Tunfiskceviche

Tunfiskceviche servert i halve kokosnøttskall er en fryd både for ganen og øyet. © Kleinschmidt Production AB

Det var mest sannsynlig i Peru de kom på den lyse ideen: Biter av fisk ble "kokt" ved å ligge lenge i en marinade av sitron- eller limesaft. Siden ble fisken blandet med løk og chili til en enkel salat.

Siden har ceviche spredd seg utover hele Latinamerika, og nå senest til en restaurant nær deg. Oppskriftene er mange og fantasirike. I tillegg til fisk, blir også skalldyr og blekksprut brukt. Sjømaten blandes med f.eks. kokos, avokado og koriander, og resultatet blir en eksotisk skalldyrsalat som virkelig pirrer smaksløkene.

Beinfrysing før start?

Dersom du ønsker å bruke fisk i cevichen er det viktig å huske på at villfisk må fryses i -20 ° C eller kaldere i minst 24 timer før du setter i gang. Dette på grunn av parasitter som vokser på villfisk. Oppdrettsfisk har ingen parasitter, og kan fint brukes, så sant den er fersk og fin.

Scampi til ceviche skal forkokes lett før bruk, mens blekksprut må gjennomkokes - for smakens skyld. Dersom du ikke har scampi tilgjengelig, kan du gjerne bruke vanlige reker istedenfor. Frisk koriander, en vanlig ingrediens i ceviche, kan du erstatte med frisk persille.

Ceviche ser ekstra appetittvekkende ut servert i små glass eller skåler. Spises helst med teskje for å få opp all den gode kraften.

Uer-ceviche med avokado- og koriandersalsa

Tunfiskceviche med kokos

Ceviche med scampi

Kilder: "Smak Restaurangen. Kryddigt, Frestande, Kombinerat" av Melker Andersson, Danyel Couet og Jonas Ålund (Nygren & Nygren 2006), wikipedia.org, mattilsynet.no

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!