- Men i all verden. Hva er det her?

- Blomkål...

- Jeg er ikke idiot, men hva smaker det?

Vi tilkalte den hyggelige kelneren på Babord restaurant på Grünerløkka. Det viste seg at blomkålen hadde fått et uvanlig følge. Wasabi.

Wasabi

WASABI: Den grønne wasabipureen er en japansk ingrediens norske sushispisere kjenner godt. Den blandes med soyasaus til dipp for sushi. © Foto: istockphoto

Share

Hva er wasabi?

De som har spist sushi vet hva den grønne, sterke pasten er. Om du vil lage sushi selv må du lete etter den grønne tuben i butikken (den ser ut som en irrgrønn tannpasta og ligger sammen med sushi-risen).

Wasabi er altså en pepperot som er populær i Japan. Smaksmessig tilhører den et annet univers enn blomkål. At de passer så godt sammen er derfor litt overraskende. Men, så viser det seg, til min store forbløffelse, at blomkål og wasabi tilhører den samme botaniske familien (Brassicaceae, om noen spør). Det er bare en hypotese, men kanskje er det familiebåndene som gjør at de går så godt sammen.

Blomkålpuré med wasabi

Oppskriften på denne puréen er enkel: Skjær en halv blomkål i grove biter og kok dem møre (ca 10 minutter) i saltet vann. Sil av. Mos blomkålen helt jevn med stavmikser sammen med omtrent én desiliter kremfløte. Bruk en eller to centimeter med wasabi (smak deg fram). Smak til med salt.

Blomkålsuppe

Blomkålen er helt happy med å spille annenfiolin. Men, vår franske matskribent Clotilde Dusoulier har laget en nydelig blomkålsuppe med hasselnøtter som beviser at blomkålen også kan være måltidets mittpunkt helt alene.

Nedenfor har jeg samlet flere oppskrifter med blomkål du kan kose deg med.

Les også:

Billig middag hele uka

Se video av norges kjappeste tomatsuppe

Slik blir du et A-menneske

Her kan du søke blandt over 4000 oppskrifter

TV 2 © God morgen Norge

Blomkålgrateng

60 min

1 hode blomkål eller 2 små

Saus:

2 ss smør

2 stk sjalottløk

3 ss hvetemel

3 dl melk og kokekraft fra blomkål

1,75 ts salt

pepper

0,25 ts muskat, revet

3 stk egg

malt brød eller griljermel

Fremgangsmåte

Varm ovnen til 200 °C. Rens og del blomkål i buketter og kok i lettsaltet vann i 2 min, de skal ikke kokes møre! Ta opp og la renne godt av seg. Smelt smør, tilsett finhakket sjalottløk, og surr til løken er blank, rør inn hvetemel og spe med melk. Kok opp under omrøring. Smak til med salt og krydder. Avkjøl sausen litt og rør inn eggeplommer. Stivpisk eggehvitene og vend dem inn i sausen. Legg de avrente blomkålbukettene i en smurt form, hell over sausen og dryss over malt brød. Stek gratengen på nederste rille i stekeovnen ved 200 °C i 30-40 min. Server som en selvstendig rett eller som tilbehør til kjøtt eller fisk.

Oppskriften er hentet fra: God morgen, Norge! (TV 2) | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Spekeskinke med gratinert blomkål

Her er en morsom måte å servere spekespinke på: Med deilige gratinert blomkål!

20 min

Til 4 porsjoner

1 stk blomkål

1,5 dl fløte

vann

1 ts salt

1 knivsodd muskat

1 ss flytende kylling kraft

8 skiver spekeskinke

Fremgangsmåte

Del opp blomkålen i biter. Ha halvparten av blomkålen i en kjele. Hell over fløten og ha i vann nok til at det dekker. Ha i salt, muskat og kyllingkraft. Kok i 7-8 minutter. Kjør glatt med en stavmikser. Ha i resten av blomkålen og la det trekke i 3-4 minutter. Forvarm ovnen til 250 grader. Heller over i små ildfaste former (dersom det ikke er nok kan du ha i litt mer vann). Hakk halvparten av spekeskinka og fordel i formene. Legg ost på toppen og gratiner i ovnen til osten blir lett gyllen. Server med spekeskinke.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):

Verdens beste blomkålsuppe

60 min

Til 4 porsjoner

1 stk blomkål

1 stk stor gulrot

1 stk purre

2 stk selleristang

4 stk kruspersille stilk

1 l kjøtt-/kylling kraft eller buljong

salt

pepper

40 g smør

2 ss hvetemel

2 stk eggeplomme

1,5 dl matfløte

sprøstekt bacon

Fremgangsmåte

Hentet fra Mat på Norsk, redaktør Bjarne Håkon Hanssen Sprøstek baconterninger og legg på litt kjøkkenpapir (for å trekke ut fettet). Vask og rens blomkålen og del den i små buketter. Skyll og rens grønnsaker og del i biter. Kok opp kraft og legg i blomkålbukettene og la dem trekke i 2-3 min, til de er knapt møre. Ta dem opp. Legg avkjær fra blomkålen og grønnsakene (unntatt blomkålbukettene) i kraften og la koke i 15-20 min. Smak til kraften med salt og pepper. Sil fra kraften.(Se tips) Smelt smør i en kasserolle og rør inn hvetemel og spe med kraften. Kok opp og la suppen koke 8-10 min. Trekk kasserollen til side. Rør sammen fløte og eggeplommer og tilsett litt suppe i denne blandingen. Hell så eggeblandingen tilbake i kasserollen under omrøring. Tilsett blomkålbukettene. Varm opp til rett under kokepunktet. Suppen må ikke koke etter at eggeblandingen er tilsatt. Server blomkålsuppen med et dryss av sprøstekte baconterninger og fersk hjemmebakst. Tips: Kokt blomkålavskjær og grønnsaker kan moses med litt av kraften med en stavmikser eller i en foodprocessor. Den mosede grønnsakmassen kan tilsettes i suppen.

Oppskriften er hentet fra: God morgen, Norge! (TV 2) | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):

Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!