FLESK OG DUPPE:  Det er forbløffende enkelt å lage flesk og duppe. Her har du oppskriften!=

FLESK OG DUPPE: Det er forbløffende enkelt å lage flesk og duppe. Her har du oppskriften! © Foto: Erik Hannemann

Oppskrift på flesk og duppe

Slik lager du flesk og duppe

Norges mest populære rett gjennom alle tider.

De brune pubbene i Oslo har påtatt seg jobben med å holde liv i denne klassikeren. Men jeg mener at flesk og duppe ikke bør forbeholdes sosiale utskudd og folk som liker brune pubber (sånne som meg). Og nei: du må ikke være en Kjell Bjarne eller Elling-type for å spise flesk og duppe.

Share

Denne retten er en udødelig, norsk klassiker. Så herved slår jeg et slag for en god, gammel kjenning.

Flesk og duppe har lange tradisjoner her i landet. På bondegårdene var det vanlig å legge flesket i en salttønne (i en lake av vann og salt). Her holdt kjøttet seg i lang, lang tid. Fordi sideflesket var spesielt godt egnet til salting havnet det som regel her. Dermed var det tilgang på salt sideflesk nesten året rundt - for den som hadde råd til det, vel og merke.

Ordet duppe betyr i denne sammenhengen hvit saus. Du kommer nemlig ikke utenom. Du må kunne lage hvit saus. Ellers krever ikke denne retten mye av deg. Når det er sagt: På samme måten som bacon blir sideflesket best når du bruker lang tid og svak varme.

Om du steker litt sjalottløk i smøret (før du har i melet) har du laget "Løtendupp". Har du gressløk i duppen, har du komponert en Tjømedupp.

Finnes det flere lokale varianter? Ikke nøl med å bruke kommentarfeltet nedenfor. Mange liker å servere denne med kålrabistappe, men det har så vidt jeg vet ikke noe eget navn.

Oppskriften finner du nedenfor.

Les også:

Billig middag hele uka

Bruk to timer, lag middag for hele uka

Sjokoladedessert av sjokolade og vann

Stortest av store familiebiler

Her kan du søke blandt 4.000 oppskrifter!

henter innhold

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

Deilige spareribs på asiatisk vis.

Sjekk hvordan de lager spareribs i Thailand

Det er på tide å bli kjent med Kaduk Muu Yang.

Det er både chili, hvitløk og ingefær i denne retten.

Blåskjell som du aldri har smakt dem

Pad Hoi Malaeng er en både spicy og deilig vri på blåskjell.

Cæsarsalat

Salaten du aldri blir lei av

Den lages over hele verden. Hvorfor det?

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Drikken du ikke tror du vil like

Men, som du garantert vil elske. Du blander øl og...?

artikkel bilde

Åtte rå øvelser for sprettrumpe og sterke armer

Kanskje den eneste treningen du orker akkurat nå.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Kaldt, enkelt og supergodt!

Sommermaten skal være lett

Lag den perfekte hamburgeren

Oppskrifter fra mesterkokkene Trond Moi og Bent Stiansen.

Hva gjør vi med rips?

Ikke bare Ibsen slet med ripsen. Her er 40 oppskrifter med urbæret.