Det finnes to kategorier sauser. De enkle og de kompliserte. Til de kompliserte hører alle som du må koke kraft og de som bruker egg som bindemiddel (bearnés, hollandaise etc.).

Så har du alle de andre. De som du kan lage i en fei uten verken å beherske noen teknikker eller ha veldig mye tid.

De fleste av disse sausene krever egentlig ikke oppskrifter, bare en idé.

Her kommer mine forslag (det vil si: Det var mange gode svar i forumet, så jeg har stjålet grovt herfra.):

Pestosaus

Crème fraice

Pesto

Bland 2-3 spiseskjeer pesto i ca 2 desiliter crème fraîche.

Passer til: Pasta, fisk og kylling

Frisk yoghurtsaus

Yoghurt

Finhakket agurk

Finhakk agurken. Bland det med yoghurt. (Bruk omtrent en halv yoghurt til to desiliter yoghurt).

Passer til: Fisk og vegetarmat.

Søt sennepsaus

Aprikossyltetøy

Sennep

Bruk den sennepen du liker best. Bland omtrent like mengder sennep som syltetøy.

Passer til: Fisk, oksekjøtt, svinekjøtt og kylling.

(Kan også brukes til pensle ovnsbakt laks med).

Enkel karrisaus

Karri

Smør

Ha en spiseskje karri i en stekepanne og ca 100-150 gram smør. Fres godt og server.

Passer til: Fisk og grillet kjøtt

Frisk soyasaus

soyasaus

lime

Saften fra en lime blandes med en teskje soyasaus.

Passer til: Laks og annen fisk

Balsamicosaus med buljong

Balsamicoeddik

Buljong

Kok ned balsamico til det tykner. Tilsett buljong. Kok til det tykner igjen.

Passer til: Kjøtt og kylling

Rødbetesaus

Sylta rødbeter

Crème fraîche

Kjør rødbeter og crème fraîche sammen med en stavmikser. (Sjekk den kule fargen!). Bruk ca 2 desiliter

Passer til: Oksekjøtt, (f. eks stekt kjøttdeig), kylling, fisk og svinekjøtt.

Balsamico med smør

Balsamicoeddik

Smør

Kok ned balsamico til det tykner. Montèr med smør.

Passer til: Kjøtt og fisk

Enkel cognacsaus

Cognac

Stekesjy (det som er igjen etter du har stekt kjøtt)

Smør/fløte

Ha Cognac i stekepanna med biffsjy. Varm opp, sett fyr på (eller bare kok det ned til en spiseskje omtrent). Rør inn smør i firkanter (og kanskje en fløteskvett).

Passer til: Biff

Cognacsaus

Smør

Cognac

Ha to, tre spiseskjeer konjakk i en kjele. Kok opp. La det putre i et lite minutt før du tar platen av varmen. Ha i 4-6 spiseskjeer smør, en og en, som du pisker inn.

Passer til: Oksekjøtt, kjøttkaker, kylling og svin.

Sennepssaus

Sennep

Crème fraîche

Bland en spiseskje sterk sennep med ca fire spiseskjeer crème fraîche.

Passer til: Kjøtt, fisk og kylling.

Den enkleste hvitvinssausen

Hvitvin

Smør

Slå i et halvt glass hvitvin i stekepanna eller langpann du har stekt fisk i. Rør inn smør i firkanter (og kanskje en fløteskvett).

Passer til: Fisk

Appelsinsaus

Appelsin

Smør

Klem saften ut av en appelsin. Kok inn til omtrent en spiseskje. Rør inn smør i firkanter (og kanskje en fløteskvett).

Passer til: Fisk og and

Sterk saus til fisk

Crème Fraîche

Wasabi/pepperrot

Bland sammen et beger Crème Fraîche og smak til med wasabi eller revet pepperrot.

Passer til: Laks og annen fisk

(Over 10.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik blir laksen god

En oppskrift på glutenfri kake for alle

Her er det beste ostekake-knepene

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Les alt om: