2011 begynner ikke helt ulikt 2010. De fleste er komfortable med tanken om at det er et år til neste juletallerken. Og ingen baker småkaker i januar.

I tillegg føles lommeboken merkbart smalere enn for noen uker siden. Da er det kjekt å ha en ukemeny med billig mat. (Du kan også lage denne suppa som koster ca 12 kroner og er for to personer).

For én ting er sikkert: Jeg nekter å legge meg like flat som lommeboken for ulvemåneden. Niks. De kjipe, kjedelige og triste ukene blir enda verre om maten (tross alt, det viktigste) kan beskrives med de samme adjektivene. Så løsningen er å lage smakfull mat - som ikke koster skjorta.

Tre oppskrifter

Jeg har samlet tre oppskrifter som oppfyller kravene til økonomi og smak. Den første retten er en fabelaktig chili con carne. Oppskriften er ganske mild, men poenget er chili-styrken justeres etter egen gane. Du kan gjerne være litt modigere enn oppskriften råder. Du serverer den med rømme og tortillachips (ikke nødvendig om du virkelig er på lavbluss...).

Den andre oppskriften har også sine røtter Mexico. Det er en quesadilla (uttales kesadija). Det er tortilla (lefser) som smøres med smøreost og krydres med korianderpulver. På lefsene legger du kyllingkjøttdeig som er godt krydret (gjerne med hjemmelaget tacokrydder). Ha på litt revet ost, brett dem sammen og stek dem sprø og deilige i stekepannen. (Advarsel: Du får dilla på dem).

Oppskriftene finner du nedenfor.

Følg Sjuve på Twitter eller Facebook (Vi har runda 3000!)

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her

Les også:

Her er verdens beste lunsj

Endelig: Verdens beste kjøttboller

Endelig: Den perfekte vaffeloppskriften

Slik lager du indisk kylling

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Peter Berg

Chili con carne med rømme og tortilla

Chili con carne er nydelig hverdagsmat som metter og varmer. Det er overraskende enkelt å lykkes med chili con carne og når du serverer med tortillachips og rømme er suksessen sikret.

Til 4 porsjoner:

2 stk løk

0,5 kg kjøttdeig

1 ss tomatpuré

2 stk tomatboks

5 fedd hvitløk, skrelt

3 stk soltørkede tomater, hakket

3 stk gulrøtter, skrelte

2 bokser bønner, f. eks kidneybønner

1 ts kuminfrø

1 ts korianderfrø eller pulver

1 stk chili, eller flere

1 ts chilipulver

2 stk paprika

4 ss rømme

tortillachips

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Quesadilla med kylling

Du vil bli forbløffet over hvor godt dette er. Det må prøves! Quesadillas lages med tortillas som stekes i panna.

Ingredienser:

200 g kyllingkjøttdeig

1 stk løk

2 ts tacokrydder

100 g smøreost

1 ts korianderfrø

2 stk vårløk

1 stk rød chili

100 g revet hvitost

4 stk tortilla (lefse som kjøpes ferdig)

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Biryani - indisk kyllingrett

Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.

Til 4 porsjoner:

5 stk poteter

2 stk løk

2 fedd hvitløk

0,5 ts chilipulver

4 cm ingefær

0,5 ts gurkemeie

1 ts knust kumin

3 stk tomater

2 ss yoghurt

0,5 ts kardemomme

1 ts kanel

1 stk kylling, delt i åtte (eller fire kyllingbryst delt i biter)

Risen

1 stk løk

2 stk nellikspiker

1 ts kanel

2 cm ingefær

1 klype safran

1 ts kardemomme

500 g basmatiris

vann

3 ss flytende kylling kraft

salt og pepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!