=

© Foto: Anne Elisabeth Næss

Akkurat nå er norske salater på sitt beste. Det må vi pinadø ta på alvor. Husk at resten av året må vi belage oss på mindre ferske salater som fraktes i tunge trailere helt fra Syd-Europa.

Like fersk salat? Neppe.

Like god salat? Nope.

Salaten blir altså aldri bedre enn den er akkurat nå. Jeg har satt sammen tre forslag som jeg plukket fra absolutt øverste hylle. Vi snakker om mine all-time-high-best-of-salater.

Lærte salaten av Tina Nordström

Den aller første er en superenkelt salat jeg lærte av Tina Nordström. Fire ingredienser: melon, chili, ruccola og lime. Var jeg skeptisk? Ja. Måtte jeg skamme meg etterpå? Ja.

Saken er at den supersunne salaten følger alle triksene i boka: match litt den søte melonen med sterk chili og søt lime. Og så legger vi på noen svakt bitre ruccolablader. Det er nesten for opplagt og jeg burde ha skjønt at det var en hit-salat. Nå er denne salaten standard på mitt kjøkken. Jeg håper du også vil like den.

Lærte salaten av Eyvind Hellstrøm

Den andre salaten har jeg lært av Eyvind Hellstrøm. Store kokker klarer det ingen andre klarer, nemlig å kombinere råvarer som i utgangspunkter lever på hver sin side av matuniverset. Appelsin og and, for eksempel.

I denne salaten opptrer sellerirot og mango sammen. Det er sjelden. Og uvanlig godt. Sellerirot er nemlig veldig god rå, selv om de færreste bruker den slik. Kutt den opp i fyrstikkstore biter (eller så små du klarer) og bland med søt deilig mango. Er du riktig heldig får du tak i de gule, supersøte pakistanske mangoene (selv om de rosa og gule fra Brasil og Elfenbenskysten også funker utmerket). Legg noen sprø sukkerter i bollen og noen deilige aspargesbønner så er salaten i mål. Lover.

Salaten fra Nice

Den siste av mine topp-tre salater er fra Nice. I alle fall i navnet. Salade Niçoise betyr bare salat fra Nice, men har etterhvert blitt rammene for en viss type salat. Det er temmelig stor enighet om at salaten må inneholde tomater, egg, poteter, sardiner og oliven. Så langt strekker salatkonsensusen seg. Ikke lenger.

Her er oppskriftene på alle salatene. Håper du får en enda bedre sommer med disse salatoppskriftene!

Her kan du lete etter flere oppskrifter fra Norges største samling.

Anne Elisabeth Næss

Ruccolasalat med honningmelon og chili

Sunnere salat enn den her skal du lete lenge etter. Chilien blir overraskende god med melon. Må prøves...

Ingredienser:

1 stk honningmelon

1 stk chili

1 pk ruccola

1 stk lime

Høyde (px): Bredde (px):
Anne Elisabeth Næss

Salat med sellerirot og mango

Denne salaten er og blir Christopher Sjuves yndlingssalat. Helt sjef.

Ingredienser:

0,5 stk sellerirot

12 stk aspargesbønner

1 stk mango

12 stk sukkererter

Dressing

1 dl olivenolje

3 ss sitronsaft

1 ts sennep

1 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):

Salade Niçoise

Denne salaten er et måltid i seg selv, men kan brukes som tilbehør til f. eks grillet fisk.

Ingredienser:

4 stk poteter

10 stk aspargesbønner(brekkbønner)

0,5 stk salathode(velg et du liker)

4 stk egg

2 stk sjalottløk

8 stk cherrytomat

1 dl oliven, sorte

0,5 bokser sardiner

1 dl olivenolje

3 ss sitronsaft

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!