Om det er noen tvil: Jeg er langt inne islagingssessongen. Jeg har laget er svart sjokoladeis, en spennende karamell- og pinjekjerneis og krokanis.

Og hva er den naturlige oppfølgeren?

Jordbæris, selvsagt

Du tenker kanskje at du har smakt det før?

Nei.

Eller, neppe.

Det er nemlig ikke alle forunt å smake ekte, skikkelig jordbæris. (Med mindre du har laget det selv, da). Pussig, for ingrediensene er ikke akkurat vanskelig å få tak i:

  • fløte
  • melk
  • eggeplommer
  • sukker
  • vanilje
  • jordbær

Det er alt som skal til. Så hvordan kan det ha seg at så få kan unne seg dette smakseventyret?

Dette inneholder isen i butikken

Iskrem som er laget i fabrikker har et litt annet utgangspunkt. Dette er ingredienslisten til en vanlig jordbæris fra Diplom-Is:

Skummetmelk/Skummjölk, fløte/grädde 18%, kjeks/kex 15% [hvetemel/vetemjöl, sukker/socker, vegetabilsk fett, emulgator (soyalecitin), vann/vatten, salt], jordbærsyltetøy/jordgubbssylt 9,5% [jordbær, sukker, vann, stabilisator (pektin), surhetsregulerende middel (sitronsyre), vegetabilsk emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer)], sukker, sjokolade-/vekao-/kakaoovertrekk 7,5% [vegetabilsk fett (kokos), sukker, melkepulver, kakao, emulgator (soyalecitin), aroma (vanillin)], glukosesirup, myse-/valle-/vasslepulver, skummetmelkpulver, vegetabilsk emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer), stabilisatorer (guarkjernemel/guargummi, natriumkarboksymetylcellulose, karragenan), aroma (etylvanillin, vanillin).

Og, for ikke å gjøre forskjell, her er tilsvarende fra Hennig-Olsen:

Vann, 17% kremfløte, sukker, melkepulver, 8% jordbær, hvetemel, vegetabilsk fett, glukose, mysepulver, kakao, emulgator (E471veg., soyalecitin), stabilisator (E466, E407, E412, E401), aromaer (vanillin, etylvanillin), salt, karamellisert sukkersirup, fargestoff (E160b).

Jeg er overhodet ikke ute etter annet enn å si at det er deilig å lage jordbæris selv. Det er ikke vanskelig og får en naturlig smak du ikke kan få på noen annen måte enn å bruke naturlige ingredienser.

De norske jordbærene er best i verden, og de fortjener også å bli til iskrem. Nedenfor finner du oppskriften.

(Over 13.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du deilige smoothies

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Jordbæris

Du har aldri smakt maken til jordbæris.Denne smaker nemlig jordbær.

Ingredienser:

1 stk vaniljestang

3 stk eggeplomme

150 g sukker

2 dl melk

2 dl kremfløte

2 kurv jordbær

Høyde (px): Bredde (px):