Slik lager du flesk og duppe
Norges mest populære rett gjennom alle tider.

De brune pubbene i Oslo har påtatt seg jobben med å holde liv i denne klassikeren. Men jeg mener at flesk og duppe ikke bør forbeholdes sosiale utskudd og folk som liker brune pubber (sånne som meg). Og nei: du må ikke være en Kjell Bjarne eller Elling-type for å spise flesk og duppe.
Denne retten er en udødelig, norsk klassiker. Så herved slår jeg et slag for en god, gammel kjenning.
Flesk og duppe har lange tradisjoner her i landet. På bondegårdene var det vanlig å legge flesket i en salttønne (i en lake av vann og salt). Her holdt kjøttet seg i lang, lang tid. Fordi sideflesket var spesielt godt egnet til salting havnet det som regel her. Dermed var det tilgang på salt sideflesk nesten året rundt - for den som hadde råd til det, vel og merke.
Ordet duppe betyr i denne sammenhengen hvit saus. Du kommer nemlig ikke utenom. Du må kunne lage hvit saus. Ellers krever ikke denne retten mye av deg. Når det er sagt: På samme måten som bacon blir sideflesket best når du bruker lang tid og svak varme.
Om du steker litt sjalottløk i smøret (før du har i melet) har du laget "Løtendupp". Har du gressløk i duppen, har du komponert en Tjømedupp.
Finnes det flere lokale varianter? Ikke nøl med å bruke kommentarfeltet nedenfor. Mange liker å servere denne med kålrabistappe, men det har så vidt jeg vet ikke noe eget navn.
Oppskriften finner du nedenfor.
Les også:
Bruk to timer, lag middag for hele uka
Sjokoladedessert av sjokolade og vann
Stortest av store familiebiler
Her kan du søke blandt 4.000 oppskrifter!