Vi har alle et forhold til karamellsaus. Jeg skal ikke peke fingre, men konstaterer at den her hjemme er en undervurdert saus.

Og, nei, den på plastflaske er ikke i nærheten av så god som den du lager selv.

Jeg fikk virkelig øynene opp for karamellsaus på en enkel bistro i Paris for noen år siden. Etter å ha spasert rundt i Montmartre fant vi sjarmerende Bistro Poulbot, hvor vi bestemte oss for å spise lunsj. Her ble vi servert en tre-retter med meget god fransk bistromat. Til dessert fikk vi brioche med karamellsaus.

Den desserten er det en her i huset som ikke kommer til å glemme. Blir det snakk om brioche og karamellsaus blir hun garantert salig i blikket.

Mange kan det grunnleggende

Mang en husfar eller husmor har lært seg å smelte sukker for å kunne lage karamellpudding til jul, konfirmasjon eller 17. mai-feiringen.

Da har de samtidig tilegnet seg kunnskap om hvordan karamellsaus lages.

Her er en leksjon i hvordan lage karameller.

Det er noen fallgruver, men spesielt vanskelig er det ikke å lage karamellsaus.

For det første er det viktig å ha kontroll på varmen. Blir det for varmt så brenner sukkeret seg, og da må du begynne på nytt.

Jeg pleier å sette kasserollen på middels varme og ta tiden til hjelp. Sukkeret får ligge i fred og smelte uten at jeg rører i det. Jeg innrømmer at jeg har blitt utålmodig flere ganger. Det har endt med at sukkeret har krystallisert seg og blitt umulig å ha med å gjøre.

Når sukkeret i bånn har smeltet må kasserollen beveges forsiktig så det ikke brenner seg.

Underveis er det også viktig å passe på så sukkeret ikke krystalliserer seg og blir brent langs kasserollekantene, hvor det er ekstra vanskelig å få løst igjen. For å unngå dette har jeg alltid en kopp med kaldt vann og en børste som jeg bruker til å pensle i overgangen mellom kasserollekanten og sukkeret.

Er du likevel uheldig og får størknet karamell i kasserollen er det et enkelt triks for å fjerne dette uten å måtte skrubbe som en gal med stålbørsten. Bare hell vann i kasserollen og gi det et godt oppkok. Slå så ut det kokende vannet, som har løst opp karamellen, og så er kasserollen klar til å vaskes på vanlig måte.

Undervurdert saus

Når sukkeret har smeltet skal det kokes til mørk karamell. Bruk nesa nøye gjennom hele prosessen. Lukter det brent må du begynne på nytt.

Med en gang sukkeret har blitt mørk karamell pleier jeg å tilsette smør i terninger som røres inn med en tresleiv. Pass på hvis det er så varmt at det freser heftig - kokende karamell på huden vil du så absolutt unngå. Det svir!

Tilslutt røres varm fløte inn i blandingen. Dette kokes noen minutter før karamellsausen siles.

Avkjøl sausen under omrøring, og oppbevar den i en tett beholder i kjøleskapet.

Hell den over is, kaker, og puddinger, som for eksempel denne fløyelsmyke panna cottaen, og bli forundret over hvor godt karamellsaus egentlig er.

Les også:

Risottoen blir perfekt med disse rådene

Slik lager du spaghetti carbonara

Sjokoladekaker blir ikke bedre enn dette

Matlaging: De vanligste feilene

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Karamellsaus

Vær ekstra varsom når du jobber med smeltet sukker.

Ingredienser:

100 g mørkt rør sukker ev bruk vanlig sukker

40 g smør, usaltet

3 dl kremfløte, ev bare 2 dl om du ønsker en kraftigere saus

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!