Annonse

I anledning kanelbollens dag i Sverige legger vi ut denne fine saken som ender opp med deilige kanelboller.

I 2002 utropte Jeff Chu i Time Magazine rosinbollen til smaken av Oslo.

Ikke så rart. Vi nordmenn elsker jo boller.

Franskmennene har sin brioche og danskene sine wienerbrød,mens vi her hjemme har størst tradisjon for hvetebakst, enten vi fyller deigen med rosiner, sukat, kanel, eller vaniljekrem og melis.

Selv har jeg alltid vært svak for kanelbollen, men hvetedeigen i oppskriften under kan du også bruke til å lage skolebrød, rosinboller eller julebrød.

Norsk tradisjon

Mange har en gammel og kjær oppskrift på bolledeig som de sjelden eller aldri avviker fra.

Hvis vi tenker etter så er det jo egentlig med bolledeig her til lands som det er med bacalao i Portugal eller paella i Spania. Hver familie har sin egen vri.

Det finnes antakelig fortsatt et uendelig antall familieoppskrifter som har gått i arv der ute, men de siste tiårene har vi nok ikke vært like flinke til å ta vare på de gamle familieoppskriftene. Dette har ført til at det i dag er et behov for oppskrifter på tradisjonsmat i bøker eller på nettet.

Og er det én oppskrift vi nordmenn virkelig trenger, så er det nettopp en på god bolledeig.

Diskuter bolledeiger og del med oss dine oppskrifter i kommentarfeltet nedenfor.

Les også:

Ti middager på ti minutter

Sjokoladekaker blir ikke bedre enn dette

Slik lager du perfekte brownies

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Kanelboller

Dropper du kanelblandingen blir dette til vanlige hveteboller.

120 min

1 kg hvetemel, siktet

150 g sukker

150 g smøri terninger

2 ts salt

2 ts kardemomme

6 dl helmelk

50 g ferskgjær

Kanelfyll:

2 ss kanel

100 g smør, romtemperert

100 g sukker, gjerne rørsukker

Fremgangsmåte

Varm opp melka til 30 grader og rør ut gjæren.

Bland alle ingrediensene (bortsett fra kanelfyllet) i en bolle og sett eltekroken på kjøkkenmaskina. Elt i åtte minutter - først noen minutter på lav hastighet deretter resten av tiden på middels hastighet.

Sett deigen på et lunt sted, dekk den til og la den heve i 1 time.

Slå ned deigen, og la den heve i 30 minutter til.

Kjevle ut deigen til et rektangel på omtrent 40 x 60 cm.

Bland sammen smør, sukker og kanel, og smør et jevnt lag på bolledeigen.

Rull bolledeigen til en 60 cm lang pølse.

Del opp i 12-15 kanelsnurrer og legg dem pent på to stekebrett.

La bollene etterheve i en halvtimes tid før du pensler med melk eller egg og steker på 220 grader i 10-15 minutter.

Høyde (px): Bredde (px):

Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Vin og øl til pinnekjøtt 2014

Vin og øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt kan være bare saltet, men også saltet og røykt. Det krever litt forskjellig drikke, og vi anbefaler både øl og vin.