for vanlig bil til 269 kroner, samt en dyrere utgave til tyngre biler, SUVer, 4x4 etc.

Snowdriver fra BilXtra

349 kroner

3,1 kilo

I plastboks, plasthansker medfølger, norsk bruksanvisning, ekstra ledd. Små, men kraftige lenker gjør at kjettingene kan brukes også på litt lengre distanser.

I dag har de fleste bensinstasjoner i urbane strøk kastet ut det meste av bilrekvisita til fordel for pølser og bananer. Riktignok tilbyr mange stasjoner både Autosock og en eller annen form for hurtigkjetting. Men har de en størrelse som passer til bilen din? Ikke vær sikker på det! Det finnes et utall dekkdimensjoner og sju-åtte forskjellige kjettingstørrelser, og størrelseslogikken følger ikke felgdiameteren direkte.

Ta derfor høyde for å måtte besøke en butikk av samme type som dem vi har linket til i tabellen.

Se også videoer:

Utvalget i hurtigkjetting

Hva er best? Det finnes et betydelig antall kjettingleverandører, men de fleste leverer i all hovedsak det samme konseptet, med bare små nyanser i kvalitet. Imidlertid stiger den opplevde kvaliteten noenlunde proporsjonalt med prisen på kjettingene. Bedre emballasje, bedre bruksanvisninger og litt bedre detaljer.

Les også: SUVer må ha piggdekk!

Men det er ikke mer enn at vi likevel kan anbefale en rimelig Biltema-kjetting til dem som ikke regner med å bruke kjettingen ofte.

Norske Autosock er et unntak med en helt annen teknologi (kunstfiber). Sokkene er i utgangspunktet mye enklere å bruke. Klarer du å bruke en badehette, fikser du Autosock også.

Ulempen er at sokken er dobbelt så dyr som vanlige hurtigkjettinger. Den synes heller ikke å være fullt så effektiv som kjetting på snøføre.

Se Autosocks webkalkulator for hjulstørrelse

NB! Tren på forhånd

Prøv likevel ut utstyret før krisen er et faktum. Vi kan nemlig slå fast: Hurtigkjetting er først hurtig når du har brukt det noen ganger. Å gå løs på en ukjent spagetti av kabler, koblinger og kjetting når det er mørkt, ungene klager og du skulle vært fremme for lengst, det krever mer enn normalt håndlag og sinnsro.

FERDIG MONTERT: - Hurtigkjetting krever øvelse. Derfor har vi et hjul ferdig montert til illustrasjon, forteller Odd Rønold hos BilXtra på Jessheim.
FERDIG MONTERT: - Hurtigkjetting krever øvelse. Derfor har vi et hjul ferdig montert til illustrasjon, forteller Odd Rønold hos BilXtra på Jessheim.

Da er det i så fall Autosock som peker seg ut - fordi produktet er renslig, enkelt og lite "mekanisk". Det er ganske enkelt sokker du trekker over drivhjulene, omtrent som å legge feller på skiene.

Men Autosock har også en ulempe, nemlig at det krever at du monterer sokken FØR du står fast.

Dette er viktig

1. Møkkete bil = møkkete klær. Uansett hvilken kjettingløsning du velger, så bør du pakke med følgende i tillegg: arbeidshansker (ev. medfølgende plasthansker er ubrukelige), en god lykt og gjerne en lett kjeledress som tåler kontakt med snøslaps og saltlake.

2 Finn rett størrelse til dine hjul. Som nevnt - ikke stol på at ekspeditøren gir deg riktig størrelse! Sjekk påskriften på forpakningen mot det som faktisk står på dekkene dine.

3. Sjekk klaringen mellom dekk og skjermer og støtdempere. Hovedregelen er at desto nyere bil, desto mindre klaring. Selv SUV-er med digre hjulbuer kan ha trang klaring mot støtdemperen. Da vil ni-millimeters kjettinglenker eller Autosock passe best. Har du god klaring, vil en grovere dimensjon kjetting kunne bety bedre slitestyrke og mindre fare for brudd.

4. Hurtigkjetting er nødhjelp og ikke egnet til lengre avstander eller normale kjørehastigheter. Maks angitt hastighet er oftest 50 km/t. Husk å etterstramme etter kun få meters kjøring. En slakk kjetting kan lettere ryke, og vil utgjøre større fare for å skade bilen.

10 tips når du står fast uten

Har du ikke hurtigkjetting, med deg sier du? Her er noen enkle tips som løser mange situasjoner:

  1. Behold roen. Vent litt, slipp skuldrene ned, pust dypt og rolig. Ikke gjør noe med en gang.
  2. Skru av radio og musikk, for ikke snakke om: Avslutt telefonsamtalen!
  3. Rull ned vinduer, så du kan høre motor og dekk.
  4. Gå gjerne ut av bilen for å evaluere situasjonen, da ser du mye klarere hva som skal til. Ofte kan det være tilstrekkelig å slippe seg en halvmeter eller to bakover for å finne nytt grep.
  5. Vær fin på labben. Du kommer veldig langt med en varsom klutsjfot og en følsom gassfot.
  6. Lytt til til turtall og hjulspinn. Slipp opp i det øyeblikket du begynner å spinne.
  7. Sitter du fast i en spinnegrop, kan du ofte gynge deg ut av gropen ved å slippe bilen litt tilbake og time gasspådraget med når du triller framover. Øvelse gjør mester, men ikke grav deg helt ned.
  8. Ikke undervurder hjelpemidler du finner i umiddelbar nærhet - litt strøsand, noen kvister, bilens gulvmatter.
  9. Den siste vanskelige kneiken? Med en forhjuldrevet bil kan du kanskje komme opp ved å rygge.
  10. Mobiltelefon. Husk: Du trenger ikke vite nummeret til veihjelpen - det kan de på Opplysningen.

Står du fast likevel? Skriv om det til [email protected]

SJEKK STØRRELSEN! Det er mange størrelser å velge mellom på hurtigkjetting. Velger du feil størrelse er kjettingen ubrukelig.
SJEKK STØRRELSEN! Det er mange størrelser å velge mellom på hurtigkjetting. Velger du feil størrelse er kjettingen ubrukelig.

Denne saken ble første gang publisert 19/01 2009, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også