Kanskje er det allerede bestemt at det blir lam i helga - her får du i tilfelle oppskriften på et enkelt og perfekt lammelår.

Om du har gjort unna høstens store lammemiddag foreslår jeg å rette oppmerksomheten mot kanskje det aller beste kjøttet Norge har å by på. Jeg tenker på viltkjøtt.

Denne helgen er det nemlig duket for Sjuves viltgryte på min helgemeny (sjekk videoen her).

Er du så heldig at du har viltkjøtt i fryseren kan du lese her hvordan kjøttet bør tines.

Om du må kjøpe kjøttet i butikken finner du det i verste fall i frysedisken.

Rødvin er et godt valg her. Server gjerne en robust portugiser til gryta.

Før gryta kommer på bordet

Mange liker å servere noe før hovedretten kommer på bordet, og har du tid så vil jeg foreslå at du lager noe lett og ledig.

Rekene blir bedre og bedre i takt med at temperaturen synker, så hvorfor ikke klinke til med denne varianten.

Da har vi vært innom lam, vilt og reker. En fjerde norsk råvare det er all grunn til å være stolte av er eplene. Norske epler gjør denne kaka til noe av det mest opplagte å servere gjestene dine i helga.

Til eplekaka liker mange å drikke kaffe (slik pumper du en kopp med hånda), men om du i tillegg serverer et glass med eplebrennevinet calvados blir nok gjestene dine litt ekstra henrykt.

Les også:

De beste, billige rødvinene

Dette trikset gjør eplekaka super

Dessert av bare vann og sjokolade

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Tom Haga

Reker med appelsin og basilikum

Til 4 porsjoner:

350 g reker, pillede

0,5 stk rød paprika i terninger

1 dl finhakket gressløk

1 stk appelsin i biter

frisk salat, f.eks. en blanding av isberg, lollo rosso eller frisé

Dressing

1 stk lime, saften

1 dl olivenolje

0,5 stk frisk rød chili i tynne ringer

1 dl friske blader av basilikum

1 ts revet frisk ingefær rot

1 ts finhakket hvitløk

salt

pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Viltgryte med rognebærgelé og geitost

Enten du går på jakt i skogen eller butikken er denne oppskriften perfekt når du skal kose deg med en saftig, varm og fyldig viltgryte.

Til 4 porsjoner:

2 dl tørket sopp

2 dl madeira

1 ss sennepspulver

600 g viltkjøtt, f. eks hjort flatbiff eller rimeligere stykker

3 stk sjalottløk

1 stk purre

2 stk gulrøtter

2 stk persillerøtter

2 stilker stangselleri

2 skiver bacon

2 fedd hvitløk

1,5 l viltbuljong, eller annet buljong, utblandet med vann

2 ss rognebærgelé

2 dl kremfløte

150 g chèvre

100 g brunost

salt og pepper

smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Eplekake med glasur

Her er en klassisk eplekake. Det som gjør den spesiell er den gode glasuren.

Ingredienser:

Bunnen

2 dl knustekjeks(vanlige kjeks uten fyll)

1 stk egg

2 dl skivedemandler

0,5 ts salt

4 ss sukker

Glasering

3 stk eple

2 ss calvados, rom eller konjakk

1 dl sukker

2 ss smør

1 ts kanel

Toppen

3 stk eple

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!