Vi har allerede forelsket oss i alfredo, bolognese og carbonara, men det finnes så mange flere gode pastasauser å velge blant, og de siste årene har jeg fått en ny favoritt.

Best med tomat

Spør du en italiener, er det pastarettene fra hans hjemregion som er best. Basta!

Her hjemme er dog ikke smaksløkene våre styrt av geografien, og jeg kan selv bestemme hvilke pastaretter jeg liker best.

Min favoritt heter amatriciana, og er opprinnelig fra Amatrice like ved Abruzzo, midt i Italia. Her lages den bianco (uten tomat), men jeg liker den best rosso (med tomatsaus), slik den serveres i sitt andre hjem Roma.

Heite saker

Amatriciana-sausen skal være ganske heit. Jeg synes den blir aller best når jeg bruker tørket chili, men du kan erstatte med frisk chili.

Tradisjonelt skal amatriciana lages (i likhet med carbonara) med guanciale, som er konserverte svinekjaker. Med andre ord ikke noe du finner i en gjennomsnittlig dagligvare.

Jeg pleier derfor å bruke pancetta, men bacon går og fint.

Bruker du bacon så tilfør gjerne litt grovkvernet pepper, samt et par friske einebær om du har.

Flere pastaalternativer

Når det gjelder valg av pasta til å følge sausen, er det tradisjonelle valget bucatini (tykk, hul spagetti), men bruk gjerne spagetti, rigatoni, penne eller makaroni om du vil.

Til pasta blir det på en måte best med italiensk i glasset uansett hvordan du vrir og vender på det - her er en samling rimelige italienere.

Les også:

De beste, billige rødvinene

Dette trikset gjør eplekaka super

Dessert av bare vann og sjokolade

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Spagetti amatriciana

Den aller beste pastasausen. Bruk gjerne halv mengde pancetta om det er ønskelig med en slankere og rimeligere saus.

Til 4 porsjoner:

500 g spagetti, bucatini, makaroni eller penne

400 g pancetta eller bacon (eventuelt mindre)

olivenolje

2 stk rødløk

3 fedd hvitløk

1,5 ts tørket chili uten frø (eller etter smak)

3 stk einebær (kan sløyfes)

salt

pepper

finhakket bladpersille

pecorino eller parmesan

Tomatsausen:

3 ss olivenolje

1 stk løk, hakket

2 fedd hvitløk, finhakket

4 klype tørket timian

2 dæsj rødvinseddik

1 ts sukker

2 bokser hakkede tomater

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!