Å lage sild, altså sennepssild, rømmesild, tomatsild, karrisild eller hvitløksild er en lek.

Og skal du dekke til en skikkelig julefrokost (her er sjekklista) er silda selvskreven gjest.

Silda ligger og glimrer om kapp med gravlaksen (som du superlett lager slik) til oss blant eggerøre, ribbe, sylte og oksetunge.

Den første gangen jeg bega meg ut på å lage egen sild fryktet jeg mest for selve silda. Hvordan får jeg tak i den? Må jeg salte, sylte eller hva-det-nå-er-for-noe man gjør?

Sild er enkelt

Heldigvis var silda det enkleste. Man kjøper simpelthen en hermetisk boks (Carlo sildefilet er det vanligste, tror jeg). I den boksen ligger det ferdige sildefileter.

Og silda snitter man bare opp i lekre, små biter.

Frykt ikke silda

Frykten for det ukjente er som regel en unødvendig og destruktiv kraft. Særlig i geopolitisk sammenheng, men også da jeg skulle lage sild.

Når du har silda i hus, er resten en lek.

Rømmesild

Rømmesild er kanskje det mest klassiske. Jeg liker å blande rømme og majones, så blir konsistensen litt tykkere.

50/50 er mitt utgangspunkt, men her kan man prøve seg fram. Så derfor: Bland rømme og majones, ha i rødløk, gressløk og biter av sild. Bland. Ferdig!

Rømmesild med hvitløk

Dette er den mest avanserte oppskriften på sild av de tre. Men, fortvil ikke!

Kok hvitløkfeddene i ett minutt, skrell dem, og stek dem i litt smør (eller helt tørr panne) på lav varme i omtrent et kvarter før du hakker dem og blander med rømme majones, og gressløk. Ferdig!

Karrisild

Sild fra Norge og karri fra India er ingen opplagt kombinasjon. Men, sånn er verden: Full av overraskelser!

Karrisild lager du ved å blande majones, rømme, sild - ja - og karri. Ferdig!

Du finner tre oppsrifter nedenfor. De kan du gjerne justere slik at de passer dine ganepreferanser.

God jul!

Følg Sjuve på Twitter, så får du svar på alt de lurer på om mat

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik blir ribbe perfekt

Her er oppskriftene på alle julekakene

Lutefisk for nybegynnere

Slik lager du perfekte muffins

Her kan du søke blant 5. 000 oppskrifter!

 

Christopher SJuve

Rømmesild med ristet hvitløk

Denne må prøves av alle som liker sild. Og de som ikke (tror de) liker sild.

Ingredienser:

2 stk sild

1,5 dl rømme

1,5 dl majones

10 fedd hvitløk

2 ss gressløk

Høyde (px): Bredde (px):
TV 2 © God morgen Norge

Rømmesild

Rømmesild er lett å lage og imponerer mange!

Ingredienser:

2 stk sild efileter

1,5 dl rømme

1,5 dl majones

2 ss gressløk

0,5 stk rødløk

0,5 stk sitron

Høyde (px): Bredde (px):
TV 2 © God morgen Norge

Karrisild

Karrisild lages med fire ingredienser...

Ingredienser:

2 stk sild efileter

1,5 dl rømme

1,5 dl majones

1 ts karri

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!