Oppskrift på tilbehør til kalkun

Tilbehøret som gjør kalkunen perfekt

Her har du oppskriftene du trenger til jule- og nyttårskalkunen.

KALKUNTILBEHØR: Tranebærsaus
KALKUNTILBEHØR: Tranebærsaus © Foto: Håvard Egge

Fortsatt et godt stykke bak de gamle traverne lutefisk, ribbe og pinnekjøtt kommer kalkunen halsende. Hvert år noen hakk nærmere, og i stadig saftigere utgave jo mer erfaring vi får med den.

Sjuve viser hvordan kalkunen skal tilberedes.

Men, hva skal vi servere til dette gigantiske beistet?

Stuffing - et valg

Første avgjørelse som må tas er om kalkunen skal fylles med stuffing.

Og i så fall: Går du for den "voksne" varianten med lever og farse? Eller, den amerikanske varianten med maisbrød og breakfast sausage, slik vår norskamerikaner Craig Whitson pleier å gjøre?

Nekter du å fylle kalkunen med noe i det hele tatt? Da kan du gjøre som Hellstrøm, og lage en kalkunfarse som serveres ved siden av.

Dette blir med andre ord godt uansett!

Grønt

Det som er sikkert er at med alt dette kjøttet på tallerken må det noe grønt til for å friske opp.

Til kalkunmiddagen er det definitivt godt med mye dampede, ovnsbakte eller kokte grønnsaker. Personlige favoritter er rosenkål, erter og gulrot (klikk og se om du får maks ut av gulrøttene).

En annen julefavoritt som passer godt er rødkål - gjerne laget slik Hellstrøm liker å gjøre det til ribbemiddagen.

Til slutt står valget mellom potet eller søtpotet. Jeg tipper jeg kommer til å gjøre som Ole Brumm, og si "ja takk, begge deler". Det er egentlig liten grunn til noe annet når du kan bake dem sammen i ovnen slik Sjuve gjør i oppskriften under.

Sauseglad

Er du glad i mat, så er jeg bombesikker på at du elsker saus. Og det gjør jaggu kalkunen også. Den simpelthen forlanger saus. Ikke én, men to sauser!

For det første må kalkunen ha en skikkelig kjøttsaus, fløtesaus eller lignende, som for eksempel brødsaus eller denne sjysausen.

Dessuten trengs det et innslag av noe friskt, og det klassiske valget er da tranebærsaus (sjekk oppskriften min under). Får du ikke tak i tranebær vil naturligvis ripsgele eller, enda bedre, tyting gjøre susen.

Og du! Lag alltid for mye kalkun. Kalkunrester og waldorfsalat er en hit dagen derpå.

Les også:

Her er kokeboka du skal gi bort

Dette er den beste konfekten

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Slik lager du perfekt ribbe

Her kan du søke blant 5.000 oppskrifter!

henter innhold
henter innhold
henter innhold

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

Deilige spareribs på asiatisk vis.

Sjekk hvordan de lager spareribs i Thailand

Det er på tide å bli kjent med Kaduk Muu Yang.

Det er både chili, hvitløk og ingefær i denne retten.

Blåskjell som du aldri har smakt dem

Pad Hoi Malaeng er en både spicy og deilig vri på blåskjell.

Cæsarsalat

Salaten du aldri blir lei av

Den lages over hele verden. Hvorfor det?

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Drikken du ikke tror du vil like

Men, som du garantert vil elske. Du blander øl og...?

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Kaldt, enkelt og supergodt!

Sommermaten skal være lett

Lag den perfekte hamburgeren

Oppskrifter fra mesterkokkene Trond Moi og Bent Stiansen.

Hva gjør vi med rips?

Ikke bare Ibsen slet med ripsen. Her er 40 oppskrifter med urbæret.