Blomkål kan jeg spise rått. Jeg spiser det gjerne helt naturell som forret på italiensk vis. Og jeg går ikke av veien for en blomkålsuppe - bare den er skikkelig god.

Blomkålpuré med smør er nydelig og jeg spiser det ofte. Ekstra godt er det med brunet smør. Dessuten prøver jeg gjerne ut nye ting med blomkål - det kan for eksempel være en kul, asiatisk ingrediens.

Men: Jeg spiser ikke kokt, vanlig, blomkål. Ikke nå lenger. Ikke når jeg bestemmer selv. Den kjedelige blomkålen tilhører en annen, heldigvis svunnen, tid. Det er over. Kjedelig mat, særlig kjedelig blomkål, er pasé. Over og ut. Jeg har i praksis gjort det for lenge siden, men la meg offisielt erklære det: Jeg er ferdig med kjip blomkål.

Når det sagt: Jeg elsker blomkål når den får det den fortjener.

Hvordan blir blomkål godt?

Så, hvordan blir blomkål godt? Heldigvis er det mange måter å lage blomkål på. Og for at ikke blomkålen skal ende på kjedelighetens kirkegård må vi sørge for at vi finner fram til gode oppskrifter.

Jeg har en her. Den krever ikke mye av deg. Kanskje det vanskeligste er å brune smør - det er en kunst. En kunst som gjør livet mye, mye bedre om du behersker den. Faktisk vil jeg si det så sterkt: Les dette og få et nytt smaksliv.

Resten av oppskriften er grei: Stek blomkål (slik at den blir litt svidd, men fortsatt har godt med tyggemotstand) og bland den med knasende krutonger, smakfull parmesan, gressløk, en skvis frisk sitron og kanskje noen kapers.

Mens vi er inne på blomkålsporet, så legger jeg ved to oppskrifter til med blomkål. Den første er en moderne utgave av finnbiff og den andre er gratinert blomkål med spekeskinke.

God appetitt!

Erik Hannemann

Blomkål med parmesan

Blomkål blir ikke kjedelig med denne oppskriften.

20 min

blomkål

3 ss gressløk, hakket

50 g parmesan

1 ss kapers

0,5 stk sitron

1 fedd hvitløk

4 ss smør

olje til pensling

salt og pepper

3 skiver loff, eller brød

Fremgangsmåte

Lag krutonger: Fjern skorpene på loffskivene. Skjær opp loffen i firkanter. Stek bitene sprø i olje. Tørk av på litt papir og legg i en stor bolle.

Del opp blomkålen i små buketter. Stek den i olje i noen minutter på høy varme - til den er litt brun, men fortsatt har litt tyggemotstand. Ha den i bollen med krutongene.

Riv eller lag store flak av parmesanen og ha i bollen sammen med gressløk, kapers og en klem sitron.

Lag brunt smør: Ha smøret i en stekepanne. Stek til det begynner å lukte nøtteaktig, men det må ikke svi seg. Knus et fedd hvitløk og bland med det varme smøret. Hell det over i bollen. Vend godt rundt.

Smak til med salt og pepper. Servér.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Finnbiff med blomkål og bacon

Finnbiff (reinskav) blir supert på denne måten.

60 min

500 g finnbiff

1 stk løk

4 skiver bacon

4 stk gulrøtter

persille

2 dl crème fraîche

salt og pepper

1 stk blomkål

150 g smør

1 stk poteter

Fremgangsmåte

Del blomkålen i biter. Kok den mør i saltet vann sammen med poteten og gulrøtter. Legg gulrøttene (som ikke behøver å være kokt helt igjennom) til side. Kjør blomkål og potet glatt sammen med smøret med en stavmikser. Skjær gulrøttene i skiver. Hold varmt.

Skjær baconet i små biter og stek det helt sprøtt. Sett til side.

Skjær løken i skiver. Stek finnbiff (reinskav) og løk i noen minutter. Ha i crème fraîche og la det koke i 12-15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Legg blomkålpuréen på tallerkenen. Legg finnbiff i midten. Sett gulrotbitene i blomkålpuréen. Dryss over sprøtt bacon og finsnittet persille. Servér.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Spekeskinke med gratinert blomkål

Her er en morsom måte å servere spekespinke på: Med deilige gratinert blomkål!

20 min

Til 4 porsjoner

1 stk blomkål

1,5 dl fløte

vann

1 ts salt

1 knivsodd muskat

1 ss flytende kylling kraft

8 skiver spekeskinke

Fremgangsmåte

Del opp blomkålen i biter. Ha halvparten av blomkålen i en kjele. Hell over fløten og ha i vann nok til at det dekker. Ha i salt, muskat og kyllingkraft. Kok i 7-8 minutter. Kjør glatt med en stavmikser. Ha i resten av blomkålen og la det trekke i 3-4 minutter. Forvarm ovnen til 250 grader. Heller over i små ildfaste former (dersom det ikke er nok kan du ha i litt mer vann). Hakk halvparten av spekeskinka og fordel i formene. Legg ost på toppen og gratiner i ovnen til osten blir lett gyllen. Server med spekeskinke.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):

Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

OPPSKRIFT PÅ OPP NED-KAKE MED KAKAO OG HASSELNØTTER

Glutenfri opp ned-kake

Bakelyst: En av hemmelighetene er å legge hasselnøttene på bunnen sammen med masse smør og sukker og snu kaken rundt når den er ferdig. Overraskelsen med grovt hakket sjokolade i midten gjør at denne kaken er meget populær!