Hvordan brune smør

Lær å brune smør som proffene

Lages på tre minutter og kan varieres i det uendelige.

BRUNT SMØR
BRUNT SMØR Foto: Foto: Håvard Egge
Sist oppdatert

Hva er det han skryter sånn opp i skyene nå, lurer du, og tenker kanskje at svaret må være superkomplisert.

Da tar du feil. Svaret kunne vel ikke vært stort enklere enn; brunt smør.

Smør er alltid riktig

Det blir sjelden feil med litt smør i maten, og særdeles lite feil i en saus. Enten det er snakk om sandefjordsmør, beurre blanc eller brunt smør så kommer fiskeretten til å smake minst to hakk bedre enn den ville gjort uten.

Det som er ekstra fint med brunt smør er at på kun tre minutter kan omtrent hvem som helst klare å lage det jeg mener er det ultimate utgangspunkt for en nydelig saus til hvit fisk.

Er du som meg en hund etter saus så finner du her i vår sauseskole et stadig voksende utvalg sauser du vil elske.

Slik bruner du smør

Å brune smør er veldig enkelt når du først har lært deg det.

  1. Skjær smøret i terninger.
  2. Smelt smøret i en kasserolle.
  3. Kok smøret mens du ofte beveger litt på panna.
  4. Det du nå venter på er at smøret skal skumme opp. Når smøret skummer opp kan du begynne å røre med en tresleiv.
  5. Med en gang smøret begynner å lukte nøtteaktig og er blitt brunt er det klart (dette går raskt på høy varme). Noen sekunder for lenge på dette punktet så ender du opp med brent smør - som tar omtrent 20 sekunder lenger tid å lage enn brunt smør.

Bland ingrediensene rett i kasserollen eller sil det brunede smøret over i et sausenebb, og bland med ingrediensene slik jeg har gjort i soyasmøret som står i oppskriften under.

Flust med muligheter

Det brune smøret kan du pare med omtrent hva som helst. Det finnes en mengde variasjonsmuligheter.

Her er noen forslag:

  • Limesaft
  • Sitronsaft
  • Sitronbåter
  • Syltet sitron
  • Kapers
  • Persille
  • Soyasaus
  • Søt soyasaus
  • Chili
  • Ingefærrot
  • Balsamicoeddik
  • Hvitløk
  • Sjalottløk
  • Gressløk
  • Rosenkål
  • Brødkrutonger
  • Salvie
  • Nøtter
  • Worchestershiresaus

Enten du nøyer deg med kun et par skvis sitronsaft og hakket persille (som utgjør klassikeren beurre meuniere), eller om du går for soyasmøret mitt, så vil fiskestykket elske dette.

Med en supergod potetmos og grønnsaker (prøv for eksempel disse brokkolivariantene, og få en aha-opplevelse) så skal du se at dette kjapt utvikler seg til et festmåltid.

Les også:

Supereplekaka lager du slik

Slik lager du kryddersmør

Dessert av bare vann og sjokolade

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Soyasmør

Brunt smør og soya er den ultimate kombinasjonen til hvit fisk.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

150 g Smør, usaltet

1 dl Soyasaus

3 cm Ingefær

2 stk Sjalottløk

1 stk Lime

1 bt Gressløk

Salt

Denne saken ble første gang publisert 01/11 2010, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også