Oppskrifter for hele uken

Ukemeny med husmannskost

Lammefrikassé, supergod pytt-i-panne og flesk og duppe er blant høydepunktene denne uka.

Publisert Oppdatert

Denne uken tenkte jeg å servere skikkelig, ærlig husmannskost. Hele uka.

Og bare for å gjøre det klart: Ingen husmenn spiste husmannskost. Husmenn var altså de som måtte leie jord og hus av andre bønder. Husmannsvesenet vokste fram fra ca. 1650, men det var flest av dem på 1800-tallet. Husmennene var det nærmeste vi kom arbeiderklasse før industrialiseringen, og har vært et yndet studieobjekt for radikale historikere. Derfor vet vi litt om hva de spiste - og det var ikke husmannskost slik vi tenker på det i dag. Retter som hønsefrikassé, flesk og duppe og lapskaus var for det meste maten husmenn muligens drømte om, men bare en sjelden gang kunne sette på bordet.

Begrepet husmannskost beskriver derimot temmelig godt 50-tallsmaten. Og særlig svenskene trykker den til sitt bryst. Den legendariske Tore Wretman gjorde denne maten udødelig og fjong fordi han ga husmannskosten en ny drakt på fisefine Operakällaren i Stockholm. Han ga også ut boken "Svensk husmannskost".

I denne ukens meny henter vi flere retter med svenske røtter.

Mandag

Først ut er en klassiker som nesten er i ferd med å forsvinne, men som sikkert får sin renessanse om noen år. Flesk og duppe står på menyen og sørger for at du kommer i rett stemning til resten av uka. Det eneste du må beherske er å lage hvit saus. Slik gjør du det.

Tirsdag

Og så er det fersk torsk! En herlig, men litt avleggs, måte å lage torsk på er å panere den. Det betyr altså å vende fisken i mel, pisket egg og så brødsmuler (som du kan kjøpe ferdig - griljermel) før du steker den. Da får du en fin, sprø stekeskorpe. Her får du vite hvordan du steker torsk perfekt.

Onsdag

Vi skal til Sverige. Og der er det som kjent ikke så veldig forskjellig fra hjemlige forhold. Biff Rydberg er en pytt-i-panne med gamle kjenninger som rødløk, gulrot, poteter, men også worchestershiresaus og honning. I oppskriften er det entrecôte, men rimeligere stykker kan også brukes.

Torsdag

Torsdag er den raskeste dagen. Med litt innsats og målrettet energibruk klarer du å stelle i stand middag på omtrent ti minutter. Er du usikker på hvordan du lager ertesuppe på denne måten kan du sjekke videoen.

Fredag

Vi skal over grensa igjen. Der finner vi retten med et navn jeg synes er omvendt proporsjonalt med hva retten består av. Det er en rett jeg synes passer godt på fredager. En blanding av litt sild, kokte egg, poteter, rømme, gressløk og dill serveres på brød - gjerne rugbrød. Og gjør som Wretman - servér det med stil ...

Lørdag

Siden du har litt bedre tid denne dagen (får vi håpe) har jeg lagt oksehalesuppa til denne dagen. Det krever noen timer i kjelen, men resultatet er forbløffende godt. Har du aldri laget det før gjør du deg en god tjeneste ved å stifte bekjentskap med denne suppa.

Søndag

Siste dagen i uka krones med en rett jeg ikke anbefale sterkt nok. Lammefrikassé er virkelig en av livets herligheter.

Alle oppskriftene finn du nedenfor!

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (5000 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Lag din yoghurt med to ingredienser du har

En ukemeny med heit mat

10 oppskrifter med kjøttdeig

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Panert torsk

Panert fisk er ikke populært lenger, men stadig like godt.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Egg

2 skiver Torsk

3 ss Brødrasp

Salt og pepper

2 ss Hvetemel

Smør/olje

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Biff Rydberg

Verdens beste pytt-i-panne. Server med speilegg, pepperrotkrem og syltede rødbeter.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

400 g Entrecôte

4 stk Mandelpoteter

3 stk Gulrot

0.5 stk Rødløk

0.5 stk Purre

1 ts Honning, mild

2 ts Worchestershiresaus

2 kvast Bladpersille

0.25 kvast Sitron

Salt

Pepper

Erik Hannemann

Grønn ertesuppe med pølsebiter

Denne ertesuppen laget av frosne erter lager du på et blunk.

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

250 g Erter, frosne

2 dl Vann

2 ss Kylling

1 dl Fløte

1 stk Grillpølse

1 Rømme

Christopher Sjuve

Oksehalesuppe

Det er ikke lett å tenke seg til en mer smakfull suppe enn den du får når du koker oksehaler.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 kg Okse

Olje/smør til steking

2 stk Løk

3 bokser Tomat

2 stk Laurbærblad

1 ts Anis, malt

1 stk Hvitløk

2 stk Gulrøtter

Salt og pepper

Timian

Erik Hannemann

Lammefrikasse

Med en god frikassé på bordet er det vanskelig å stoppe og spise.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 kg Lam

Vann

3 ss Smør

3 ss Hvetemel

3 dl Kremfløte

6 stk Poteter

2 stk Gulrøtter

1 stk Løk

1 stk Persillerot

1 stilk Selleristang

1 stk Purre

1 bit Sitron

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag