Uka blir mye bedre når du vet at maten blir god. Det krever litt planlegging. Men, slapp av. Her får du nemlig en plan som gjør deg lykkelig om du følger den.

Jeg har også tatt meg bryet med å sette sammen en handleliste du kan printe eller lagre på mobilen.

Mandag

Det er fint å få en myk start på uka, så til denne dagen har jeg valgt en superenkel pastarett. Prinsippet er det samme som med en carbonara (med bacon og parmesan). Sitron, parmesan og pinjekjerner setter resten av smaken på denne nydelige, lille retten.

Tirsdag

Kjøttboller! Og ikke hvilke som helst, men antagelig verdens beste. Hemmeligheten - som i grunnen er en selvfølgelighet for husmødre av alle kjønn - er å blande oppbløtt brød i kjøttdeigen. Det høres ikke bra ut - og det er antakelig derfor denne teknikken ikke er så vanlig som den burde være.

Kjøttbollene kan du servere i pasta, som i oppskriften, eller du kan ha dem på en pizza. Her finner du oppskriften på den perfekte bunnen.

Onsdag

Laks med sennep, honning og hasselnøtter var blant de første oppskriftene jeg satte mitt navn på. Dette er rett og slett en herlig måte å spise mer fisk på.

Torsdag

På torsdag deler du bare opp en kylling (slik gjør du det) og legger den i en form sammen med spansk chorizo, sitron og oliven. Så lar du ovnen gjøre resten av jobben.

Fredag

Endelig fredag! Og uken kroner vi med herlige, hjemmelagde karbonader. Server dem enkelt med potetmos - eller med ovnsbakte poteter med rosmarin. I tillegg koker du erter i ett minutt, siler av og moser dem med remulade.

Lørdag

Fyll kjøkkenet med herlige, eksotiske dufter. Denne gryta fra Marokko har jeg til gode å høre noen angre på at de laget.

Søndag

Dette er en kjapp og enkel rett hvor alt gjøres i en og samme stekepanne.

Her ser du videoen

Torsken får følge av fennikel og rød pepper, som setter et herlig punktum for uken.

Eller vent ...

Skal vi ikke ha en gulrotkake også? Jo. Det synes jeg.

Oppskriftene finner du nedenfor. God uke!

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (Vi har runda 3400!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

10 oppskrifter med kjøttdeig

Smaken av Mexico på rekordtid

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Slik blir brokkoli godt

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Mandag:

Erik Hannemann

Sitronpasta med pinjekjerner

Så enkelt er det å lage pasta med mye, god smak.

Ingredienser:

250 g pasta

3 stk egg

100 g parmesan

1 stk sitron

75 g pinjekjerner

eventuelt litttimiantil pynt

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Christopher Sjuve

Kjøttboller (i verdensklasse)

Med denne oppskriften får du saftige, saftige kjøttboller.

Ingredienser:

0,5 kg kjøttdeig

3 skiver brød, skorpen fjernet

2 stk egg

2 fedd hvitløk

3 ss parmesan, nyrevet

2 ss persille

3 ss pinjekjerner

3 ss rosiner

salt og pepper

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Laks med sennep, honning og nøtter

Med denne retten på repertoiret kan du lage middag til to eller 20. Prinsippet er nemlig: Bland honning og sennep, smør på fisken, drys på nøtter og putt den i ovnen. Enklere blir det ikke!

Til 2 porsjoner:

0,5 stk kålrot

100 g smør

400 g laksefilet

2 ss honning

2 ss sennep

1 dl hasselnøtter

2 ss rømme

salt og pepper

dill, frisk

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Kim Holthe

Bakt kylling med chorizo, sitron og oliven

En nydelig ovnsrett proppfull av gode smaker.

Ingredienser:

1 stk kylling (à 1 kg) delt i 4 eller 8 biter

1 stk sitron i skiver

200 g sorte oliven, gjerne kalamataoliven

100 g chorizopølse

5 fedd hvitløk

1 stk rød paprika i store biter

8 stk sjalottløk

2,5 dl kylling kraft, evt litt hvitvin

2 ss smør

0,5 ss røkt paprika pulver

salt og kvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Karbonader med erteremulade

Hjemmelagde karbonader med stekt løk og erteremulade er superenkel hverdagsmat. Erteremuladen er nydelig, enkel og passer også veldig bra til fisk.

Til 2 porsjoner:

400 g karbonadedeig

300 g poteter

100 g sellerirot

100 g smør

150 g erter

2 ss remulade

1 stk løk

2 ss smør til steking

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Marokkansk gryte

Tanken på en varm gryte som dufter av eksotiske krydder får tennene til å løpe i vann. Dette er akkurat en sånn gryte.

Til 3 porsjoner:

1 ts anis, malt

0,5 ts cayennepepper

1 ts korianderfrø

1 ts kuminfrø

750 g lammekjøtt med bein

1 stk løk

1 ss tomatpuré

4 stk tørket aprikos

4 stk tomater

2 dl vann

2 bokser kikerter

1 ss ingefær, finhakket

2 stk buljongterning er (kylling)

2 stk kanelstang

1 stk sitron

koriander, fersk

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Torsk med potet og fløtesaus

Denne retten er en "one pot wonder" - alt i ei gryte. Retten gir deg saus, fisk og grønnsaker i ett!

Til 2 porsjoner:

2 stk torskefilet

4 stk poteter

1 stk fennikel

1 stk gulrot

1,5 dl kremfløte

1 ss rødt pepper

0,5 stk rødløk

2 ss smør til steking

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!