Annonse

Vaniljekrem er noe man kjøper. Eller?

Del

Jovisst kan man kjøpe det på kartong. Og det er lettvint. Men det er ikke noe du kan være stolt av.

Først når du lager maten selv, og ser at det blir godt og kult, først da begynner det å bli moro på kjøkkenet.

Lag det selv!

Vaniljekrem er en av de tingene som matindustrien nesten får til (de kan aldri få til noe skikkelig fordi det lages i kjønnsløse fabrikker med børsta, sterilt stål og hvite frakker - der er det ikke rom for kjærlighet, sånn er det bare). Dersom du vil spise noe uten "modifisert maisstivelse, stabilisator (natriumalginat E 401, karragenan E 407, tetranatriumdifosfat E 450), aroma, farge (betakaroten E 160a)" (fra innholdsfortegnelsen på Piano vaniljekrem) er det sikrest å lage det selv. (Og legg merke til at jeg ikke faller for fristelsen til å spørre om du finner noe vanilje i vaniljekrem-ingrediensene).

Og så er det så enkelt!

De to tingene du må kunne er:

  • Dele eggeplomme og eggehvite
  • Skrape ut frøene fra en vaniljestang

Du skraper ut frøene fra vaniljestangen og koker det opp med melken. Det heller du over eggeplommer som er pisket med sukker og maisenna. Så varmer du det forsiktig opp (se detaljerer i oppskriften).

Mange muligheter

Når du behersker vaniljekremens hemmeligheter har du plutselig et kraftig hverdagsvåpen for hånden. Du kan for eksempel lage en superenkel dessert ved å tine bær (legg dem i en skål på benken så tiner du mens du lager middag. På med litt vaniljekrem - og vips! - alle synes du er genial.

Den kan også serveres til denne supergode eplekaka. Har du lyst til å lage en perfekt boller, kan du dele dem i to og ha litt vaniljekrem mellom.

Et tredje forslag er sjokoladepudding (sjekk oppskriften her!).

Har du flere forslag til hva vaniljekrem kan brukes til? Ikke nøl med å bruke kommentarfeltet nedenfor! Vi har for vane å sende morsomme gaver i posten for gode innlegg.

Oppskriften på vaniljekrem finner du nedenfor.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her

Få med deg alt! Følg Sjuve på Twitter

Les også:

- Slik har du ikke laget pølse og potetstappe før

De beste, billige rødvinene

Ti middager på ti minutter

- Sjokoladekaker blir ikke bedre enn dette

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Vaniljekrem med ekte vanilje

Det er enkelt å lage og praktisk å kunne når du vil ha en rask dessert.

15 min

1 stk vaniljestang

5 dl helmelk

5 stk eggeplomme

1 dl sukker

2 ss maisenna

2 dl kremfløte

Fremgangsmåte

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frø og stang i en kjele med melk og kok opp. Pisk godt så vaniljefrøene ikke klumper seg.

Pisk eggeplommene med sukker og maisenna i en bolle som tåler kokende vann. Ha i én spiseskje vann om det blir for tykt.

Fjern vaniljestangen fra melken. Hell det over eggeblandingen og pisk kraftig. Ha det tilbake i kjelen og varm forsiktig opp. Pisk hele tiden.

Hell blandingen gjennom en sikt og la den avkjøle seg.

Pisk kremfløten stiv og vend det inn. Man kan også ha en dæsj med rom, cognac eller whisky for å variere.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):

Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Vin og øl til pinnekjøtt 2014

Vin og øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt kan være bare saltet, men også saltet og røykt. Det krever litt forskjellig drikke, og vi anbefaler både øl og vin.