Jeg leser den fabelaktige boken "The Food of France" for tiden. Og det gjør meg sulten.

Waverly Root, som døde i Paris i 1982, ga ut denne boka i 1958. Root jobbet som korrespondent for Chicago Tribune og Washington Post, men er mest kjent for sine utmerkede skriverier om mat.

I denne boka tar han for seg region for region i Frankrike, gjør noen stor sveip og historiske hendelser, men konsentrerer seg altså først og fremst om maten.

På den han skrev var muligens rettene sterkere knyttet til spesifikke steder enn de er i dag. Når folk flytter mer på seg, ja, så flytter maten, matlagingen og spesialitetene seg også. Men, du får altså inngående kjennskap til crêpes (franske, tynne pannekaker), calvados (se testen vår), den nydelige sausen beurre blanc (oppskriften er her!) og også hvordan han ser den skandinaviske arketypen gjenspeile seg i karakteren i det nordlige Frankrike.

Jeg har latt meg inspirere og satt sammen en liten, fransk helgemeny. Når jeg sier "liten" er det fordi at franskmenn sjelden nøyer seg med tre retter. I alle fall ikke i helgene.

Forrett - løksuppe

Den første retten er en klassisk løksuppe. Det er ikke noe hokus pokus med denne retten og alle kan få det til. Og jeg har ennå ikke sett noen som ikke lar seg friste av en vakker løksuppe med nydelig, smeltet, gyllen ost... Ofte lages den, i Frankrike, med gryere (som er enten sveitsisk eller fransk).

Hovedrett - Coq au vin

Vi kjører en av de mest berømte, franske rettene til hovedrett. En gryte, eller suppe, hvor hovedingrediensene er kylling og vin, mens smakene faktisk er hentet mest fra stekt bacon og kylling som du gjør aller først. Opprinnelig var denne retten laget på hane, men det er mer sjelden i våre dager.

Denne retten kommer, overhodet ikke overraskende, fra et vinområde. Og ikke bare det, men den kommer fra det mange tenker på som verdens aller beste vinregion, nemlig Burgund. Kjekt å ha god tilgang på vin når du skal lage denne!

Dessert - Caneles

Desserten er så god og så lett å lage at det bare er dumt å la være. Crème brûlée er på nivå med hjernekirurgi sammenlignet med dette. Og den vidunderlige baba au rhum er like uoppnåelig (altså: bare sammenlignet).

Caneles er opprinnelig fra Bordeaux. Kakene ble, etter sagnet, opprinnelig laget på bål. Derfor ble de godt stekt og sprø utenpå, og seige og myke innvendig. I dag gjør vi det enklere. Du får den samme effekten ved først å sette ovnen på 250 grader og så senke den til 200 etter 20 minutter.

Og med det ønsker jeg en god, velsmakende helg!

Foto: Bård Ek

Fransk løksuppe

En fransk klassiker, denne med brødhjerter i midten, er kanskje noe for neste middagsdate?

Til 4 porsjoner:

8 stk løk

2 ts timian, tørket eller en kvist frisk timian

2 ss smør

1 l kylling, kraft av

2 dl hvitvin

1 stk laurbærblad

1 ts salt

0,5 ts Malt pepper hvit

4 dl ost, revet

4 loffskive

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Coq au vin

Her er klassikeren i all sin prakt. Sjelden har en flaske vin smakt så mye.

Ingredienser:

1 stk kylling (eller høne, hane om du klarer å få tak i)

3 stk løk

3 stk gulrøtter

2 fedd hvitløk

2 stilk stangselleri

3 ss cognac

1 fl hvitvin eller rødvin

4 skiver tykt bacon

2 ss mel

2 stilk timian

2 stk laurbærblad

150 g champignon

10 stk småløk

salt og pepper

olje

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Canelés

Dette er en nydelig og nøyaktig oppskrift på et deilig, fransk bakverk. Oppskriften gir 20 stykker.

Ingredienser:

0,5 l melk

30 g smør i terninger

1 stk vaniljestang

100 g mel

180 g sukker

5 stk eggeplommer

80 ml rom

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!