Du skal ikke kimse av boksmat. Dvs: Det er masse boksmat du ikke blir lykkelig av. Det er enda mer boksmat det er vanskelig å begeistre kjæresten eller familien med.

Det meste som finnes av mat på boks er ikke egnet som festmat, men det finnes unntak. Og det er disse unntakene jeg vil ta for meg her.

Soppsuppe

Vi begynner med noen supper. Om du er heldig finner du steinsoppsuppe på boks. De er ofte fra Frankrike eller Italia (selv om vi har massevis av den soppen i våre skoger også). Da står det henholdsvis "cep" eller "porcini". Ofte er disse suppene helt glatte. Om du vil ha noe mer "kjøtt" kan du steke litt sopp og ha i - eller ha i litt tørket sopp.

Skalldyrsuppe

Skalldyrsupper funker også bra på boks. Campbell har en god hummersuppe, for eksempel. Det er lett å gjøre dem mer spennende ved å pille reker, eller mer jålete: sjøkreps. En annen god idé er å dampe noen blåskjell i boksesuppene.

Gourmet på boks... © Foto: Erik Hannemann

Confit

Det burde vært påbudt å smake confit. Confit lager som regel av and eller gås. Prinsippet er at kjøttet kokes i sitt eget fett i mange timer før det legges på glass - eller boks. Opprinnelig var dette en måte å konservere på.

Det er litt tungvint å lage selv og fungerer utmerket på boks. Det eneste du trenger å gjøre er å varme opp kjøttet. Alt fettet er perfekt til å steke f. eks poteter i.

Gåselever

Hva kan man si? Dette er antakelig verdens beste boksmat. Ikke prøvd? Da har du gått glipp av noe. Spis den gjerne på små, salte kjeks.

Fasanterrine

OK, ikke lett å tak i, men poenget er: Det finnes mange gode, raffinerte posteier og terriner som er morsomme å ha med på hytta. Livet er mer enn leverpostei.

God påske!

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!