- Men i all verden. Hva er det her?

- Blomkål...

- Jeg er ikke idiot, men hva smaker det?

Vi tilkalte den hyggelige kelneren på Babord restaurant på Grünerløkka. Det viste seg at blomkålen hadde fått et uvanlig følge. Wasabi.

Wasabi

WASABI: Den grønne wasabipureen er en japansk ingrediens norske sushispisere kjenner godt. Den blandes med soyasaus til dipp for sushi. © Foto: istockphoto

Share

Hva er wasabi?

De som har spist sushi vet hva den grønne, sterke pasten er. Om du vil lage sushi selv må du lete etter den grønne tuben i butikken (den ser ut som en irrgrønn tannpasta og ligger sammen med sushi-risen).

Wasabi er altså en pepperot som er populær i Japan. Smaksmessig tilhører den et annet univers enn blomkål. At de passer så godt sammen er derfor litt overraskende. Men, så viser det seg, til min store forbløffelse, at blomkål og wasabi tilhører den samme botaniske familien (Brassicaceae, om noen spør). Det er bare en hypotese, men kanskje er det familiebåndene som gjør at de går så godt sammen.

Blomkålpuré med wasabi

Oppskriften på denne puréen er enkel: Skjær en halv blomkål i grove biter og kok dem møre (ca 10 minutter) i saltet vann. Sil av. Mos blomkålen helt jevn med stavmikser sammen med omtrent én desiliter kremfløte. Bruk en eller to centimeter med wasabi (smak deg fram). Smak til med salt.

Blomkålsuppe

Blomkålen er helt happy med å spille annenfiolin. Men, vår franske matskribent Clotilde Dusoulier har laget en nydelig blomkålsuppe med hasselnøtter som beviser at blomkålen også kan være måltidets mittpunkt helt alene.

Nedenfor har jeg samlet flere oppskrifter med blomkål du kan kose deg med.

Les også:

Billig middag hele uka

Se video av norges kjappeste tomatsuppe

Slik blir du et A-menneske

Her kan du søke blandt over 4000 oppskrifter

TV 2 © God morgen Norge

Blomkålgrateng

Ingredienser:

1 hode blomkåleller 2 små

Saus:

2 ss smør

2 stk sjalottløk

3 ss hvetemel

3 dl melkog kokekraft fra blomkål

1,75 ts salt

pepper

0,25 ts muskat, revet

3 stk egg

malt brød ellergriljermel

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Spekeskinke med gratinert blomkål

Her er en morsom måte å servere spekespinke på: Med deilige gratinert blomkål!

Til 4 porsjoner:

1 stk blomkål

1,5 dl fløte

vann

1 ts salt

1 knivsodd muskat

1 ss flytende kylling kraft

8 skiver spekeskinke

Høyde (px): Bredde (px):

Verdens beste blomkålsuppe

Til 4 porsjoner:

1 stk blomkål

1 stk stor gulrot

1 stk purre

2 stk selleristang

4 stk kruspersille stilk

1 l kjøtt-/kylling kraft eller buljong

salt

pepper

40 g smør

2 ss hvetemel

2 stk eggeplomme

1,5 dl matfløte

sprøstekt bacon

Høyde (px): Bredde (px):

Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!