Oppskrift på ovnsbakte poteter

Slik lager du ovnsbakte poteter

Med denne metoden blir potetene best.

OVNSBAKTE POTETER: Det er moro å lage ovnsbakte poteter!
OVNSBAKTE POTETER: Det er moro å lage ovnsbakte poteter! Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Å lage skikkelig gode ovnsbakte poteter er lett når du kan det.

Share

Men, du kan jo fortelle en guttunge som lærer seg å sykle at "det er lett når du kan det". Det er et stykke informasjon han ikke trenger. Han vil ikke høre om det (jada, jeg snakker av erfaring).

Imponerende poteter?

Det er morsomt å imponere med mat. Og lett. Serverer du en perfekt gulrotkake til kaffen, blir folk over seg. Eller du kan få kylling til å smake noe - det er imponerende i seg selv.

Og det enkleste er kanskje å servere skikkelig saftig kjøtt (og fortelle hvordan du gjorde det).

Men utfordringen er: Kan du imponere noen med noe så simpelt som poteter?

Klart du kan! Den enkle veien er å lage verdens beste potetmos, men det er hakket mer rafinert å lage flotte, ovnsbakte poteter.

Hvordan er potetene best?

Jeg liker at potetene blåser seg opp og blir sprø på utsiden.

For å få til det må poteten utsettes for masse varme slik at fuktigheten presser seg ut.

I tillegg må det ha dannet seg et skall som gjør at luften som vil ut møter motstand. Først da blåser potetene seg opp.

To grep må tas

OK, for å oppnå de to tingene er det en enkel metode. Den består av to "grep".

Det første er å dekke potetene som er delt i to (eller flere) biter med olje. Det behøver ikke være mye olje, men nok til at det ligger et tynt filmlag rundt det hele.

Det andre grepet er å sette ovnen på full guffe. La det bli skikkelig varmt før du setter inn potetene. Når de er i ovnen kan du senke temperaturen til ca 200 grader.

Det er litt avhengig av størrelse hvor fort de blir ferdige, men en drøy halvtime burde gi en god pekepinn.

De holder seg ganske lenge varme, så det gjør ikke noe om potetene blir ferdige før resten av maten.

Skal man dele opp potetene?

Som regel er jeg for lat til å dele opp potetene i mer enn to biter, men det kan absolutt lønne seg å ta seg sammen og dele dem opp i båter.

Fordelen med å dele dem opp i flere biter er at en større del av potetene utsettes for direkte varme.

Og det er her, på overflaten, de virkelig gode smakene skapes.

Hva slags krydder?

Jeg liker veldig godt å ha på litt rosmarin.

Ellers synes jeg alle de andre urtene er gode også, som estragon, salvie, merian og provence-blandinger - mens jeg ikke er så begistret for basilikum og oregano til potetene.

Oppskriften finner du nedenfor.

Og en ting er sikkert: Kan du sykle kan du bake poteter. Og det er lett når du kan det.

Les også:

Slik blir brokkoli godt

Slik lager du perfekte brownies

Supereplekaka lager du slik

Vi har testet alt potetgullet. Se hvem som vant!

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 17/03 2010, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også