Firkantede helkornbrød

4 stykker

Fire brød i en og samme langpanne - denne måten å bake brød på er superpraktisk.

  • 4 dl hvete helkorn
  • 6 dl vann
  • 5 dl melk
  • 3 ss olje
  • 50 g gjær
  • 2 ss sirup
  • 1 ss salt
  • 1/2 ss knuste korianderfrø
  • 8 dl rugmel ca
  • 7 dl hvetemel
  1. Kok helkornmelet og vann under lokk til grynene er myke, ca 10 minutter. Bland i melk og olje og la blandingen bli fingervarm, 37 grader.
  2. Smuldre gjæren i en bolle. Rør ut gjæren i litt av krossblandingen. Tilsett resten av blandingen, sirup, salt, brødkrydder og mel. Arbeid alt sammen kraftig til en deig.
  3. Strø litt mel over deigen og la den heve under et håndkle i ca 45 minutter.
  4. Ta opp og arbeid sammen deigen på et bakebord påstrødd mel. Form deigen til fire lubne brød og legg dem i en smurt langpanne, ca 30 x 40 cm. Pensle med olje mellom brødene.
  5. La brødene heve under håndkle i ca 45 minutter. Sett ovnen på 200 °C.
  6. Stekes på nederste rille i ovnen i ca 45 minutter. La brødene avkjøles noe, legg de over på rist og la de bli kalde under et håndkle.
Rosmarinbrød

Rosmarinbrød © Linnea Press

Rosmarinbrød

14 stykker

Rosmarinkrydrede porsjonsbaguetter er supert til fest. Bak dem i god tid, frys dem ned og varm dem opp rett før gjestene kommer.

  • 50 g gjær
  • 5 dl vann
  • 3 ss olivenolje
  • 2 ts salt
  • 3 ss fersk, hakket rosmarin
  • 2 ss flytende honning
  • ca 8 dl hvetemel og 4 dl rugmel, blandet
  1. Smul opp gjæren i en bolle. Varm vannet til det er fingervarmt, 37 °C. Rør ut gjæret i vannet. Tilsett olivenolje, salt, rosmarin og honning. Arbeid melet kraftig inn, slik at du får en smidig deig.
  2. La deigen heve i omtrent 40 minutter under håndkle.
  3. Hell deigen ut over på et bord med mel, men ikke kna den. Del deigen i 14 biter. Form dem til smale lengder, som måler omtrent 25 cm.
  4. Legg brødene på plater med bakepapir. La de heve under håndkle i ca 30 minutter.
  5. Sett ovnen på 250 °C. Stek midt i ovnen i omtrent 12 minutter.

Tomatfocaccia

1 stort brød

Dette store brødet er perfekt å servere sammen med en suppe eller til en buffet. Å bake i en langpanne er veldig praktisk, siden du slipper all jobben med å kjevle og rulle - det er bare å klemme deigen ut i langpannen.

  • 50 g gjær
  • 6 dl vann
  • 2 ts salt
  • 2 ss olivenolje
  • ca 13 dl hvetemel
  • 3 ss olivenolje til pensling
  • 150 g coctailtomater
  • fersk rosmarin
  • ca 2 ts flaksalt
  1. Smuldre gjæren i en bolle. Ha i fingervarmt vann (37 °C). Rør ut gjæren i litt av vannet. Tilsett resten av vannet, salt, 2 ss olivenolje og mel. Arbeid deigen sammen i noen minutter, den skal være løs.
  2. Pudre over litt mel og la deigen heve under et håndkle i ca 40 minutter.
  3. Hell degen over i en langpanne med bakepapir og trykk den ut med mel på hendene. Lag små hull i deigen med fingrene og hell over 3 ss olivenolje. Del opp tomatene og trykk dem litt ned i deigen. Trykk også ned noen rosmarinkvister og strø over flaksalt.
  4. La deigen heve under et kjøkkenhåndkle i ca 15 minutter. Sett ovnen på 225 °C.
  5. Stek brødet i midten av ovnen i ca 25 minutter. La brødet avkjøles litt og server det helt nystekt. La hver enkelt bryte av en passe stor del - eller skjær brødet i biter.
Tomatfocaccia

Tomatfocaccia © Linnea Press

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

Godmorgenboller

8 stykker

Dette er brødet for deg som liker å skjemme bort både deg selv og omgivelsene. Forbered rundstykkene på kvelden, la dem heve i kjøleskapet over natten og stek dem til frokost.

  • 25 g gjær
  • 2 dl kald melk
  • 1 dl cottage cheese, lett
  • 2 ss rapsolje
  • 1 1/2 ts salt
  • 6-7 dl siktet speltmel
  • 1 vispet egg
  • 1/2 dl sesam- eller valmuefrø
  1. Rør ut gjær i melken. Tilsett cottage cheese, olje, salt og det meste av melet. Arbeid alt sammen til en smidig deig.
  2. Del deigen i åtte deler og forme dem til runde boller. Legg dem på et bakepapir på en bakeplate. Legg over et kjøkkenhåndkle. La heve i kjøleskapet i 8-10 timer.
  3. Sett ovnen på 225 °C. Pensle brødet med vispet egg og strø over sesamfrø.
  4. Stek rundstykkene i midten av ovnen i ca 20 minutter.
Godmorgenbolle

Godmorgenbolle © Linnea Press

Brød med godsaker

1 brød

Havregryn, spelt, linfrø, nøtter og frukt. Kan man bli annet enn kvikk og rask av dette lettbakte og sunne brødet?

  • 2 dl fiberrik havregryn
  • 5 dl siktet speltmel
  • 1 dl knuste linfrø
  • 1 dl rosiner
  • 1 dl grovhakkede hasselnøtter
  • 2 ts bikarbonat
  • 1 ts salt
  • 4 dl surmelk/kefir
  • 1/2 dl flytende honning
  • 1/2 dl tyttebærsyltetøy
  1. Sett ovnen på 200 °C. Bland alt det tørre sammen i en bolle. Rør også sammen kefir, honning og syltetøy.
  2. Hell røren over i en smurt, avlang bakeform som rommer ca 1 1/2 liter.
  3. Stek brødet på nederste rille i ovnen i ca 1 time. Legg det ferdigstekte brødet på en rist og la det avkjøles under et kjøkkenhåndkle.
Brød med godsaker

NYBAKT: Brød med godsaker © Foto: Linnea Press

Sitronboller med pistasj

Ca 48 stykker

Å smaksette deig med nystøtt kardemomme er et must for meg, men fyllet varierer jeg gjerne etter behov. Denne gangen ble det sitron og pistasjenøtter.

  • 125 g smør
  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 1/2 ts salt
  • 1 dl strøsukker
  • 2 ts nystøtt kardemomme
  • 14-15 dl hvetemel

Fyll

  • 125 g mykt smør
  • revet skall av 2 vaskede sitroner
  • 3/4 dl strøsukker
  • 1 dl hakkede usaltede pistasjenøtter

Til pensling

  • 1 egg
  • Perlesukker
  • Grovhakkede pistasjenøtter
  1. Smelt smøret i en kjele, tilsett melken og varm til fingervarmt, 37 °C. Smul gjæren i en bolle og rør den ut med litt av melkeblandingen.
  2. Tillsett resten av melkeblandingen, salt, sukker, kardemomme og nesten alt melet. Spar litt mel til utbakingen. Arbeid alt kraftig sammen til en smidig deig. La deigen heve under et kjøkkenhåndkle i ca 30 minutter.
  3. Bland sammen ingrediensene til fyllet.
  4. Legg deigen på et melet bord, kna den lett og del den i to deler. Kjevle ut hver del til en avlang kake, ca 25 x 50 cm.
  5. Smør utover sitronsmøret på halve deigen og brett den andre delen over. Skjær deigen tvers over i ca 2 cm brede remser. Del remsene på langs, men la dem henge sammen øverst, som et par bukser. Vri dem og lag en løs knute.
  6. Legg bollene på plater med bakepapir og la dem heve under kjøkkenhåndkle i ca 30 min. Sett ovnen på 225 °C. Pensle bollene med vispet egg og strø over perlesukker og pistasjenøtter.
  7. Stekes i midten av ovnen i 6-8 minutter. La bollene kjøle av på rist under kjøkkenhåndkle.
Sitronboller med pistasj

Sitronboller med pistasj © Linnea Press

Eplekake med tyttebær

Ca 10 biter

En saftig kake med både frukt og bær. God som den er, men litt vaniljesaus ved siden av smaker alltid godt!

  • 200 g romtemperert smør
  • 2 1/2 dl strøsukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 4 egg
  • 4 dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 dl matyoghurt
  • 2 epler
  • 1 ts kanel
  • 1/2 dl tyttebærsyltetøy
  1. Sett ovnen på 175 °C. Smør og dryss mel i en rund form som rommer 1 1/2 liter.
  2. Rør smør og sukker porøst. Tilsett vaniljesukker og egg, ett om gangen. Bland mel og bakepulver. Bland det inn i røren sammen med yoghurten.
  3. Skrell og fjern kjernene i eplene, skjær dem i biter og bland dem med kanel.
  4. Hell halve røren i formen. Legg halvparten av eplene i og halvparten av syltetøyet. Hell over resten av røren, eplebiter og syltetøy. Rør litt rundt i røren med en skje slik at det blander seg.
  5. Stek kaken på nederste rille i ovnen i 50 - 60 minutter. Kjenn etter med en pinne om den er gjennomstekt.
Eplekake med tyttebær

Eplekake med tyttebær © Linnea Press

Havre- og sjokoladecookies

24-30 stk

Havrekaker med mørk sjokolade. Kan det bli særlig bedre?

  • 200 g romtemperert smør
  • 3 dl råsukker
  • 2 egg
  • 1 ts salt
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl hvetemel
  • 1 ts bikarbonat
  • 200 g mørk sjokolade
  1. Sett ovnen på 200 °C. Rør smør og sukker porøst. Tilsett egg, ett om gangen, salt, vaniljesukker og havregryn.
  2. Bland mel og bikarbonat og rør det ned i røren. Grovhakk sjokoladen og rør den inn.
  3. Legg deig på bakepapir/bakeplaten, form de til cookies og seks stykker per plate.
  4. Stek midt i ovnen i ca 10 minutter. La kakene kjølne på papiret.
Havre- og sjokoladecookies

Havre- og sjokoladecookies © Linnea Press

Nøtte- og karamellbiter

Ca 48 stk

Her har jeg bakt en hel langpanne med «småkaker». De bruker forsvinne raskt, men skulle det bli noen til overs går det fint an å fryse dem.

  • 5 dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 dl strøsukker
  • 150 g smør
  • 1 egg

Fyll

  • 3 dl strøsukker
  • 1/2 dl sirup
  • revet skall av en appelsin
  • 150 g smør
  • 1/2 dl kremfløte
  • 2 ss hvetemel
  • 300 g blandede nøtter, f.eks valnøtter, mandel, hasselnøtter
  1. Hakk sammen mel, bakepulver, sukker og smør, gjerne i en kjøkkenmaskin. Tilsett egg og arbeid alt raskt sammen til en deig.
  2. Legg deigen i en plastpose och la den hvile i kjøleskapet i ca 1 time. Sett ovnen på 200 °C.
  3. Trykk ut deigen på bakepapir i en langpanne, ca 30 x 40 centimeter. La deigen gå opp ca 1 cm på kanten. Prikk bunnen med en gaffel.
  4. Forstek bunnen i midten av ovnen ca 10 minutter.
  5. Grovhakk nøttene.
  6. Bland sukker, sirup, appelsinskall, smør, kremfløte og mel i en kjele. La alt smelte til en røre på svak varme, uten at det begynner å koke. Bland inn nøttene.
  7. Bre ut røren over bunnen. Stek i midten av ovnen i ca 15 minutter. La kaken kjøle av. Skjær den i ruter med en skarp kniv.
Nøtte- og karamellbiter

Nøtte- og karamellbiter © Linnea Press

Kardemommeskorper

Ca 30 stk

En kakeboks med tørre kaker er alltid bra å ha hjemme. Disse sprø kardemommeskorpene er lette å bake og holder lenge.

  • 100 g smør
  • 1 dl rå- eller strøsukker
  • 1 ss nystøtt kardemommekjerner
  • 1 egg
  • 1 dl matfløte
  • 5 dl siktet spelt- eller hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  1. Sett ovnen på 200 °C. Rør smør og sukker smidig i kjøkkenmaskin eller for hånd. Rør i kardemomme, egg og fløte.
  2. Bland mel og bakepulver og rør det inn. Arbeid alt sammen til den deig.
  3. Rull ut deigen til tre lengder. Legg dem på en plate med bakeplatepapir. Trykk dem ned, slik at de blir ca 4 cm brede.
  4. Stekes midt i ovenen i ca 10 minutter.
  5. Skjær lengden i lange, smale skiver på skrå og legg dem tilbake på platen med snittflaten opp. Stek videre i midten av ovnen i 5 minutter.
  6. Skru av ovnen, åpne ovnsdøren og la skorpene stå der inne i ytterligere 30 minutter.

Les også: Nostalgisk barne-tv på nettet

Les også: - Dere sitter bare på rumpa

Del oppskriftene med andre!

Kardemommeskorper

KARDEMOMMESKORPER: Veldig gode å spise til te. © Foto: Linnea Press

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!