Oppskriften på perfekt pinnekjøtt finner du under artikkelen.

Hvor kommer pinnekjøttet fra?

Pinnekjøtt har tradisjonelt vært mer populært på Vestlandet. I Norge har vi lange tradisjoner for salting og tørking av kjøtt og fisk for å gardere oss mot en lang vinter med lite tilgang til mat. Å salte og tørke pinnekjøttet er en effektiv konserveringsmetode. Røyking av pinnekjøttet var opprinnelig mest vanlig i der fuktig luft kunne true julematen.

Les også: Slik blir ribba perfekt

Les også: Her er den originale ribbeoppskriften

Share

Hvor mye pinnekjøtt spiser vi i året?

Vi spiser omtrent 2000 tonn pinnekjøtt hvert år. Det aller meste spises til jul, mens noen av godbitene spares til påske.

Hvor mye pinnekjøtt pr pers

Det viktigste er å ikke lage for lite. Beregn omtrent 500 gram pinnekjøtt til hver. Det skulle være rikelig. Det er en del svinn fordi det er så mye bein. I tillegg er det mange som ikke spiser fettet på pinnekjøttet.

Heldigvis holder pinnekjøtt seg veldig godt etter at det er dampet (på grunn av saltet).

Lage pinnekjøttet selv

Det er ikke vanskelig å lage pinnekjøttet selv. Det tar ikke mer enn ca fem minutter manuelt arbeid. Men, så må du vente i 6-8 uker. Her kan du lese om hvordan du gjør det.

Røkt vs ikke-røkt pinnekjøtt

Tradisjonelt ble pinnekjøttet røkt fordi man var redd for mugg. Mugg var en utfordring på steder med høy fuktighet. I dag er ikke mugg noe problem. Men, røyketradisjonen holder seg fordi mange liker den røkte smaken på pinnekjøttet.

I dag er det vanligst med bare salt pinnekjøtt.

Her finner du 5.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Avstemning

Hva slags pinnekjøtt liker du best?

38% stemmer

Røkt

62% stemmer

Urøkt

Erik Hannemann

Pinnekjøtt

For mange blir det ikke jul uten pinnekjøtt. Her får du oppskriften på hvordan det tilberedes. I tillegg får du en oppskrift på hvordan du lager en eventyrlig kålrabistappe.

Til 4 porsjoner:

2 kg pinnekjøtt

1 stk kålrot

100 g smør

1 stk gulrot, i biter

2 stk mandelpoteter

0,5 ts muskat

50 g ribbefett

1 ts salt

pepper

poteter

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!