Det hersker ingen tvil om at kjøttet er viktig i hamburgeren. Det finnes massevis av gode oppskrifter på hamburgere med vanlig kjøttdeig og karbonadedeig, men det tilfører hamburgeren noe helt spesielt å bruke lammekjøtt. Lammekjøttet løfter den opp fra den gastronomiske middelklassen og får burgeren til å foreta en klassereise.

Hvor får jeg tak i lammekjøttdeig?

Noen butikker har lammekjøttdeig og da er saken grei. Et tips er å bruke halal-slakterbutikkene (som man ofte finner i byene). De har som regel lammekjøttdeig.

Ikke fortvil om det er vanskelig å få fatt i lammekjøttdeig. Det er bare å kjøpe billigste sort lammekjøtt (som regel bogen), skjære bort beina og kjøre kjøttet i en kjøkkenmaskin i 15-20 sekunder.

Hellige kombinasjoner

Lammekjøtt og hvitløk er en hellig kulinarisk kombinasjon. Derfor liker jeg å ha masse hvitløk i min lammeburger. Jeg gjør det på to måter. Det første jeg gjør er å legge hvitløkfedd med skall i stekepannen. Da utvikler de en intens smak på 7-8 minutter. Så klemmer jeg ut hvitløken og blander det med kjøttdeigen.

Den andre måten hvitløken får slippe til på er gjennom hjemmelaget aioli som jeg smører på hamburgerbrødene.

Lammekjøtt og rosmarin

Når man snakker om lammestek er det nesten umulig å komme utenom rosmarin. Hvorfor det? Simpelthen fordi rosmarin er perfekt til lam. Derfor har jeg også litt tørket rosmarin i kjøttdeigen.

Hva med hamburgerbrødene?

Jeg innrømmer gjerne at jeg ofte kjøper hamburgerbrød. Men, om jeg er i det virkelig flinke hjørnet baker jeg brødene selv også. Da er det like greit å lage en del som man kan fryse ned. Oppskriften på hamburgerbrød finner du her.

Det du ellers finner på lammeburgeren er stekt løk, noen obligatoriske salatblader og noen cherrytomater.

Oppskriften finner du nedenfor!

 

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook

 

 

Les også:

Billig middag hele uka

Bruk to timer, lag middag for hele uka

10 planter som overlever "alt"

Slik fjerner du saltflekker på skoene

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Hamburger med lammekjøtt

Denne hamburgeren har klasse. Og masse, masse hvitløk.

Ingredienser:

150 g lam mekjøttdeig (eller lammekjøtt uten bein)

1 stk sjalottløk

3 stk hvitløksfedd

2 stk salatblader

1 stk cherrytomat

1 ts rosmarin, tørket

smør/olje til steking

salt og pepper

2 ss aioli

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Aioli

Aioli er morsomt å lage. Hvor mye hvitløk du vil ha bestemmer du selv!

Ingredienser:

3 stk eggeplomme

1 fedd hvitløk

2,5 dl solsikkeolje

0,5 dl olivenolje

1 knivsodd cayennepepper

1 ts sennepspulver

0,5 stk sitron

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Hamburgerbrød

Ingredienser:

7,5 dl skummet melk

100 g gjær

1 dl olje

2 ts salt

1 dl hvetekli

1 kg hvetemel

ekstra sesamfrø til å drysse på

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!