Vi må jo ha mat! Og jo bedre den er, desto blidere blir vi -og desto bedre mennesker blir vi. Slik tenker jeg om den saken. Her er ukens ukemeny!

Mandag: Pølsegryte

En kjele med pølser er et vakkert syn. Men, det kan også ha litt vel mye av hverdagens hverdagslighet ved seg. Om du har i noen grønnsaker (gulrot, purre, selleri...), et fedd hvitløk, kanskje en dæsj hvitvin og drysser over raust med persille eller andre urter har du forvandlet måltidet til noe lyst, frisk og fristende - du har satt feststemning i hverdagsgryta! (alle oppskriftene finner du nedenfor).

Du kan servere denne som den er, men kanskje noen vil glede seg ekstra om du har noen knasende hvitløksbaguetter til.

Tirsdag: Ovnsbakt laks med dill og asparges

Ovnsbakt laks blir sjelden mislykket - og særlig dersom du er litt forsiktig med temperaturen (tenk at fisken ikke behøver å bli mer enn 50 grader) . I denne varianten treffer du på asparges og masse, fersk dill. Servér eventuelt med (verdens beste?) potetsalat.

Onsdag: Kylling med potetmos

Denne er enkel og gir deg kjente og kjære smaker. Du trenger ikke å lage den i rund form, men det blir unektelig litt morsommere.

Torsdag: Fisk med soyasmør

Oppskriften du finner nedenfor er på soyasmør. Det er nydelig sammen med fisk, helst hvit fisk som torsk, isgalt eller noe annet du finner i fiskedisken. Sei også.

Du trenger litt mer tilbehør for å få et fullverdig måltid og da foreslår jeg litt kul (og rask!) rødbete og mango-blanding.

Fredag: Nachos

Dette er fredagsmaten sin! Herlig, varm krydret kjøttdeig som serveres med smeltet ost, rømme og sprø nachos. Jeg har til gode å møte noen som ikke liker det her.

Lørdag: Andeconfit - eller kyllingconfit

Å lage andeconfit er nesten magisk første gangen. De aller fleste har enten bare spist det på restaurant eller kjøpt det på boks (jeg kjøper det ikke sjelden selv, se her hvordan jeg løser påskematen med boksmat og verdighet). Når sant skal sies er det ikke vanskelig å få til, men det krever en natt: Strø et solid lag med salt over andelårene (eller kyllinglårene) og la det stå over natten. Så dekker du lårene med andefett (det går også med olivenolje) og steker det på 80 grader i 4-8 timer.

Søndag: Biryani

Vi avslutter uke med en skikkelig smaksbombe fra India. Her ender til slutt all herligheten i én gryte. Servér gjerne med uslåelige nan-brødene.

Ha en smakfull uke!

Erik Hannemann

Pølsegryte med urter

Pølser er så mye mer enn det vi legger i lompe og spruter ketsjup på.

Ingredienser:

750 g pølse

1 stk gulrot

1 stk purre

1 stilk selleri

1 stk løk

2 fedd hvitløk

1 dl hvitvin

2 ss smør

3 ss urter

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Ovnsbakt laks med dill og asparges

Det skal ikke mye til for å lage et godt måltid!

Til 2 porsjoner:

400 g laks

1 kvast dill

salt og pepper

8 stk asparges

1 neve mandler

20 g parmesan

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kylling med potetmos i rund form

Det er pussig hvor mye som ligger i presentasjonen. Dette er kylling på sitt beste...

Ingredienser:

4 stk kyllingbryst eller kyllinglår (eller blanding)

Potetmos

8 stk poteter, mellomstore

100 g smør

1 dl melk

Grønnsaker

3 stk sjalottløk

0,5 stk paprika

1 fedd hvitløk

200 g brekkbønner

timian

salt og pepper

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Colourbox (illustrasjonsfoto)

Soyasmør

Brunt smør og soya er den ultimate kombinasjonen til hvit fisk.

Ingredienser:

150 g smør, usaltet

1 dl soyasaus

3 cm ingefær

2 stk sjalottløk

1 stk lime

1 bt gressløk

salt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Nachos med kjøttdeig og ost

Her kommer en suveren hverdagsrett.

Ingredienser:

500 g kjøttdeig

1 stk løk

olje/smør til steking

2 stk fedd hvitløk

1 ts chilipulver

1 ts kumin

1 ts sukker (gjerne brunt sukker)

2 bokser bønner

2 dl tomat saus (eller bare hakkede tomater fra boks)

2 stk rød chili

2 ss koriander, hakket

1 ss sitronsaft

salt og pepper

tortillachips

150 g ost, revet

4 ss rømme

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Andeconfit (confit de canard)

Andeconfit er mye enklere enn du tror. Du trenger bare tre ingredienser.

Ingredienser:

2 stk andelår

0,5 kg salt

3 dl and efett, eller nok til at lårene dekkes

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Biryani - indisk kyllingrett

Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.

Til 4 porsjoner:

5 stk poteter

2 stk løk

2 fedd hvitløk

0,5 ts chilipulver

4 cm ingefær

0,5 ts gurkemeie

1 ts knust kumin

3 stk tomater

2 ss yoghurt

0,5 ts kardemomme

1 ts kanel

1 stk kylling, delt i åtte (eller fire kyllingbryst delt i biter)

Risen

1 stk løk

2 stk nellikspiker

1 ts kanel

2 cm ingefær

1 klype safran

1 ts kardemomme

500 g basmatiris

vann

3 ss flytende kylling kraft

salt og pepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!