- Hva skal vi ha til middag?

- Kylling.

- Kylling med hva da?

Ja, det er nettopp der det stopper. Ofte havner man i en bakevje hvor man går rundt og rundt med de, trøtte kokte gulrøttene. Det finnes en vei ut av uføret!

For at kyllingbrystet skal bli til en vellykket middag er det to forhold som må klaffe: Det må stekes riktig og tilbehøret må ikke være kjedelig.

Mine åtte forslag til kyllingbrystet

La oss begynne med gulrøttene og se hva vi kan gjøre med dem. En idé er å glasere dem: Koke dem i vann, sukker og smør, og vende dem inn i deilige, sirupsaktige konsistensen du får når du koker det inn. En annen mulighet er å lage en morsom gulrotsalat med valnøtter.

Eller: Du kan bake gulrøtter i ovnen med et godt krydder (se forslag her).

Og så er det poteter - som ikke behøver å være kokte potet (eller potetmos). Du kan for eksempel lage potetpannekake: Riv skrelte poteter på et rivjern, press de ned i stekepannen og stek den gyllen og sprø.

Deluxepoteter er også enkle å lage. Bland mel, ost og krydder i en brødpose, ha i potetbåter, rist godt - og stek dem i ovnen.

Er du humør til å prøve noe litt mer avansert? Hva med å lage potetcroqetter? Kokte poteter moses med et egg, krydder og revet parmesan, klem massen rundt en "stav" med mozzarella, dypp den i egg og brødsmuler - og stek gylne i olje...

Forslag uten gulrøtter og poteter...

Det får være nok med gulrøtter og poteter! Noe av det beste jeg opplevde i 2011 var å gjenoppdage reddiken. Og det gjorde jeg med den kule oppskriften på bakte reddiker (som du finner nedenfor). Ved å bake dem i ovnen omgjøres det pepperaktige stinget til pur sødmefull glede som blir sensasjonelt godt når du har litt brunet smør over.

Neste forslag (vi har kommet til nummer seks!) handler om kikerter. Kikerter får du kjøpt i både tørket form (som vannes ut på samme måte som tørka bønner eller erter) og hermetiske på boks eller kartong. Uansett handler hummus om å kjøre kikerter med olivenolje, hvitløk, spisskum, salt og pepper! Dette er svært anvendelig tilbehør som funker som bare tusan til kyllingbryst også.

Og så er det ris! Og det kan jo være dørgende kjedelig, men blir kjempegodt med litt hjelp fra gode krydder, mandler og rosiner. En annen mulighet er risotto, for eksempel med sopp.

Grateng: Lag en tomatsaus, legg skiver med stekt løk og aubergine lagvis i sausen i en ildfast form, dekk den med ost og bak den i ovnen...

Følg Sjuve på Twitter, så får du svar på alt de lurer på om mat

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Erik Hannemann

Glaserte gulrøtter

Slik glaserer du gulrøtter.

Ingredienser:

2 ss brunt sukker (eller hvitt)

4 stk gulrøtter

2 ss smør

1 stk sitronbåter

timian

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bakte gulrøtter

Lei av kokte gulrøtter? Her får de følge av spennende krydder...

Ingredienser:

4 stk gulrøtter

1 stk sitron

1 ss kuminfrø

salt og pepper

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Potetpannekake

Så enkelt er det å lage potetpannekake. Et potetpannekake lages av revne poteter og løk som du presser ned i en stekepanne og steker gyllen med smør.

Ingredienser:

5 stk poteter

0,5 stk løk, vanlig gul

salt og pepper

olje/smør til steking

1 ss rosépepper, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Deluxe Poteter eller Jo Jo Poteter

Dette er en kjempekul vri på ovnsbakte poteter.

Ingredienser:

60 g smør

1 kg poteter, vasket men ikke skrelt

80 g mel

60 g finrevet parmesan, eller annen hardost

2 ts sennepsfrø, knust i morteren

1,5 ts selleri salt (eller sellerifrø knust med salt)

1 ss paprikapulver, eller røkt paprika(pulver)

0,5 ts chilipulver

pepper, sort og nykvernet

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bakte reddiker

Slik blir reddikene supergode med to, tre ingredienser.

Ingredienser:

12 stk reddik

olje

salt

50 g smør

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Hummus

Dette er dippen som passer til nesten alt. Hummus spises i store mengder i Midt-Østen nesten som et obligatorisk innslag i måltidet.

Ingredienser:

1 bokser kikerter

1 fedd hvitløk

1 dl olivenolje

salt og pepper

1 ts spisskum

sitronsaft

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Ris som smaker

En enkel måte å få risen til å smake skikkelig på.

Ingredienser:

1 stk kanel stang (eller 1 teskje kanelpulver

2 dl basmatiris

1 neve rosiner

1 neve mandelflak

kardemomme

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Gratinert aubergine med tomat og hvitløk

På denne måten blir auberginen så god at ingen vil savne noe som helst.

Ingredienser:

1 stk løk

1 stk aubergine

1 bokser tomat

1 ts rosmarin

1 ts estragon

2 fedd hvitløk

150 g ost

1 ts sukker

olje til pensling

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!