Høsten er tiden for vafler, boller og muffins.

 

De aller fleste lager både boller og vafler titt og ofte - og gjerne uten oppskrift. Det liker jeg. Samtidig liker jeg også å spandere noen minutter på hvordan jeg kan få de litt bedre.

Litt bedre vafler

Ta vafler for eksempel. De færreste har natron (hva er det?) og surmelk i dem. Dersom du gjør det, blir de mye sprøere enn de ellers ville blitt.

Og dersom du liker oppskriften kan du printe ut denne og henge den på kjøleskapet.

Litt bedre boller

Om du vil ha bollene et lite hakk vassere er etterheving stikkordet. Det er liten tvil om at det slurves mye med etterheving her i landet. Etterheving, om det skulle være tvil er heving nummer to. Altså: Først hever deigen. Så triller du boller. Deretter er de klare for ovnen - nei! De skal nemlig dekkes til og heve på bakebrettet. Og først nå er de klare for ovnen. Her ser du videoen.

Litt bedre muffins

Når man lager en røre til muffins er det viktig å ta seg sammen. Ikke bli for ivrig. Ikke for voldsom. Bruk en tresleiv, aldri håndmikser, og rør omkring 20 ganger. Forsiktig. På den måten blir det porøse, fine muffins (hvor glutenet ikke danner lange tråder som gjør dem seige).

Oppskriftene finner du nedenfor!

Les også:

Her er oppskriften på tiramisu

Slik blir kyllingen skikkelig saftig

- Sjokoladekaker blir ikke bedre enn dette

Slik lager du perfekte brownies

 

Her kan du søke blant 5.000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Den perfekte vaffeloppskriften

Du trenger ikke lete lenger. Her er den perfekte vaffeloppskriften. Vafler blir aldri det samme igjen etter at du har smakt disse. Oppskriften holder til 10-12 plater.

Til 4 porsjoner:

2 stk egg

1,5 dl sukker

3 dl kulturmelk, skummet

3,5 dl helmelk

350 g hvetemel

1 ts bakepulver

1 ts natron

1 ts vaniljesukker

1 ts kardemomme

150 g smør, smeltet

Høyde (px): Bredde (px):

Boller

Disse bollene blir perfekte hver gang. Det er bake-ekspert Marit Røttingsnes Westlies oppskrift.

Ingredienser:

100 g smør, romtemperert

575 g hvetemel, og eventuelt litt til

90 g sukker

0,5 ts bakepulver

0,25 ts salt

1 pk gjær for søte deiger, fersk eller tørr

3,5 dl melk

eventuelt noen rosiner

1 stk egg til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Astrid Hals

Muffins med sjokoladebiter

Sjokoladeglasur og knasende kakestrøssel gjør disse muffinsene ekstra gode.

Ingredienser:

200 g smør

2 dl sukker

4 stk egg

5 dl hvetemel

2 ts bakepulver

2 dl kefireller kulturmelk

125 g kokesjokoladei små biter

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!