Dette er den siste offisielle vinterhelgen. I alle fall om vi skal tenke at alle fire årstidene har tre måneder. Neste fredag er vi nemlig, så vidt jeg kan se, kommet et lite stykke inn i mars måned.

Forrett

Det får noen konsekvenser for maten. Vinteren gir oss den beste fisken og de beste skjellene. Så derfor hedrer vi vinteren med en skikkelig god fiskesuppe med blåskjell. For noen kan en fiskesuppe virke som et stort prosjekt. La meg fortelle hvor enkelt det kan gjøres: Stek hakkede grønnsaker, ha i fløte og hell det over fiskebitene når det koker. I prinsippet er det faktisk ikke verre enn det.

Har du bare lyst på blåskjell, kan du sjekke denne videoen. Og om du vil gjøre fiskesuppa litt kulere, kan du gjøre lokk-trikset.

Er det slik at det av en eller annen grunn er vrient å få tak i fisk eller blåskjell? Jeg har også lagt ved en super oppskrift på en suppe jeg mener ikke får nok oppmerksomhet. Den spanske mandelsuppa du finner nedenfor er helt fabelaktig. De færreste har smakt den, så om du vil overraske er dette helt perfekt.

Hovedrett

Ikke overraskende er det kjøtt i hovedretten. Rent sensorisk er neppe kjøtt bedre på vinterstid enn sommerstid (det er snarere grunn til å tro at det er omvendt ettersom fe spiser friskt gress på sommerstid, men herom strides de lærde). Når det er sagt, så smaker det best med store, møre kjøttstykker som faller fra hverandre om vinteren. Ikke det at vi misliker mørt kjøtt om sommeren, men det smaker oss bedre når det er hvitt på bakken. Er et bare meg, eller?

Bresering som teknikk er genial (les mer om det her). I all enkelhet går det ut på å brune kjøtt som har fått et meldryss og la det ligge i kraft som nesten kok i timevis. Da er poenget at du bruker billig kjøtt som bog eller høyrygg. Det er mer smak enn de edlere delene (ha meg unnskyldt).

Dessert

Det verste som kan skje med en souflé er at den faller sammen. Og det skjer jo med jevne mellomrom, verden over. Det pussige er at ingen ser ut til å grine på nesen allikevel. Sannheten er at det er godt, enten den blåser seg opp, eller imploderer. Mitt poeng er: Ikke vær redd for å prøve.

Prinsippet er å piske eggehvitene så stive du kan før du blander inn resten av ingrediensene. (Her finner du tre smarte triks som øker sjansen for å lykkes betraktelig).

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (5200 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du omelett

Lars Barmens fløtegratinerte poteter

10 oppskrifter med kjøttdeig

Den aller, aller beste sjokoladekaken...

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Fiskesuppe

I denne fiskesuppen kokes ikke fisken.

Til 2 porsjoner:

150 g laks

150 g hvit fisk, for eksempel torsk

12 stk blåskjell

1 stk kamskjell, eventuelt

1 dl fløte

1 stk løk

1 stk hvitløksfedd

1 stk gulrot

1 stk selleristang

1 ts rosmarin

1 ts dill, frisk

3 ss friske urter, en eller flere av timian, oregano og gressløk

4 dl fiskekraft (gjerne vann og buljong)

smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Mandelsuppe

Det høres rart ut, men mandelsuppe er en herlig, spansk spesialitet.

Til 2 porsjoner:

3 ss olivenolje

100 g mandler, uten skall

3 skiver brød av tørt brød

persille

2 fedd hvitløk

noen safran tråder

salt og nykvernet pepper

1 ts sherry eddik (eller annen eddik)

Høyde (px): Bredde (px):
Colourbox (illustrasjonsfoto)

Bresert okse

Kjøttet blir bare bedre om du lager dette dagen før du skal spise.

Til 4 porsjoner:

1,2 kg høyrygg eller bog fra okse minst 2,5 cm tykk (beregn mer om kjøttet har bein)

1 fl rødvin

1 stk løk

1 stk purre (kun det hvite)

1 stk gulrot

4 fedd hvitløk

1 stk laurbærblad

4 kvast timian

1 stilk bladpersille

7,5 dl kalvekraft

5 dl kyllingkraft

salt

pepper

olje, nøytral

hvetemel

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Sjokoladesouflé

Dette er en oppskrift som er enkel og funker superbra - men du: servér den med en gang!

Ingredienser:

200 g kokesjokolade, lys

1 stk eggeplomme

1 stk vaniljestang

3 ts maisenna

1 dl kremfløte

0,5 dl melk

3 stk eggehvite

5 ss sukker

smeltet smør til smøring av formene

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!