© Foto: Erik Hannemann

Kalkun!

Kalkun lager seg ikke selv. Kalkun trenger enn oppskrift. Og særlig fordi mange lager kalkun bare en gang i året.

For mange lar kalkun markere avslutningen på året. Kalkunen har blåst alle konkurrenter av banen i kampen om å bli festens fugl. Gratulerer.

Årets kalkun

Har du aldri laget kalkun før? Eller husker du ikke hvordan du gjorde i fjor? Ble kalkunen tørr?

Slapp av, dette går fint. Rent kjøkkenpolitisk er det lite som skiller en kylling fra en kalkun. Prinsippet er at kjøttet skal bli 70 grader. Da blir det ikke tørt.

Det aller beste er å skaffe seg et digitalt steketermometer. De er ikke dyre og fåes i kjøpt mange steder (Jernia, Nille, Claes Ohlson etc). Termometeret er også fantastisk å bruke til fisk og kjøtt.

Ikke stuffing i kalkun

I oppskriften du finner i videoen er det ikke stuffing i kalkunen.

Hvorfor?

Jo, fordi stuffingen gjør at du må steke kalkunen enda lenger og dermed risikerer du at kjøttet tørker ut. Ferdig snakka. Sjekk ut videoen og print ut oppskriften nedenfor!

Det er vanlig å servere kalkunen med waldorfsalat.

Har du lyst på noe annet til kalkunen? Da kan du sjekke ut disse forslagene

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her

Avstemning

Hva liker du best?

77% stemmer

Kalkun

4% stemmer

Gås

19% stemmer

And

Erik Hannemann

Klassisk kalkun

Mange sverger til den kontinentale tradisjonen med å servere fugl på julaften. Langt flere spiser kalkun på nyttårsaften og mange liker å lage det i påsken. Mange mener den fort blir tørr fordi den står for lenge i ovnen. Det unngår du med steketermometer! Den er ferdig på 70 grader.

Til 6 porsjoner:

Kalkunen

1 stk kalkun

1 stk hel hvitløk

0,5 potte estragon

6 stk sjalottløk

100 g smør

mandelpoteter

salt og pepper

Saus

smør, til steking

kalkun ens innmat, det som er inne i posen

1 stk løk

1 stk selleristang

4 stk timiankvist

3 dl kremfløte

Høyde (px): Bredde (px):

© Foto: Erik Hannemann

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!