Helgen er her! Og menyen er velsmakende og spennende. Velsmakende fordi, eh, maten smaker godt og spennende fordi det muligens er en ting du ikke har prøvd her før.

Forrett

Menyen åpner nemlig med ceviche. Hva i all verden er det? Jo, en ceviche er den mystiske fiskeretten hvor fisken lar seg koke i sitron- eller limesaft. Hva? Koke uten varme? Jepp.

Her finner du oppskriften på ceviche, den mystiske forretten. © Foto: Erik Hannemann

Når fiskekjøttet kokes i vann brytes proteinstrukturen opp og endrer konsistens og farge (tenk laks). Det pussige er at det samme skjer når fisk utsettes for sitronsaft. (Du kan lese mer om forhåndsregler her). Resultatet er en herlig delikat og veldig appetittvekkende forrett når du bruker lit urter, olje og salt sammen med fisken.

SAKEN ER BIFF: Servér den med sopp. © Foto: Erik Hannemann

Hovedrett

Det er helt opplagt at det må være sopp i hovedretten. Kremet, deilig sopp. Og hvorfor ikke en biff? Soppen er ganske enkelt å få og gå gjennom denne sjekklista for å se om du steker biffen riktig.

Hva skal du ha til biffen? Et opplagt valg er fløtegratinerte poteter. En raffinert variant er gratin dauphinois, med litt mindre fløte, ikke ost, men minst like godt som de tradisjonelle fløtegratinerte potetene.

Om du vil ha noe mer finner du noen kule måter å lage paprika som tilbehør her.

PERFEKT KAKE: Gulrotkake er enkel å lage og smaker kjempegodt!

PERFEKT KAKE: Gulrotkake er enkel å lage og smaker kjempegodt! © Foto: Erik Hannemann

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

Dessert

Jeg er lat. Og smart. Derfor liker jeg å lage en kake til dessert. Den blir neppe spist opp, men det er poenget! Da har noen godt som venter på meg dagen etter. Forslaget er å lage en knakande god gulrotkake med deilig fyll. (Har du ikke laget det før? Sjekk tipsene her).

Oppskriftene finner du nedenfor! God, velsmakende og spennende helg!

 

Les også:

Ti middager på ti minutter

De beste, billige rødvinene

- Sjokoladekaker blir ikke bedre enn dette

Slik lager du perfekte brownies

 

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Ceviche med laks

Ceviche er en fiskerett hvor du koker fisken i sitrus, typisk lime eller sitron. Du kan se at fisken "koker" og at den endrer farge akkurat som om den stekes eller trekkes i vann.

Til 2 porsjoner:

100 g laksefilet

1 stk lime eller sitron

0,5 stk rødløk

urter, estragon, timian eller salvie

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Biff med soppstuing

Med litt sopp blir biffen enda bedre.

Ingredienser:

200 g kantareller

2 ss smør

1,5 dl fløte

2 skiver entrecôte, ca 200 gram pr stk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Gulrotkake

Gulrotkake har sjelden vært bedre enn den blir med denne oppskriften.

Ingredienser:

4 stk egg

3 dl sukker

3 dl hvetemel, siktet

skallet fra en halvappelsin(bare det gule! Ikke det hvite)

2 ts bakepulver

1 ss kanel

1 ts salt

1 ts vaniljesukker(eller frøene fra en vaniljestang)

5 ss oljeeller smeltet smør

5 dl revet gulrot

Glasur

250 g smøreost(f. eks Snøfrisk eller Philadelphia)

1 ts vaniljesukker

3 ss smør, smeltet

300 g melis

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!