Nesten-svart sjokoladeis, iskrem med pinjekjerner og karamell, hjemmelaget krokanis, jordbæris med nyplukkede jordbær...

Jeg er nesten misunnelig på alle som ennå ikke har hjemmelaget iskrem. De har fortsatt til gode å oppdage gleden av å lykkes med å lage noe de fleste kjøper - og merke forskjellen.

Jeg kan fortsatt kjenne på følelsen første gang jeg fikk det til. - Tenk, nå kan jeg lage så mye is jeg vil!, var min aller første innskytelse.

Som du skjønner var det en stund siden.

Men, følelsen, i voksen alder, av å kunne lage din egen iskrem akkurat slik du vil, den er kanskje enda bedre. Jeg synes jeg merker en utvikling i livet hvor kvalitet blir mer viktig en kvantitet. Det gjelder ikke bare kvinner, vin og sang, men også øl, kjøtt og iskrem.

For eksempel.

Meget spesiell is

Isen som du ser på bildet er meget spesiell. Det er ikke mange som har laget noe lignende (selv om jeg ikke er den første, altså). Den hemmelige ingrediensen er en fløtelikør som heter Amarula (som ikke er helt ulik Baileys, selv om dét er svært omdiskutert i de entusiastiske fløtelikørmiljøene). Den spesielle smaken som lages av amarulafrukten (i Sør-Afrika) passer utmerket til iskrem, milkshake, pannacotta og andre desserter hvor man bruker fløte.

I denne iskremen er det faktisk ikke andre smakstilsetninger enn den likøren. Ellers er det de obligatoriske ingrediensene egg, sukker, melk og fløte som gjør isen.

Men, så legger vi til litt sjokolade. Og jeg gjør det slik noen kaffebarer lager mokkakaffe, nemlig at de smører sjokolade opp langs sidene av glasset. Jeg synes det blir fint, men respekterer at andre, med mindre estetisk sans ikke liker det. Og så gjør det seg med noen friske bær til slutt.

Denne desserten nytes best uten følge med voksen og i store mengder.

Oppskriften finner du nedenfor.

Panopticon

Is med Amarula

Denne iskremen har du ikke smakt maken til.

Til 4 porsjoner:

3 stk eggeplomme

150 g sukker

2 dl melk

2 dl kremfløte

blåbær

bringebær

1 dl sjokoladesaus

1,5 dl amarula (eller Baileys)

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!