NETTSHOPPING: Bestill noen av verdens beste viner over nettet.

TIL LAM: Til lammesteken drikker man rødvin. © Foto: istockphoto

Det er tid for lam. Lammelår er en av de tingene man ikke bør glemme når påsken står for tur.

Om du velger klassisk lammelår, eller en provencalsk lammestek så smaker det uansett godt. Av tilbehør kan du gjerne velge fløtegratinerte poteter og sennepssaus.

Lammelår og rødvin

Til lam drikker du rødvin. Skal du ha selskap, eller dra på hytta, kan kanskje noen av disse pappvinene fra Italia, Frankrike eller Spania være noe for deg. For deg som lurer på hva du bør drikke til aperitiff, sjømat, eller bare foran peisen i ferien, kan du prøve noen av disse anbefalingene.

Ett lammelår holder til 4-5 personer. Er det for eksempel seks personer i selskapet, er det lurt å lage litt ekstra tilbehør. Du kan bruke lammelår både med og uten bein. Lammelår uten bein er enklere å skjære opp, men om du kjøper lår med bein, kan du jo beine ut dette og koke kraft på beinet. Fyll gjerne låret med smør og urter.

Den første oppskriften vi har valgt ut er klassisk lammestek med hvitløk og rosmarin. Det finnes mange andre varianter, men en klassiker blir ikke en klassiker uten grunn.

Les også:

Slik lager du perfekt potetmos

Slik lager du ovnsbakte poteter

Ovnsbakte grønnsaker

Erik Hannemann

Klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos

Denne lammesteken er av helt klassisk karakter. Helt fantastisk. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang tid det tar, men beregn minst 2 timer.

90 min

Til 4 porsjoner

0,5 potte rosmarin

2 stk hvitløk

1 stk lammelår

2 stk selleri røtter

200 g smør

1 kg poteter

olje

4 dl rødvin

2 ts sukker

1 ts maisenna

Fremgangsmåte

Lag små lommer i lammelåret. Skjær hvitløken i skiver. Dytt skivene inn i låret. Gjør det samme med rosmarinen. Sett i steketermometer i midten av låret. Sett låret på ovnen på 180 grader i en langpanne (eller lavere om du har god tid).

Ta ut kjøttet når det er 65 grader om du vil ha det gjennomstekt (55-60 om du vil ha det blodig). Når du tar det ut, vil det kanskje gå opp mot 70 grader (eller bare 60-65 om du stopper på 55-60 grader).

Vent til kjøttet har blitt ca 60 før du skjærer det opp igjen.

Rens selleriroten, skjær den i biter og kok dem møre i saltet vann sammen med én potet. Sil av vannet og mos det med en stavmikser og 150 gram smør. Smak til med salt og pepper. Skjær potetene i skiver. Ha i en ildfastform. Del én hvitløken i to, ta ut feddene og legg i formen. Legg i litt rosmarin også. Hell på olje, ca 1 dl. Ha på salt og pepper. Sett i ovnen sammen med lammelåret. Det er ferdig omtrent samtidig, men sjekk innimellom. Rødvinsaus: Kok rødvinen med sukker til det er halvparten igjen. Rør ut maisennaen i noen spiseskjeer vann. Ha i sausen og rør rundt. Ha i kraften fra lammesteken. Pisk inn 50 gram smør og smak til med salt og pepper. Skjær opp kjøttet og server med poteter, sellerimos og rødvinssaus.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Alf Børjesson

Lammestek fylt med fetaost og tomater

60 min

Til 4 porsjoner

1 stk lammelår

2 stk sjalottløk

10 stk oliven, sorte

100 g soltørkede tomater

80 g fetaost

2 ts provencekrydder

0,5 ts salt

1 ts pepper

Fremgangsmåte

Lammestek fylt med fetaost, tomater, urtekrydder - det er vel verdt å prøve. Uvante smaker for noen, men veldig populær nær middelhavsområdet. 1. Ben ut lammesteken eller kjøp en surret lammestek som du tar av nettingen på slik at den kan fylles. 2. Skjær løk, oliven, tomater og fetaost i biter. Fordel dette i lammesteken og dryss over krydder, salt og pepper. 3. Rull steken sammen og surr godt med hyssing. 4. Legg steken over i en langpanne. Stikk inn et steketermometer, men styr unna fyllet da det vil gi feil kjernetemperatur på kjøttet. Stek på 125 grader til termometeret viser ca. 70 grader for rosa og 76 grader for grå. La steken hvile i ca. 20 minutter før oppskjæring. Server steken med ovnsbakte eller gratinerte poteter og en tomatsalat.

Oppskriften er hentet fra: matprat.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Holger Fangel

Provencalsk lammestek på potetseng

Her er en typisk lammestek fra Provence med enkle råvarer og smaker som kler hverandre. Enkel å lage og passer seg selv det meste av tilberedningstiden.

180 min

Til 6 porsjoner

1 stk lam melår (uten isben og knoke)

3 ss sitronsaft

12 stk poteter

7 stk tomat

6 ss olivenolje

3 ss smør

1 bt persille

4 fedd hvitløk

5 ss strøkavring

50 g parmesan, nyrevet

2 ts salt

1 ts pepper

Fremgangsmåte

1. Skjær poteter og tomater i skiver. Pensle en langpanne eller ildfast form med 2 ss olivenolje. Legg potetskivene i, dryss over salt og pepper, fordel 2 ss av smøret over. Legg tomatene mellom smørklattene. 2. Finhakk persillen og hvitløken, bland det med griljermel. Rør 2/3 av denne blandingen med resten av olivenoljen. Bland resten med nyrevet ost og sett det til side. 3. Gni steken inn med sitronsaft og dryss salt og pepper over. Smør den med persillemassen rundt det hele. Legg den over potetskivene, sett i steketermometer og stek i ca. 2 timer på 175° C til termometeret viser 65° C. 4. Skru opp varmen til 225° C 15 minutter før steketiden er over. Dryss persille-osteblandingen over og fordel resten av smøret over. Gratiner til det er sprøtt.

Oppskriften er hentet fra: matprat.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Studio Dreyer-Hensley

Lammelår med sennep, aubergine og paprika

En nydelig lammestek hvor grønnsakene steker med steken i stekeovnen. Smakene blander seg og gir en nydelig smaksopplevelse. Lammesteken har sin opprinnelse rundt middelhavet, og da spesielt i Italia og Frankrike.

180 min

Til 4 porsjoner

1 stk lammelår (ca. 2 kg)

2 ss smør, mykt

1 ss sennep

1 ss oregano, frisk

1 stk paprika, rød

1 stk paprika, gul

1 stk paprika, grønn

2 stk aubergine

1 stk squash

4 ss olivenolje

2 ss hakket kruspersille

Fremgangsmåte

1. Bland sammen smør, sennep og oregano. Bruk en liten spiss kniv og lag små snitt i steken rundt det hele. 2. Gni smørblandingen rundt hele steken og inn i snittene. 3. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken og legg den over i en stor ildfast form. Du skal ha plass til grønnsakene også etterhvert. 4. Stek på 125 grader i ca. 2 timer eller til steketermometeret viser 70 grader for rosa og 76 grader for grå. 5. Rens paprika, aubergine og squash og del i store terninger. Når steken har stått en time i ovnen legger du grønnsakene i den ildfaste formen. Drypp olivenolje over, og stek videre. La steken hvile i minst 20 minutter før den skjæres opp. Server med nykokte poteter og sjysaus som du lager av kraften fra kjøttet og grønnsakene.

Oppskriften er hentet fra: matprat.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):
Anne Manglerud

Sennepssaus

Nydelig til røkt lammelår og lefse!

10 min

Til 4 porsjoner

4 ss fin sennep

3 ss sennep, grov

1 ss majones

1 ss lettrømme

2 ts tørket dill

Fremgangsmåte

Bland sammen alle ingrediensene og la sausen trekke smak en stund.

Oppskriften er hentet fra: matprat.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):

Fløtegratinerte poteter

90 min

Til 5 porsjoner

12 stk mellomstore poteter (1 kg)

1 stk purre

3 fedd hvitløk

1 ts timian (kan sløyfes)

1,5 ts salt

2 krm pepper

2 dl kremfløte

0,75 dl melk

3 dl ost, revet

Fremgangsmåte

Skrell potetene og rens og vask purren. Skjær potetene og purren i skiver med food processorens skjæreskive, eller skjær i skiver for hånd. Legg potetene og purre lagvis i en lett smurt ildfast form. Fordel presset hvitløk, salt, pepper og eventuelt timian mellom lagene. Hell på en blanding av fløte og melk.

Dryss ost på toppen.

Stek ved 200 grader i 45-60 minutter.

Serveres til stekt eller grillet kjøtt, eller som en egen rett med brød.

Oppskriften er hentet fra: Bok: Den rutete kokeboken (Gyldendal) | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):

Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Påskeviner

Unn deg en luksuspåske

Musserende til aperitiff, hvitvin til sjømaten, rødvin til påskelammet og en portvin foran peisen. Da skulle du være dekket til påske.