FLESK OG DUPPE:  Det er forbløffende enkelt å lage flesk og duppe. Her har du oppskriften!=

FLESK OG DUPPE: Det er forbløffende enkelt å lage flesk og duppe. Her har du oppskriften! © Foto: Erik Hannemann

Oppskrift på flesk og duppe

Slik lager du flesk og duppe

Norges mest populære rett gjennom alle tider.

De brune pubbene i Oslo har påtatt seg jobben med å holde liv i denne klassikeren. Men jeg mener at flesk og duppe ikke bør forbeholdes sosiale utskudd og folk som liker brune pubber (sånne som meg). Og nei: du må ikke være en Kjell Bjarne eller Elling-type for å spise flesk og duppe.

Share

Denne retten er en udødelig, norsk klassiker. Så herved slår jeg et slag for en god, gammel kjenning.

Flesk og duppe har lange tradisjoner her i landet. På bondegårdene var det vanlig å legge flesket i en salttønne (i en lake av vann og salt). Her holdt kjøttet seg i lang, lang tid. Fordi sideflesket var spesielt godt egnet til salting havnet det som regel her. Dermed var det tilgang på salt sideflesk nesten året rundt - for den som hadde råd til det, vel og merke.

Ordet duppe betyr i denne sammenhengen hvit saus. Du kommer nemlig ikke utenom. Du må kunne lage hvit saus. Ellers krever ikke denne retten mye av deg. Når det er sagt: På samme måten som bacon blir sideflesket best når du bruker lang tid og svak varme.

Om du steker litt sjalottløk i smøret (før du har i melet) har du laget "Løtendupp". Har du gressløk i duppen, har du komponert en Tjømedupp.

Finnes det flere lokale varianter? Ikke nøl med å bruke kommentarfeltet nedenfor. Mange liker å servere denne med kålrabistappe, men det har så vidt jeg vet ikke noe eget navn.

Oppskriften finner du nedenfor.

Les også:

Billig middag hele uka

Bruk to timer, lag middag for hele uka

Sjokoladedessert av sjokolade og vann

Stortest av store familiebiler

Her kan du søke blandt 4.000 oppskrifter!

henter innhold

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag ny oppskrift

På forsiden av Spise

Se hvordan du lager en påskehare

Endelig: Nå vet vi hvordan påskeharen lages. Se videoen!

OPPSKRIFT PÅ EGGS FLORENTINE: Her kommer den legendariske oppskriften.=

Posjerte egg til frokost?

Du lærer denne kunsten på to minutter. Garantert.

SKILLE EGGEPLOMMER OG EGGEHVITER: Det finnes en smart metode for å skille eggeplommer og eggehviter.=

Du vil ikke tro det du ser

Genial måte å skille egg og hvite på!

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Test: Fem får terningkast 1

Vi har testet 14 typer filterkaffe.

artikkel bilde

Stor påskequiz for hele familien

25 spørsmål å bryne seg på for både store og små.

artikkel bilde

Ti fantastiske båter om du vil på fisketur

Her er redaksjonens favoritter.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Du vil ikke tro det du ser

Genial måte å skille egg og hvite på!

Gjett retten!

Her er quizen som lurer deg trill rundt.

Husker du å handle alt du trenger til påsken?

Du husker ikke alt. Her er sjekklista.