FLESK OG DUPPE:  Det er forbløffende enkelt å lage flesk og duppe. Her har du oppskriften!=

FLESK OG DUPPE: Det er forbløffende enkelt å lage flesk og duppe. Her har du oppskriften! © Foto: Erik Hannemann

Oppskrift på flesk og duppe

Slik lager du flesk og duppe

Norges mest populære rett gjennom alle tider.

De brune pubbene i Oslo har påtatt seg jobben med å holde liv i denne klassikeren. Men jeg mener at flesk og duppe ikke bør forbeholdes sosiale utskudd og folk som liker brune pubber (sånne som meg). Og nei: du må ikke være en Kjell Bjarne eller Elling-type for å spise flesk og duppe.

Share

Denne retten er en udødelig, norsk klassiker. Så herved slår jeg et slag for en god, gammel kjenning.

Flesk og duppe har lange tradisjoner her i landet. På bondegårdene var det vanlig å legge flesket i en salttønne (i en lake av vann og salt). Her holdt kjøttet seg i lang, lang tid. Fordi sideflesket var spesielt godt egnet til salting havnet det som regel her. Dermed var det tilgang på salt sideflesk nesten året rundt - for den som hadde råd til det, vel og merke.

Ordet duppe betyr i denne sammenhengen hvit saus. Du kommer nemlig ikke utenom. Du må kunne lage hvit saus. Ellers krever ikke denne retten mye av deg. Når det er sagt: På samme måten som bacon blir sideflesket best når du bruker lang tid og svak varme.

Om du steker litt sjalottløk i smøret (før du har i melet) har du laget "Løtendupp". Har du gressløk i duppen, har du komponert en Tjømedupp.

Finnes det flere lokale varianter? Ikke nøl med å bruke kommentarfeltet nedenfor. Mange liker å servere denne med kålrabistappe, men det har så vidt jeg vet ikke noe eget navn.

Oppskriften finner du nedenfor.

Les også:

Billig middag hele uka

Bruk to timer, lag middag for hele uka

Sjokoladedessert av sjokolade og vann

Stortest av store familiebiler

Her kan du søke blandt 4.000 oppskrifter!

henter innhold

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

FULG I VIN: Coq au vin er en udødelig klassiker. Det skjønner alle når man spiser den.=

Middagene du har lyst på denne uka

En meny som gjør livet ditt enklere denne uka.

HERBES DE PROVENCE: Det er mange måter å utnytte de fine krydderne som vokser i Provence.=

Ingen krydderhylle er komplett uten

Fem måter å bruke Herbes de Provence på

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Talkum er det nye supermiddelet

Tykkere vipper, freshere hår og gulv som ikke knirker; sjekk hva litt talkum kan gjøre.

artikkel bilde

Sjekk hva barnets navn sier om deg

Ta vår uhøytidelige quiz og sjekk hva navnet sier om deg.

artikkel bilde

Du gjør alt riktig, men går ikke ned i vekt

Her er åtte løsninger du kanskje ikke har tenkt på.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

- Vinneren smaker hjemmelaget

Et lettsyltetøy er best i testen av blåbærsyltetøy.

Vet du hvordan du skreller en mango?

Vi viser deg fire måter.

Nei, nå lager jeg mitt eget sjokoladepålegg

Bedre enn Nutella og Nugatti.