En splitter nye uke ligger her. Klar til å spises inn.

Det er litt dristig å lage for mye grillmat tidlig i mai, synes jeg. Derfor er mange av oppskriftene slik at de kan grilles, men de funker fint i en stekepanne også. (Her finner du en ukesmeny med grilling - om vi skulle være så heldig med været...).

Mandag

Jeg føler, av en eller annen grunn, at vi må tråkke til fra start denne uka. Så jeg gyver løs med en saftig burger. Og hvordan skal man få denne skikkelig til? Det er (minst) to triks i denne oppskriften.

For det første lages burgeren av lammekjøtt. Og det supert om du ikke finner lammekjøttdeig i butikken. Da må du nemlig "kverne" det i kjøkkenmaskinen selv. Det tar bare noen sekunder før du har en fin farse. Og du kan bruke hva som helst (selv om det er lurest å bruke det billigste kjøttet).

Det andre "trikset" er å begynne med å steke hvitløkfedd med skallet på i stekepanna. Etter noen minutter blir de mye og søtlige. Da klemmer du ut innholdet og blander det inn i kjøttfarsen. Det gir en fabelaktig, god smak. Og det blir enda bedre når du har i litt rosmarin og helt supert når du lager din egen aioli som du bruker som dressing.

(Du finner tre kule burgere her om du ikke finner lammekjøtt.)

Tirsdag

Det er jammen ikke sikkert at sola skinner på tirsdag (- Det er umulig å planlegge noe som helst i detta landet, pleier faren min si). Uansett har jeg lagt en grilloppskrift til denne dagen. Og oppskriften er svaret på hvordan en kyllingfilet ikke blir kjedelig: Bruk god cheddar og enda bedre spekeskinke, bank den håndterlig for grillen og tenk: Det er jammen bra jeg lærte meg denne kyllingoppskriften.

Kyllingen serveres gjerne med det jeg begynner å kalle "verdens beste potetsalat" (som også fikk masse skryt på Facebook).

Onsdag

Vi skal utaskjærs. Nærmere bestemt Mexico. Der finner vi noen veldig gode empanadas. Altså innbakte godbiter krydret med kummin, koriander og litt chili. Og dersom været stadig tillater det er de svært godt egnet til å spise utendørs.

Servér gjerne med en kul guacamole.

Torsdag

En av "mine" klassikere er denne laksen med sennep, honning og hasselnøtter. Jeg anbefaler den alltid til dem som spør etter "å gjøre noe nytt med laksen".

Fredag

Og her kommer en av den andre i serien "mine" klassikere. En av de første rettene jeg lærte meg å beherske var mammas lasagne - som ikke er lasagne. Den lages med vanlig pasta (og blir vel strengt tatt en "pasta al forno", tror jeg). Kluet er den gode, hvite sausen. Jeg har til dags dato ikke møtt noen som ikke liker denne.

Lørdag

Det tok mange år før jeg bega meg ut på denne stolte, spanske, knæsjgule retten. Fullt så respektfull som jeg er det slett ikke nødvendig å være. Prinsippet er: Ta en stor steke panne og ha i ting du liker. Ha i ris og krydre med safran og andre godsaker.

Et knøttlite tips: Det som ligger nederst og svir seg ørlite grann er som regel de aller beste bitene. Denne hemmeligheten deles av alle som faktisk lager paellaen.

Søndag

Vi er allerede i Spania og skal bare rett over stredet for å avslutte denne nydelige smaksuken. Den marokkanske gryta tar ikke lang til å forberede, men blir bedre jo lenger du lar den koke.

Her finner du kanel, koriander og aprikoser som gir de typiske aromatiske smakene.

Oppskriftene finner du nedenfor!

(Over 10.000 følger Sjuve på Facebook)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik blir laksen god

En oppskrift på glutenfri kake for alle

Her er det beste ostekake-knepene

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Hamburger med lammekjøtt

Denne hamburgeren har klasse. Og masse, masse hvitløk.

Ingredienser:

150 g lam mekjøttdeig (eller lammekjøtt uten bein)

1 stk sjalottløk

3 stk hvitløksfedd

2 stk salatblader

1 stk cherrytomat

1 ts rosmarin, tørket

smør/olje til steking

salt og pepper

2 ss aioli

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Banket kylling med cheddar og skinke

Dette er en genial måte å banke litt smak inn i kyllingen på.

Ingredienser:

4 stk kyllingbryst

4 skiver cheddar

4 skiver parmaskinke, serranoskinke eller norske spekeskinker

sitronpepper

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Empanadas

Slik lager du de meksikanske godbitene.

Ingredienser:

1 bokser bønner

0,5 kg kjøttdeig

1 ts kumin

0,5 ts chilipulver, eller mer

1 ts korianderpulver

1 stk løk

2 fedd hvitløk

50 g ost, revet

koriander eller persille

salt og pepper

paideig, nok til 15 stk (ca like mye som tre pizzadeiger)

1 bokser tomat

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Laks med sennep, honning og nøtter

Med denne retten på repertoiret kan du lage middag til to eller 20. Prinsippet er nemlig: Bland honning og sennep, smør på fisken, drys på nøtter og putt den i ovnen. Enklere blir det ikke!

Til 2 porsjoner:

0,5 stk kålrot

100 g smør

400 g laksefilet

2 ss honning

2 ss sennep

1 dl hasselnøtter

2 ss rømme

salt og pepper

dill, frisk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Lettvint lasagne

I denne oppskriften finner du ikke pastaplater, men vanlige pastaskruer eller pastarør. Da er det mye lettere å lage fordi man ikke må passe på at pastaen er ferdig. Sjekk ut!

Til 4 porsjoner:

1 stk rødløk

1 stk gulrot

1 stilk stangselleri

1 fedd hvitløk

0,5 kg kjøttdeig

2 stk tomatboks

1 ss sukker

5 ss flytende kylling buljong, eller én buljongterning

1 dl rødvin

150 g ost

0,5 stk sitron, finrevet skall (kun det gule)

4 dl melk

2 ss smør

2 ss hvetemel

300 g pasta rør, eller lignende

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Paella

Paella er spanias nasjonalrett. Nydelig mat som er morsom å lage sommer som vinter.

Til 4 porsjoner:

20 stk kyllingklubber

2 stk løk

3 stk hvitløksfedd

300 g paellaris

2 dl hvitvin (eller tørr sherry)

2 stk store tomat

1 ts cayennepepper

1 klype safran

1 stk paprika, rød

200 g erter

25 stk reker

0,5 kg blåskjell

3 ss finhakket persille

1 stk sitron

salt og pepper

1,5 l fiskebuljong ebuljong (bland gjerne ut ferdigkjøpt)

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Marokkansk gryte

Tanken på en varm gryte som dufter av eksotiske krydder får tennene til å løpe i vann. Dette er akkurat en sånn gryte.

Til 3 porsjoner:

1 ts anis, malt

0,5 ts cayennepepper

1 ts korianderfrø

1 ts kuminfrø

750 g lammekjøtt med bein

1 stk løk

1 ss tomatpuré

4 stk tørket aprikos

4 stk tomater

2 dl vann

2 bokser kikerter

1 ss ingefær, finhakket

2 stk buljongterning er (kylling)

2 stk kanelstang

1 stk sitron

koriander, fersk

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om: