Annonse

En perfekt stekt biff er noe av det beste du kan sette tennene i, men steike så utfordrende det kan være å tilberede den perfekt. De fleste trenger flere års erfaring før de lærer seg kunsten.

Skal du derimot steke torsk er det ganske mye enklere å få et perfekt resultat. Jeg vil nesten gå så langt som å si at utfordringen ikke er mye større enn å koke pasta eller gulrøtter.

Slik steker du torsk

Som med all matlaging handler det om å ha den nødvendige kunnskapen, og å gjøre seg de rette erfaringene.

Derfor har jeg laget en steg for steg-gjennomgang til hvordan steke torsk. Med denne fremgangsmåten får jeg alltid et godt resultat:

  • Legg fisken på kjøkkenbenken og skjær den i porsjonsstykker.
  • Finn fram et fat eller en form og strø rikelig med grovt havsalt.
  • Legg fisken oppå og dekk med grovt havsalt. Både for smak og for at fisken ikke skal falle ifra hverandre når den er gjennomstekt.
  • La fisken ligge i salt på kjøkkenbenken i 15-20 minutter. Jo tykkere fileten er, dess lengre salter jeg fisken.
  • Skyll fisken i rennende kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir.
  • Varm opp en panne over relativt høy varme.
  • Hell nøytral olje i panna og legg fisken med skinnsiden ned (eventuelt den siden hvor skinnet var).
  • Ikke pirk borti fisken eller rist på panna nå. La fileten ligge stille så du får karamellisert torskestykket godt (slik lager du for øvrig en knakende god karamellsaus).
  • Når torskefileten er hvit et godt stykke opp, legger du i et par klikker smør i pannen. Snu torsken og stek fisken ferdig på den andre siden. Ta pannen vekk fra varmen på dette stadiet og stek torsken ferdig på ettervarmen til den er akkurat gjennomstekt.
  • Server med en gang - kald torsk er ikke godt.

Om du heller vil panere torsken, så gjøres det slik.

Men, det er ikke bare tilberedningen som avgjør om dette blir godt. Du er også avhengig av å få tak i torsk som holder god kvalitet.

Mange sliter med å vite hvordan de skal sjekke at fisken er fersk - her lærer en av Norges beste fiskehandlere deg hvordan.

Et annet tips når du skal kjøpe torsk er å velge ryggbiffen, ettersom den både er tykkere og har en jevnere tykkelse.

Vil du ha tips til hva du skal servere sammen med torsken - her finner du mitt favorittilbehør til torsk.

Les også:

Tapas for en travel hverdag

Slik smelter du sjokolade

Slik får du en fiskespiser

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Soyasmør

Brunt smør og soya er den ultimate kombinasjonen til hvit fisk.

10 min

150 g smør, usaltet

1 dl soyasaus

3 cm ingefær

2 stk sjalottløk

1 stk lime

1 bt gressløk

salt

Fremgangsmåte

Finn fram et sausenebb eller lignende. Hell i soyasaus og finhakket ingefær og sjalottløk. Brun smøret (tar antakelig to-tre minutter).

Sil smøret umiddelbart over soyasausblandingen. Skvis over limesaft, finhakket gressløk og smak til med salt. Server med en gang.

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Potetmos med sellerirot

Med denne oppskriften blir potetmosen ny.

20 min

1 kg poteter

0,5 kg sellerirot(ferdig renset)

0,5 kg smør(meierismør)

salttil koking

Fremgangsmåte

Vask og, eventuelt skrell, potetene. Del dem i like store biter.

Skrell selleriroten og del den i like store biter som potetene.

Kok poteter og sellerirot sammen til det blir mørt i godt saltet vann. Sil av vannet.

Mos inn smøret, litt og litt. Smak til underveis og se hvor mye du vil ha. 

Ikke rør for kraftig - da blir det seigt.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Cresctock Photo

Beurre blanc (ifølge Larousse Gastronomique)

Dette er den klassiske oppskriften på beurre blanc.

20 min

5 stk sjalottløk

2,5 dl hvitvinseddik

3,25 dl fiskekraft

225 g smør

salt og pepper

Fremgangsmåte

Hakk sjalottløken. Ha den i en kjele med vinen og fiskekraften. Kok til du har igjen 1/3 av det du begynte med. Ta av varmen. Hold igjen litt av smøret, men ta mesteparten i kjelen og pisk det inn (det smelter sakte, men sikkert). Når det er helt jevnt, har du i resten av smøret og pisker det til det blir jevnt. Smak til med salt og pepper. Denne sausen er spesielt god til fisk og annen sjømat.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre.

christopher Sjuve

christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!