NETTSHOPPING: Bestill noen av verdens beste viner over nettet.

TIL LAM: Til lammesteken drikker man rødvin. © Foto: istockphoto

Det er tid for lam. Lammelår er en av de tingene man ikke bør glemme når påsken står for tur.

Om du velger klassisk lammelår, eller en provencalsk lammestek så smaker det uansett godt. Av tilbehør kan du gjerne velge fløtegratinerte poteter og sennepssaus.

Lammelår og rødvin

Til lam drikker du rødvin. Skal du ha selskap, eller dra på hytta, kan kanskje noen av disse pappvinene fra Italia, Frankrike eller Spania være noe for deg. For deg som lurer på hva du bør drikke til aperitiff, sjømat, eller bare foran peisen i ferien, kan du prøve noen av disse anbefalingene.

Ett lammelår holder til 4-5 personer. Er det for eksempel seks personer i selskapet, er det lurt å lage litt ekstra tilbehør. Du kan bruke lammelår både med og uten bein. Lammelår uten bein er enklere å skjære opp, men om du kjøper lår med bein, kan du jo beine ut dette og koke kraft på beinet. Fyll gjerne låret med smør og urter.

Den første oppskriften vi har valgt ut er klassisk lammestek med hvitløk og rosmarin. Det finnes mange andre varianter, men en klassiker blir ikke en klassiker uten grunn.

Les også:

Slik lager du perfekt potetmos

Slik lager du ovnsbakte poteter

Ovnsbakte grønnsaker

Erik Hannemann

Klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos

Denne lammesteken er av helt klassisk karakter. Helt fantastisk. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang tid det tar, men beregn minst 2 timer.

Til 4 porsjoner:

0,5 potte rosmarin

2 stk hvitløk

1 stk lammelår

2 stk selleri røtter

200 g smør

1 kg poteter

olje

4 dl rødvin

2 ts sukker

1 ts maisenna

Høyde (px): Bredde (px):
Alf Børjesson

Lammestek fylt med fetaost og tomater

Til 4 porsjoner:

1 stk lammelår

2 stk sjalottløk

10 stk oliven, sorte

100 g soltørkede tomater

80 g fetaost

2 ts provencekrydder

0,5 ts salt

1 ts pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Holger Fangel

Provencalsk lammestek på potetseng

Her er en typisk lammestek fra Provence med enkle råvarer og smaker som kler hverandre. Enkel å lage og passer seg selv det meste av tilberedningstiden.

Til 6 porsjoner:

1 stk lam melår (uten isben og knoke)

3 ss sitronsaft

12 stk poteter

7 stk tomat

6 ss olivenolje

3 ss smør

1 bt persille

4 fedd hvitløk

5 ss strøkavring

50 g parmesan, nyrevet

2 ts salt

1 ts pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Studio Dreyer-Hensley

Lammelår med sennep, aubergine og paprika

En nydelig lammestek hvor grønnsakene steker med steken i stekeovnen. Smakene blander seg og gir en nydelig smaksopplevelse. Lammesteken har sin opprinnelse rundt middelhavet, og da spesielt i Italia og Frankrike.

Til 4 porsjoner:

1 stk lammelår (ca. 2 kg)

2 ss smør, mykt

1 ss sennep

1 ss oregano, frisk

1 stk paprika, rød

1 stk paprika, gul

1 stk paprika, grønn

2 stk aubergine

1 stk squash

4 ss olivenolje

2 ss hakket kruspersille

Høyde (px): Bredde (px):
Anne Manglerud

Sennepssaus

Nydelig til røkt lammelår og lefse!

Til 4 porsjoner:

4 ss fin sennep

3 ss sennep, grov

1 ss majones

1 ss lettrømme

2 ts tørket dill

Høyde (px): Bredde (px):

Fløtegratinerte poteter

Til 5 porsjoner:

12 stk mellomstore poteter (1 kg)

1 stk purre

3 fedd hvitløk

1 ts timian (kan sløyfes)

1,5 ts salt

2 krm pepper

2 dl kremfløte

0,75 dl melk

3 dl ost, revet

Høyde (px): Bredde (px):

Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Påskeviner

Unn deg en luksuspåske

Musserende til aperitiff, hvitvin til sjømaten, rødvin til påskelammet og en portvin foran peisen. Da skulle du være dekket til påske.