Oppskrift på gode pepperkaker

Slik blir pepperkaker gode

Det finnes flere triks. Her er alle sammen.

GODE PEPPERKAKER: Her er oppskriften på gode pepperkaker.

GODE PEPPERKAKER: Her er oppskriften på gode pepperkaker. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Vi har altså slått det ettertrykkelig fast: Pepperkaker er ikke det de engang var. I vår test av pepperkaker får vinneren terningkast tre.

Hvorfor er ikke pepperkaker fra butikken gode?

Produsentene er gjerrige på fløtebruken. Og fordi ting (inkludert pepperkaker) som lages i fabrikker ikke kan bli like godt som det du lager hjemme. Det er altså intet nytt under solen for alle som liker seg på kjøkkenet.

Det er kanskje mer riktig å si at kjøpepepperkaker ikke smaker slik som hjemmelagde. For det er nettopp dette det handler om. Alle som vil tjene penger vil spinke, spare og knipe inn der de kan. Og dessuten må de tenke på at konsistensen må bli riktig for valsene og alt som trengs for at maskineriet skal fungere.

Og da er det som regel fløte og smør som ryker. Både fordi det er dyre ingredienser, men også fordi det gir utfordringer for det Karl Marx kaller produserte produksjonsmidler (fabrikkutstyret). Disse hensynene slipper vi å ta hensyn til. Som kakebakeproletar har du ingen slike tyngende restriksjoner. Så da er det bare å slå seg løs.

Det er noen år siden vi lagde denne videoen, men den akkurat like gyldig nå som da:

Rare ting å gjøre med pepperkaker

Så, det var pepperkakene. Men, så var det de overraskende bruksområdene. En idé som er farlig god, er å knuse pepperkakene og vende knuste pepperkaker inn i en iskrem. Du kan for eksempel bruke denne oppskriften på vaniljeis. (Sjekk forresten vår test av iskremmaskiner i alle prisklasser).

Jeg har ikke forsøkt det, men kunne det ikke være morsomt å fylle muffins med biter av pepperkaker? Noen som prøve? Fortell gjerne om det på Facebooksidene, i så fall.

Til dere som er flinke til å bake, kunne man forestille seg å lage en pepperkakekake hvor man dekker paiformen med pepperkakedeig, smører på bringebærsyltetøy før man legger et nytt lag på toppen - bare at det øverste laget har du stukket ut stjerner og hjerter - henger du med? Så blir det altså pepperkake (i ordets virkelige betydning).

Kunne man tenke seg en brownieaktig pepperkake? Og altså blande pepperkakebiter i en brownie - jeg kan ikke forestille meg at sjokolade- og pepperkakebiter i en myk brownie kan gå galt?

Hva med en dessert hvor du serverer vaniljesaus til, et dryss med pepperkaker vil jo gjøre det mer gøyalt!

Det er uendelig med muligheter for en søtmunn. Men, så er det også den uforglemmelige biten med pepperkake og blåmuggost som, eh, tar kaka. Jeg smakte dette for første gang i Lyon for en evighet siden. For å gjøre en lang historie kort snublet jeg inn i en fasjonabel leilighet med en vakker kvinne og hennes svenske ektemann hadde bakt pepparkakor.

Med største selvfølgelighet serverte hun den kvelden gåselever, en magnumflaske rødvin og, nettopp, pepperkaker med blåmuggost. Nei, det ble ikke akkurat muggen stemning i kåken.

Det var Roquefort jeg fikk, men Stilton, Castello, Gorgonzola og andre varianter funker også helt utmerket.

Oppskriften på pepperkaker finner du nedenfor.

Les også:

Pinnekjøttet trenger denne stappa

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

Ribbe: Den beste måten å lage ribbe på

Marit Røttingsnes Westlie

Hjemmelagde pepperkaker

Pepperkaker blir så gode når du lager dem selv. Og denne oppskriften er kanskje den beste oppskriften på pepperkaker du finner.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

0.5 dl Kremfløte

200 g Smør

225 g Sirup

225 g Sukker

4 stk Egg

850 g Hvetemel

2 ts Natron

2 ts Nellik

1 ts Kanel

0.5 ts Kardemomme

1 ts Anis

1 stk Eggehvite

125 g Melis

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning